Acest articol este din categoria “daca nici asta nu pot manca, atunci ce sa mai mananc?”.
Greu de crezut ca un meniu atat de popular poate sa fie atat de periculos pentru slabire si chiar pentru sanatatea noastra.
Este vorba despre cascavalul pane cu cartofi prajiti si paine.
 

Care este explicatia?

Pe scurt, consumul acestui meniu iti va aduce o avalansa de glucoza si o reactie agresiva din partea sistemului imunitar, pentru urmatoarele argumente:
 
– uleiul de floarea soarelui, in care sunt prajiti cartofii si cascavalul, vine cu un aport prea mare de Omega 6 si contine radicali liberi. In plus, atrage inflamatie in momentul in care este pus pe foc, avand are un punct de fum mai jos decat alte uleiuri (asta in conditiile in care pentru a praji un aliment este nevoie ca temperatura sa ajunga la 180-200 grade Celsius). Adevarul este ca unele alimente devin mai gustoase atunci cand sunt supuse unor tehnici culinare la temperaturi înalte.
 
Alimentatia tipic europeana este saraca in Omega 3 si predomina in acizi grasi esentiali Omega 6. Cantitatile mari de Omega 6 cresc nivelul de inflamatie in corp. Adica, stimuleaza activitatea sistemului imunitar, care pe de o parte este asociata cu retinere de apa (mascand vizibilitatea progresului zilnic aratat de cantar), iar pe de alta parte blocheaza slabirea.
Una dintre explicatiile privind cresterea nivelului de inflamatie vine din faptul ca Omega 6 este un precursor al eicosanoizilor (grup de substante organice) cu rol proinflamator, in timp ce eicosanoizii derivati din Omega 3 au rol antiinflamator.
 
Uleiurile rafinate de floarea soarelui sunt ambalate in sticle de plastic transparente, iar in spatiile de comercializare sunt expuse la lumina artificiala puternică, ceea ce declanseaza procese oxidative. Cu riscul de a repeta ceea ce am spus si in alte materiale, iti reamintesc ca electronii asigura integritatea moleculelor. Oxidarea inseamna ca o molecula si-a pierdut electroni. Asta va face ca molecula sa nu mai functioneze in mod corespunzator, iar la un moment dat tesuturile corpului nu vor mai functiona optim.
 
– pesmetul folosit pentru a prepara cascavalul pane a fost obtinut din paine. Prin urmare, pesmetul contine glucide sau carbohidrati in numar mare, stimuland insulina si blocand accesul la depozitele de grasime si gluten, care stimuleaza sistemul imunitar, ceea ce atrage inflamatie, adica, printre altele, retinere de apa si blocarea slabirii.
 
– cascavalul contine lactoza. In general, adultilor le lipseste o enzima numita lactaza, neputandu-se metaboliza corespunzator lactoza in galactoza (care la randul ei este convertita in glucoza). Si asta atrage balonare si retinere de apa. Dupa cum stii, lactoza este un carbohidrat, ceea ce va stimula si insulina.
 
Mai mult decat atat, ai auzit poate de procesul numit “glicare”. Lipirea glucozei de grasimi si proteine activeaza sistemul imunitar, ducand la inflamatie excesiva, imbatranire prematura, degenerare celulara si alterarea arterelor, contribuind la aparitia aterosclerozei.
 
– cartofii prajiti, despre care am vorbit intr-un material video in urma cu ceva timp, au un aport de 34 gr de glucide la 100 gr de produs, ceea ce va stimula insulina, si intrucat au fost prajiti in ulei de floarea soarelui, vor avea si efect inflamatoriu.
 
– painea are un aport mare de glucide si gluten (o proteina vegetala) inflamatorie. Si uite asa va stimula si insulina si sistemul imunitar.
 
Din experienta personala si profesionala, pot sa iti spun ca mancand aceste alimente ti se va opri slabirea pentru circa 48 de ore.
 

Ce solutie iti propun?

Iti recomand sa iti faci un cascaval pane (din cascaval fara lactoza si utilizand pesmet low carb), prajit in ulei de avocado, insotit de un piure de conopida cu o chifla din faina de migdale.
Si da, tu poti!
Marian Banateanu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *