Mintea noastră caută plăcerea și evită durerea. A ne simți bine este esențial pentru supraviețuirea noastră.
De-a lungul timpului, ne-am format un mecanism de supraviețuire fizică și emoțională cu rolul de a identifica în mediu alimentele care ne fac bine și care ne fac sa ne simțim bine.
Conform acestui mecanism, dacă suntem dezamăgiți de rezultatul interacțiunii cu un aliment (adică, dacă ne-a făcut rău fizic sau nu a avut un gust plăcut), există o mare probabilitate să nu mai dorim să îl mâncăm prea curând.
Astăzi cei mai multi dintre noi interpretează relația cu mâncarea din perspectiva gustului si nu din cea a aspectelor nutriționale ale alimentelor. Prin urmare, in funcție de experiența plăcută sau neplăcută pe care am avut-o cu alimentele, ne-am format un sistem de referință; de pilda: în cazul meu mâncarea de urzici este în categoria „nu îmi place” (deși este un aliment sănătos), iar inghețata este în categoria “îmi place” (deși nu este tocmai sănătoasă).
Dacă plecăm de la muncă și pe drum ne gândim că avem înghețată în congelator, apare așteptarea de a ne simți bine în momentul în care o vom mânca. Anticiparea că vom obține plăcere (deși încă nu am obținut-o) ne va provoca o stare de bine. Aceste gânduri determină în plan fizic apariția dopaminei.
Dopamina
Dopamina nu este doar molecula recompensei. Ea este și molecula dorinței. Rolul ei, printre altele, este acela de a ne determina să acționăm.
Iată de ce atunci când vedem un aliment care nu ne sprijină slăbirea, dar ne place, vom caută sa îl mâncăm.
Dopamina ne face să mâncăm mai mult pentru a obține mai multă plăcere.
Promisiunea că ne vom simți bine va face să apară un conflict în interiorul nostru. Iar dorința de cele mai multe ori este atât de puternică încât acoperă, șterge temporar orice informație științifică privind impactul negativ al ingredientelor înghețatei asupra corpului. Tot ceea ne dorim este gratificarea.
Interesant este că atunci când este declanșată dopamină, se declanșează și hormoni ai stresului, care ne fac să ne simțim nerăbdători, neliniștiți. A nu obține plăcerea oferită de cele 200 de grame de înghețată, ar însemna să suportăm durere.
Si după cum spunem la începutul acestui material, mintea noastră caută plăcerea și evită durerea.
.
Si da, tu poți!
Marian Bănățeanu
Health Coach