Despre cele 9 frici ale slabirii
Slabirea are o componenta psihologica, fiind blocata de frici, fie ca le constientizam, fie ca nu le constientizam.
Frica este o nevoie anuntata.
Frica se exprima fie prin gandul ca nu voi primi ceea ce am nevoie, fie prin gandul ca voi pierde ceea am nevoie.
Frica genereaza nevoia de protectie. Prin urmare, ne vom opune oricarui demers care ne-ar face sa simtim ca vom suferi.
Frica apare atunci cand nu intelegem.
Frica ne creeaza blocaje inconstiente.
Avand in vederea cele aratate mai sus, iata care sunt cele 9 frici ascunse ale slabirii:
1. frica ca nu vom reusi, ca vom esua.
De unde stim ca nu vom reusi? Ne spune istoria personala: am avut mai multe incercari finalizate in acelasi mod insatisfacator.
De ce nu am reusit? Raspunsurile pe care le-am primit de-a lungul timpului in cadrul sedintelor de coaching nutritional au fost: “de prost”; “nu am avut ambitie”, “pentru ca sunt incapabil”.
Din punctul meu de vedere raspunsurile ar putea fi cele de tipul: „nu am fost pregatit”, „nu m-am organizat”, „nu am stiut cum sa pastrez gustul alimentelor preferente”.
Si cand vom incerca iarasi sa slabim, extragand concluziile care nu ne avantajeaza din experientele trecute, vom dori sa aducem si mai multa vointa, sa punem si mai multa presiune pe noi insine. Si vom esua iarasi, intrucat vom folosi aceleasi metode care ne-au facut sa esuam de atatea ori. Vom esua intrucat nu am inteles ca modul in care am dialogat cu noi ne-a impiedicat sa slabim.
In plus, a esua in demersul nostru ne va face sa ne simtim incompetenti si ne vom invinovati. Frica pare justificata intrucat nu avem incredere in noi insine.
2. frica ca ne vom ingrasa din nou.
A ne mentine greutatea este adevarata provocare a relatiei cu kilogramele. Mai mult de 90% dintre cei care slabesc revin la comportamentele alimentare care ii ingrasa.
Tot istoria personala ne spune ca „ne-am autosabotat” de fiecare data cand am slabit. De-a lungul timpului am identificat un sigur caz de “autosabotare”. Iti las un link catre un material care abordeaza subiectul autosabotajului in slabire. In rest, tot ceea ce am facut si a afectat slabirea, am facut tot pentru noi pentru ca aveam nevoie. Am mancat intrucat alimentele ne ofera alinare, relaxare; si cautam in afara noastra, ceea ce noi nu ne oferim.
3. frica lipsei accesului.
Mancam de circa 4-5 ori pe zi pentru ca ne place, pentru ca putem si pentru ca vrem, nu neaparat pentru ca avem nevoie. Asta inseamna ca atunci cand vom decide sa slabim, ni se va limita accesul la placerea gustului; vom pierde varietatea alimentara pe fondul restictiilor si al privatiunilor.
La un moment dat o clienta m-a intrebat daca are voie sa manance lactate. Si i-am zis ca „lactatele cu lactoza nu sprijina slabirea„. Mi-a raspuns: “oricum nu imi plac”. Dupa o saptamana, in cadrul sedintei de coaching nutritional, mi-a spus: “sa stii ca am mancat lactate; in momentul cand mi-ai spus ca nu am voie, mi s-a facut pofta”. Eu nu ii spusem ca nu are voie, ci ca lactate nu ajuta procesul de slabire. Mintea ei “a auzit” ca nu are voie. Si din acel moment a actionat raspunzand fricii de limitare, de restrictie, consumand un aliment care nu ii placea.
Dupa cum ti-ai dat seama, frica lipsei accesului conduce la frica de a pierde, de a rata (“fear of missing out”) – despre FOMO am vorbit intr-un material separat.
4. frica ca vom pierde “colacul de salvare”.
Ca ne dam seama sau nu, folosim mancarea ca sursa de confort, de placere, de reechilibrare interna, de alinare. Mancam emotional pentru a ne oferi o ușurare temporara de la multele provocari ale vietii. Daca nu ar functiona atat de bine, nimeni nu ar face-o.
Pentru multi dintre noi a manca reprezinta principalul mecanism emotional prin care reusim sa facem fata situatiilor negative cu care ne confruntam. Mancand insa ne blocam intr-un ciclu nesanatos in care sentimentul sau problema reala nu este niciodata adresata.
Si cu toate acestea, la sfarsitul unei zile agitate, niste ciocolata sau niste inghetata joaca un rol important in calmarea sinelui nostru epuizat.
Si daca vei scoate mancarea, ce vei pune in loc? Cum vei reusi sa eliberezi tensiunea acumulata de-a lungul zilei?
In plus, unii folosesc greutatea ca pe o scuza pentru a evita anumite relatii sau activitati, aceasta avand la randul ei alte frici in spate.
5. frica de consecintele morale ale procesului de slabire (ecologia slabirii).
Cine va suferi daca voi initia procesul de slabire? Oare membrii familiei vor mai manca cu mine, daca eu voi avea ultima masa la ora 19? Oare fetita mea se va supara daca nu voi manca din tortul ei, care contine zahar?
Sau
Oare voi mai ramane in aceasta relatie de cuplu in care sunt nefericita, cand voi avea 60 kg? Oare voi putea suporta vinovatia ca i-am facut rau? Si daca voi vrea sa ies din ea, voi fi in stare sa ma descurc singura? Si aici suntem in prezenta unei frici, care se afla in spatele altei frici.
Oare voi fi asaltata iar de barbati, asa cum eram atunci cand eram slaba? Cu alte cuvinte, opunandu-se in mod neconstient slabirii evita sa retraiasca situatii dureroase precum cele din trecut. Asa ca mai bine neatragatoare si supraponderala, decat subtire si asaltata de barbati. A ramane supraponderala reprezinta astfel un mecanism de protectie.
6. frica de efort.
Efortul in cadrul procesului de slabire se prezinta sub 3 aspecte:
– fizic: sa gatim diferit si mai des decat o faceam pana acum, sa merhem pe la diferite magazine pentru a achizitiona produsele care sprijina slabirea;
– mental: sa ne organizam si sa ne planificam mesele;
– emotional: sa acceptam ca a manca anumite alimente nu ne avantajeaza si sa nu ne frustram cand altii le consuma;
A initia un proces de slabire inseamna, printre altele, sa depunem efort pentru a dobandi abilitati noi (sa gatim, sa ne organizam).
Procesul de slabire ne incarca programul zilnic cu activitati care cer timp si energie. Nu este ca si cand am putea renunta la celelalte activitati zilnice si sa ne ocupam doar de slabit. Si atunci cand ne vom simti depasiti de situatie, vom spune ca nu avem timp sau vom gasi alte scuze.
7. frica de realizarea propriei profetii.
Stii vorba aceea: “de ce iti este frica, de aia nu scapi”, nu-i asa?”.
Cineva imi spunea la un moment dat: “cred ca nu vreau sa slabesc; daca as slabi si as realiza ca viata mea nu se va schimba, as avea certitudinea ca am esuat in viata. Asa ca neslabind, mai pot trai cu speranta ca viata mi s-ar schimba, daca as slabi”.
Credinta ca lucrurile se vor intampla intr-un anumit fel ne schimba comportamentul alimentar, care la randul lui ne impiedica sa obtinem pierderea kilogramelor nedorite.
Aceasta frica poate conduce la frica de a ne pierde identitatea, facand loc urmatoarelor ganduri: “Cine voi fi eu atunci cand voi slabi? Cand aveam multe kilograme, ma putea impune in fata celorlalti. Ma simteam puternic. Greutatea era aliatul meu in relatiile cu ceilalti. Slab voi fi vulnerabil.”
8. frica ca nu avem ceea ce ne “trebuie” pentru a slabi.
Diferenta dintre cel care nu reuseste si cel care reuseste este data de:
a) mindset (adica de modul de a gandi);
b) empatie fata de sine pentru momentele in care nu reuseste (adica nu se critica si nu se invinovateste);
c) rabdare (intelege ca schimbarea cere timp);
d) incredere in proces (stie ca pasii pe care ii urmeaza il vor duce acolo unde are nevoie).
Tu te cunosti cel mai bine. Frica apare intrucat nu ai incredere in tine.
9. frica de cunoscut.
Da, ai auzit bine. Poate ca ar fi trebuit sa incep materialul despre cele 9 frici ascunse ale slabirii cu aceasta frica. Stim ce inseamna slabirea (privatiuni, limitari) si nu vrem sa mai traim durerea adusa de fostele diete.
In viata ne dorim ceea ceea ce am experimentat si ne-a adus placere. Dorinta reprezinta asadar intentia de a repeta placerea. Frica este precum dorinta, doar ca functioneaza invers, incercand sa ne fereasca de durere.
Incercarile anterioare de a slabi ne-au adus si ideea de esec. Stim ca am mai incercat si nu am reusit. Prin urmare, motivatia va fi scazuta, iar succesul, din aceasta perspectiva, va fi incert. Traim cu frica ca trecutul se va repeta in prezent, scazandu-ne motivatia.
Scurte concluzii
Ti-am vorbit astazi despre cele 9 frici ascunse ale slabirii, insa in esenta eu cred ca slabirea tine de frica de schimbare. Ne este frica ca procesul de slabire ne va scoate din zona de confort, nemaistiind cum sa facem fata rutinei si provocarilor zilnice, ducandu-ne intr-o noua realitate despre care nu stim nimic.
Siguranta noastra rezulta din modul in care percepem ca detinem controlul asupra vietii noastre. Iar rutina zilnica ne da sentimentul de siguranta. A fi in siguranta inseamna a avea o stare de bine, care, printre altele, depinde a accesul la anumite mancaruri. A le scoate din alimentatie ne aduce disconfort. Si asa apare intrebarea ca mesager al fricii: “astazi ce voi manca?”.
Din punctul meu de vedere, ca sa reusesti sa slabesti ai nevoie, nu doar sa stii ce sa mananci, ci sa iti si constientizezi propriile mecanismele prin care iti blocheaza slabirea.
Ai nevoie sa inveti cum sa preiei controlul in relatia cu mancarea, pentru a fi fericit atunci cand mananci si a indeparta orice urma de frica din interiorul tau. Programul UP-GRADE si Comunitatea dezvoltata in jurul acestuia iti ofera sprijinul de care ai nevoie pentru a te simti in siguranta cu greutatea ta.
Si da, tu poti!
Marian Banateanu