Când spun cā “sunt prost cā nu slăbesc” mă judec în baza unor așteptări pe care le am de la mine. Văd lucrurile în “corect” și “greșit”, nedistigând un spațiu între aceste douā, care sā însemne reflecție generată de întrebarea “ce mă împiedică sā reușesc?”.
Căutând doar rezultatul, nu afisez empatie fațā de mine însumi și nu înțeleg de ce nu îmi pot apropia procesul de slăbire.
Iatā cum funcționează mecanismul de autojudecatā: sā zicem cā după ce am mâncat ceea ce nu ajutā slăbirea, încep sā analizez ceea ce am făcut “greșit”. Acela este un moment esențial, în care pot schimba ceva. In loc sa mă judec, pot sa mă opresc și sa răspund la întrebarea “ce am obținut cā am mâncat ceea ce mă ingrasā?”. Pentru a nu genera etichetare, am nevoie sā opresc judecata. Și pot opri judecata, dacă sesizez momentul când aceasta debutează.
Dacă nu sesizez momentul, o sā apăra gândul “sunt un prost; iar am mâncat aiurea”, pe care îl voi interpreta ca fiind o criticā, o invalidare.
De ce mă judec?
Interesant este cā în spatele nevoii de autojudecatā se afla nevoia de siguranță a uneia dintre părțile noastre interne, nevoie care atunci când vine vorba despre slăbire isi are rădăcinile în frica de eșec. Dacă mă critic, cred (așa cum am fost învățat din interactiunea cu adulții în copilărie) cā voi obține controlul prin fricā – cu alte cuvinte, frica generează frica. O parte interna o respinge pe cealaltă prin invalidare, care pentru a nu suporta durerea criticii se vede nevoită sa se conformeze cererilor de a se înfometa și de a se abține.
Când spun ca “sunt un prost ca nu pot slabi”, îmi validez eșecul ultimilor ani. Drumul spre Iad este pavat cu bune intenții, întrucât mā ranesc pe mine incercând sā mā ajut.
Dacă partenerul/partenera ori cel mai bun prieten ți-ar zice ceea ce tu iți spui, cum ar fi relația voastră? Ați putea continua sau începe un proiect împreună? Știi ce? Vorbește așa cu copilul tău. Vezi dacă îl ajutā.
Si nu, nu ești prost cā nu slăbești. Ai doar nevoi emoționale pe care le acoperi cu mâncare, neștiind cum sa faci altfel. Si uneori nici nu îți dai seama cā faci asta.
Si da, tu chiar poți.
Marian Bānāțeanu
Health Coach