Ti se par cunoscute aceste cuvinte:
Nu este corect! Toata lumea mananca si eu nu.
Nu stiu ce sa fac cand ceilalti mananca pizza si eu nu.”
Vrei sa spui ca nu o sa mai pot manca niciodata popcorn cand ma duc la film?

Cauza nr. 1

Ai auzit de FOMO? “Fear of missing out” se traduce cu frica de a rata, de a pierde. Cand vine vorba despre slabire, FOMO vizeaza situatiile in care ceilalti mananca ceea ce tu nu ai voie sau nu te lasi sa consumi. Cu alte cuvinte, simti ca pierzi experiente si te simti nedreptatit ca altcineva se poate bucura de gustul incantator al produselor preferate de tine.
Adevarul este ca nimanui nu ii place sa piarda.
Faptul ca simti ca pierzi reprezinta unul dintre paradoxurile, absurditatile slabirii: desi stii ca demersul de a manca sanatos este in avantajul tau, totusi simti ca actionezi contra intereselor tale. Abtinerea este perceputa ca un chin. De aceea se si spune ca emotionalul bate rationalul.

Cauza nr. 2

FOMO are radacinile infipte in nefericire. Daca ai fi fericit atunci cand mananci, nu ai mai simti ca pierzi privindu-i pe ceilalti ca mananca alimentele care iti plac, dar te ingrasa.
.

Cauza nr. 3

FOMO apare si din faptul ca ne comparam constant viata cu a celor din jurul nostru din perspectiva placerii si din cea a incantarii aduse de experientele pe care le traim. Si nu de putine ori avem impresia ca ceilalti se bucura mai mult decat o facem noi in relatia cu mancarea. Si vrem si noi ceea ce ei au. Si aceasta tendinta de a ne compara se poate regasi in faimoasa scena a orgasmului din restaurant din filmul „Cand Herry o intalneste pe Sally„, in cadrul careia o clienta zice: “vreau si eu ce are ea” (adica “vreau si eu sa mananc ceea ce ea mananca”).
.

Cauza nr. 4

FOMO este stimulata si de invitatia celor cu care esti la masa de a manca cu ei. A nu da curs invitatiei inseamna sa te simti detasat de grup, lasat pe afara – si apare astfel o alta frica.
Cand ceilalti mananca ceea ce tu iti impui sa nu mananci, te simti lasat pe afara. Te simti neintegrat. Uiti tot ceea ce ti s-a spus despre slabire. Important este sa fii placut de ceilalti.
Daca ar manca ceva ce tie nu iti place, te-ai mai simti exclus?

Cauza nr. 5

In plus, daca apreciezi ca slabirea inseamna dieta, iar dieta inseamna restrictii, privatiuni, limitari, vei actiona in baza mesajului ca rar vei mai manca ceea ce iti place. De aceea, multi, atunci cand aleg sa inceapa de Luni procesul de slabire, cu 2/3 zile inainte, fac excese alimentare. Frica ca nu vor mai manca ceea ce le place ii determina sa manance chiar si atunci cand nu le este foame. Si asta si pentru ca, stabilind sa slabeasca, se simt de parca ar fi pedepsiti.
Pentru ei procesul de slabire este necesar, dar si impus si producator de anxietate.
Citeam la un moment dat un articol care arata ca 1 din 4 adulti din Statele Unite alege sa consume mancare nesanatoasa de frica ca alegerea sanatoasa nu ii va aduce satisfactia dorita.
 
Esti constient ca atunci cand iti iei angajamentul sa mananci sanatos pentru a slabi, o parte a mintii tale iti spune “imi lipsesc produsele care ma faceau sa ma simt bine”, omitand sa spuna “si ma ingrasau”, nu-i asa?

Cauza nr. 6

Renuntarea la produsele care te-au ingrasat nu este simtita ca fiind fireasca, nu vine natural. Iti impui. Faci un compromis cu tine pentru tine; iar compromisul doare. Iti refuzi placerea, starea de confort, rasfatul. Ajungi in punctul in care simti ca renunti la ceva ce te face sa te simti bine si nu mai conteaza ca nu iti face bine.
Asta si intrucat avem o mentalitate de tipul: “no pain, no gain” („nicio durere, niciun castig”). Daca vrei sa obtii un beneficiu, trebuie sa renunti la ceva, sa suferi. Daca vrei sa slabesti, trebuie sa te privezi de ceea ce iti aduce incantare.
Legat de acest aspect am o scurta intamplare sa iti povestesc. Eram cu o clienta intr-o sedienta de coaching nutritional si imi zice:
– Stiam ca voi incepe slabirea, asa ca ieri am mancat o cutie mare de inghetata.
– Dar tu stii ca Programul UP-GRADE presupune, printre altele, sa accesam alimente de tipul prajituri, biscuiti, inghetata, in timp ce slabim, nu?
– Lasa, lasa, stiu eu mai bine ce inseamna slabirea.
Cu alte cuvinte, cand vorbim despre slabire credintele noastre interne ne impiedica sa efectuam schimbarea. Uneori, noi suntem proprii nostri temniceri, refuzandu-ne accesul la placere, chiar si atunci cand nu afecteaza slabirea. Noi nu ne lasam sa slabim.

Ce se poate face?

Printre altele, prin intermediul coaching-ului nutritional vei schimba perspectiva. Adica, interiorizezi ideea ca mancand prajituri, covrigei si altele, pierzi oportunitatea de a avea grija de tine, de a fi mandru de tine, de a avea mai multa energie, de a fi mai sanatos.
Exista, asadar, si o alta modalitate de a slabi fara frica lipsei accesului la alimentele preferate, utilizata de catre membrii Comunitatii UP-GRADE. Poti invata astazi sa faci alegeri intelepte. Prin intermediul Programului UP-GRADE te adresezi slabirii atat din perspectiva cauzelor alimentare si hormonale, cat si a celor emotionale ale ingrasarii.
Orice invat are dezvat.
.
Despre slabire gasesti aici mai multe articole.
.
Si da, tu poti!
Marian Banateanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *