Conform cercetărilor, durează între 18 și 254 de zile pentru a ne forma un obicei sănătos complet nou, cu un timp mediu de 66 de zile.
Ratarea unei ocazii de a efectua comportamentul propus, urmată însă de alte 3 ocazii în cadrul cărora comportamentul a fost efectuat, nu a afectat procesul de formare a obiceiului.
 
În cadrul studiului efectuat în anul 2010, participantii și-au ales sa transforme într-un obicei un comportament sănătos legat de alimentație, apa sau mișcare.
 

Ce este obiceiul?

Obiceiul este un comportament repetat cu regularitate, care are tendința sa se efectueze neconștient. Obiceiul reprezintă modul nostru de a ne comporta în relatia cu un anumit stimul /trigger (de pilda, de obicei seara când ajungem acasă avem tendința sa mâncăm ceva dulce).
Obiceiul funcționează așadar ca o conexiune între un gând (de tipul: „sunt obosit” sau „nu mă simt bine„) sau un eveniment declanșator (precum: „este Vineri seara”) și răspunsul nostru la acestea (de tipul: “sa mănânc ceva bun„). Repetarea constanta a acestei conexiuni determina apariția obiceiului.
.

Despre studiu

Revenind la studiul despre care iti făceam vorbire, iata care erau condițiile care se cereau a fi îndeplinite de comportamentul sănătos:
(i) sa fie unul pe care participanții nu l-au făcut deja,
(ii) să poată fi efectuat ca răspuns la un eveniment zilnic important și
(iii) sa fie legat de un eveniment care sa aibă loc zilnic și doar o data pe zi.
Exemple de comportamente alese au fost: „a mânca un fruct la prânz”, „a bea o sticlă de apă la prânz” și „a alerga timp de 15 minute înainte de cină”.
Studiul a arătat ca cei care au ales sa isi formeze un comportament legat de a bea apa au efectuat mai des acel comportament decât cei care au ales sa facă mișcare, care, la rândul lor, au efectuat comportamentul mai multe zile decât cei care au vrut sa isi apropie un comportament alimentar.
 
Dacă studiul despre care am vorbit mai sus a vizat formarea unui singur comportament nou, când vine vorba despre schimbarea întregului comportament alimentar pentru a slabi, soluția nu mai este atât de simpla, întrucât trebuie sa luam în considerare mai multe comportamente alimentare care se desfășoară de-a lungul întregii zile.
.

Concluzii 

În încheiere, aș dori sa iti las câteva concluzii rezultate de-a lungul timpului in cadrul ședințelor de coaching: chiar dacă am reușit să învățăm un nou comportament, trebuie să ne antrenam zilnic pentru a-l păstra. Și exact acolo eșuăm cei mai mulți dintre noi.
Cu cât sunt repetate mai mult, cu atât comportamentele sunt performate mai eficient și mai putin conștient, controlul asupra comportamentului fiind transferat către indicii / stimulii din mediu, care activează răspunsul nostru automat, adică obiceiul.
.
Si da, tu poti!
Marian Banateanu
Health Coach

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *