Sa te cantaresti periodic reprezinta o buna modalitate de a-ti monitoriza progresul. A vedea ca slabesti constant iti da un “boost” de incredere, tinandu-te motivat. Totu-i bine insa pana cand cantarul o ia in sus.
Intrebarea primita din partea clientilor de-a lungul timpului a fost si ramane: “gresesc daca ma cantaresc zilnic?”.
Daca te vei cantari zilnic, exista riscul sa devii dependent, ca sa nu spun obsedat, de asteptarea de a vedea rezultate de fiecare data cand te urci pe cantar. Ceea ce uneori poate atrage frustrare si dezamagire. Si asta intrucat de la o zi la alta cantarul poate avea fluctuatii de 500 gr – 1 kg, cauzate de retentia de apa.
Iata cauzele retentiei de apa:
1. consumul ridicat de sare: „unde se duce sarea, se duce si apa. Pentru a reechilibra nivelul de apa in corp, ai nevoie sa consumi alimente bogate in potasiu, precum patrunjelul.. De asemenea, este important sa citesti etichetele produselor alimentare; de pilda, sunt mezeluri care au pana la 3 gr de sare la 100 gr de produs, in conditiile in care necesarul zilnic de sare este de 5 grame.
2. inflamatia; produsele alimentare care contin lactoza, gluten, aditivi, conservanti pot stimula sistemul imunitar, generand inflamatie, ceea ce insemna si retinere de apa;
3. raceala, infectiile stimuleaza sistemul imunitar atragand inflamatie;
4. nu bei suficienta apa; iti las 2 recomandari (preluate dintr-un studiu din anul 2005) privind cantitatea de apa pe care ai nevoie sa o consumi zilnic: prima dintre ele indica un consum de 30 ml pentru fiecare kilogram corp; deci, daca cantaresti 70 kg ti se recomanda sa bei 2,10 litri de apa. A doua propunea este sa consumam 100 ml/kg pentru primele 10 kg, 50 ml/kg pentru urmatoarele 10 kg si 15 ml/kg pentru restul kilogramelor. Prin urmare, la o greutate de 70 kg, ti se recomanda sa bei zilnic 2,25 litri de apa.
5. exercitii fizice; in functie de intensitatea acestora, apare febra musculara, adica ruptura microscopica la nivelul fibrelor musculare, ceea ce aduce si o retentie de apa.
6. blocarea sistemului limfatic; sedentarismul atrage stagnarea limfei in corp – asa cum sistemul sangvin este pus in miscare de inima, limfa este pusa in miscare de muschii picioarelor. Reusesti sa mergi macar 5000 de pasi zilnic?
7. consumul de alimente, care contin multe glucide, determina stocarea energiei sub forma de glicogen la nivelul ficatului si muschilor, proces care determina retinere de apa. Si asta intrucat 1 gram de glicogen (glicogenul este compus din mai multe molecule de glucoza) cere pentru a fi stocat 3 grame de apa.
8. schimbarile hormonale lunare pot aduce un plus de circa 1-1,5 kg de apa;
9. lipsa somnului impiedica procesele de reciclare si de reparatie in corp, blocand sistemul limfatic;
10. caldura reprezinta un factor care determina retentia de apa. Un indice termic ridicat dilata vasele sangvine punand presiune pe cele limfatice, ceea ce atrage o circulatie deficitara la nivelul limfei.
11. te cantaresti zilnic, dar in momente diferite ale zilei; pentru o astfel de cantarire ar trebui sa iei in considerare mancarea si lichidele consumate pana la acel moment.
Povesti ale clientilor
In urma cu cativa ani, Raluca m-a rugat sa ii explic de ce s-a ingrasat 1 kg si jumatate, daca mancase o singura masa pe zi si aceea fusese varza cu ciolan. I-am raspuns ca fie varza fusese stropita si in momentul in care fost gatita nu a fost spalata bine, fie ciolanul fusese injectat cu apa cu sare. I-am recomandat sa schimbe meniul. Dupa 24 de ore m-a anuntat ca acel 1 kg si jumatate disparuse – era apa.
Un alt client a ales sa consume intr-o seara cateva pahare de Aperol, care printre altele contine coloranti si arome. Consumul i-a atras o retinere de 5 litri de apa in zilele urmatoare, pe fondul stimularii sistemului imunitar, pe care le-a pierdut intr-o saptamana.
Cum impacteaza slabirea retinerea de apa?
Fluctuatiile de greutate te pot determina sa actionezi intr-un mod care nu te avantajeaza:
– sa te infometezi pentru a forta slabirea
si
– sa te invinovatesti pentru lipsa de progres.
Si astfel iti vei crea blocaje mentale, te vei demotiva, vei manca ceea ce nu avantajeaza slabirea si vei abandona procesul de slabire.
Ce spun studiile?
Un studiu din anul 2015 a aratat ca a te cantari zilnic reprezinta un ajutor eficient daca incerci sa slabesti, dar ar fi indicat sa te cantaresti mai rar daca greutatea curenta se mentine.
Un alt studiu din 2016, care a durat 12 luni a aratat ca adultii care s-au cantarit zilnic au avut succes in procesul de slabire.
Un studiu din 2015 care s-a intins pe o perioada de 6 luni a adus aceleasi concluzii: cantarirea zilnica produce schimbari comportamentale pe termen lung, fiind un instrument util in procesul de slabire.
Iata cum te-ar avantaja sa procedezi.
Data vei interioriza informatiile oferite in cadrul acestui material, vei accepta ca te-ai ingrasat cu apa si nu cu grasime. Astfel nu vei mai raspunde emotional in fata cresterii in greutate temporare aratate de cantar, pastrandu-ti motivatia de a continua procesul de slabire.
Te-ai ingrasat 1 kg de ieri pana astazi? Priveste catre cauzele retinerii de apa mentionate in cadrul acestuia material si vei intelege de unde a venit cresterea in greutate. Respectand pilonii Programului UP-GRADE nu te poti ingrasa.
Ca sa te ingrasi cu 1 kg de grasime de astazi pe maine, ai nevoie sa mananci alimente care iti aduc circa 9300 kcal in plus fata de necesarul zilnic (asta insemna energia necesara pentru 4/5 zile); ceea ce este imposibil.
Ca recomandare, ideal ar fi sa te cantaresti dimineata, dupa ce ai fost la toaleta si inainte sa bei apa sau sa mananci.
.
Si da, tu poti!
Marian Banateanu