Te-ai intrebat vreodata de ce nu mergi la sala, desi ai abonament? Sau de ce te apuci pentru a cincea oara de o dieta?
De ce oare iti lipseste consecventa, desi actionezi in interesul tau?
Inconsecventa iti atrage dezamagirea de sine si invinovatirea. Si nu este deloc usor sa traiesti cu sentimentul de vinovatie. Raspunzand intrebarii „ce voi pierde daca voi continua sa merg la sala?” vei gasi explicatia lipsei tale de perseverare.
Daca si tu consideri ca „trebuie sa mergi la sala”, te indemn sa iti observi lipsa echilibrului interior: o parte din tine urmareste beneficiile mersului la sala, iar o alta este deranjata de costurile (reprezentate de timp, efort, etc) generate de mersul la sala. Iar prezenta conflictului intern se exteriorizeaza prin utilizarea lui: „TREBUIE sa merg la sala”.
Adevarul este ca nu prea acceptam pe termen lung ceva ce ne este impus (chiar si atunci cand noi ne impunem), daca nu il internalizam, daca nu il efectuam cu placere. Iar aproprierea, permanentizarea unui obicei se observa prin inlocuirea lui “trebuie” cu “vreau”. Iar “vreau” inseamna sa ALEG sa fac ceea ce mie IMI PLACE.
Iata un pasaj dintr-o sedinta in cadrul careia clientul cauta explicatia pentru imposibilitatea sa de a perpetua demersul de a merge de 2 ori pe saptamana la sala:
“- Trebuie sa merg la sala ca sa slabesc!
– Cum te simti ca trebuie sa mergi la sala?
– Nu imi place sa merg. Ma simt fortat si simt ca fac efort sa ajung acolo de 2 ori pe saptamana.
– Ce pierzi ca mergi la sala pentru a slabi?
– Simt ca renunt la bucuria de a efectua activitatile pe care le faceam in mod curent. Ma simt constrans.
– Care este relatia ta cu tine dupa ce mergi la sala?
– La cat efort fac sa ma mobilizez sa ajung acolo, simt nevoia sa ma premiez si o fac cu dulciuri sau inghetata dupa ce ma intorc de la sala.
– Ce simti atunci cand mananci dulciuri ca recompensa pentru ca ai fost la sala?
– Ma simt liber.
– Cu ce ajuta asta procesul de slabire?
– Cu nimic.„
Sa luam un alt exemplu: daca incepi o dieta, nutritionistul o sa iti spuna ce sa mananci, caci solutia pe care ti-o propune a mai dat rezultate, insa nu va tine cont de ceea ce iti doresti tu sa ai in farfurie; adica, iti va ignora stilul tau alimentar si sentimentele asociate mancarii. Deci, cum ar putea functiona noua dieta, daca ti se impune sa faci ceva ce nu iti place?
In lipsa placerii, indiferent de argumentele care te determina sa adopti un anumit comportament, la un moment dat vei renunta. Iti este greu sa-l permanentizezi, sa creezi un obicei, intrucat ai parte de disconfort.
Gandeste-te un pic: cum se face ca gasesti placere inca din momentul in care anticipezi ca iesind in oras vei servi felul tau de mancare preferat ori vei practica sportul preferat?
Ce spune despre noi faptul ca nici nu am efectuat inca activitatea dorita, insa simtim bucurie, entuziasm?
Cautam placerea si evitam durerea.
Si da, tu poti!
PS: Ce anticipezi cand urmeaza sa efectuezi o activitate care nu iti place?
Marian Banateanu
Life coach acreditat ACSTH, MEN, ANC MMFPSPV, specializare cognitiv-comportamentala.
NLP Practitioner acreditat AUNLP.
Nutritionist acreditat MEN, MMFPSPV.