Glutenul este o proteina, nu un carbohidrat, care se gaseste in grau, orz si secara si in produsele alimentare (de tipul: paine, paste, pizza, prajituri, produse de patiserie) care folosesc aceste cereale.
De altfel, daca vrei sa slabesti si urmezi o alimentatie low carb, graul, orzul si secara contin multi carbohidrati, nesprijinind oricum procesul de slabire.
Prin urmare, cand consumi produse cu gluten, slabirea este afectata din doua directii: carbohidratii si glutenul.
 

Cum impacteaza glutenul procesul de slabire?

Sunt cateva mecanisme care ofera posibile explicatii pentru impactul glutenului asupra greutatii:
1. un studiul din 2013 a aratat ca soarecii care au mancat hrana fara gluten au prezentat o reducere a greutatii corporale si a tesutului adipos;
2. un studiul cross-sectional din 2015, in cadrul caruia au fost examinati 1095 de adulti, a concluzionat ca un consum de gluten este asociat cu o crestere a nivelului inflamator in corp in cazul adultilor care nu sufera de boala celiaca (care este o boala autoimuna cronica severa care apare la persoanele predispuse genetic si in cazul carora consumul de gluten duce la distrugerea mucoasei intestinului subtire).
3. un alt studiu din 2015 a aratat ca persoanele care au gluten in alimentatie sunt mai susceptibile sa dezvolte rezistenta la leptina. Rezistenta la leptina inseamna ca al nostru creier nu mai primeste semnalul ca am mancat suficient si senzatia de satietate nu mai apare.
 
Nu stiu cat de convingatoare iti sunt aceste informatii mentionate mai devreme, insa din experienta de peste 5 ani in zona nutritiei pot sa iti spun ca glutenul stimuleaza activitatea sistemului imunitar, ceea ce atrage nu doar retinere de apa, blocand cantarul, dar opreste si slabirea.
Am vazut cum 200 gr de paste papanasi pot sa iti aduca pana la 1,5 kg de apa. Din cele 1500 gr de apa, circa 500 gr reprezentau apa retinuta pentru a stabiliza glucoza din paste, sub forma de glicogen, in muschi si in ficat, iar restul de 1000 gr reprezentau apa adusa de inflamatie.
 
Dupa cum poate stii, sistemul imunitar reactioneaza la gluten prin crearea de anticorpi. In cazul in care cineva sufera de intoleranta la gluten sau de boala celiaca, anticorpii pot ramane in corp pana la 60 de zile, ceea ce inseamna ca sistemul imunitar va fi agitat in toata aceasta perioada.
 
In plus, glutenul perturba intestinul subtire, care este responsabil pentru absorbtia si distribuitia nutrientilor din alimentele catre toate celulele corpului. In cazul unor persoane, cand intestinul subtire este afectat de peptidele de gliadina, derivate din glutenul alimentar, hranirea celulelor este afectata. Afectarea mucoasei intestinale inseamna ca din intestin ajung in sange in mod necontrolat bacterii, proteine nedigerate, ceea ce poate atrage balonare, crampe, probleme digestive si inflamatie.
 

Cat dureaza efectul glutenului in corp?

Depinde. Pe de o parte, cere ceva timp ca glutenul sa fie eliminat, iar pe de alta sistemului imunitar ii ia timp sa se linisteasca.
Pentru problema eliminarii trebuie spus ca timpul de tranzit variaza de la individ la individ, dar de obicei are o medie de pana la 50 de ore. Sunt persoane care au un tranzit mai lent, de circa 72 de ore. Asta inseamna ca glutenul ramane in sistemul digestiv cel putin pentru perioadele indicate mai devreme.
 

Sa mananc produse fara gluten?

Poti manca astfel de produse, insa nu te astepta sa slabesti – au foarte multe glucide. Evitand produsele cu multi carbohidrati, eu evit implicit si glutenul.
Cel mai indicat pentru procesul de slabire este sa mananci low carb. Insa si aici am identificat o problema: sunt produsele low carb care contin gluten, folosit in prepararea produselor respective, intrucat le ofera elasticitate, le face aerate, le aduce o textura care te incanta atunci cand musti din ele. Consumandu-le iti vei tine loc slabirea pentru 24-48 de ore. Unii dintre clientii mei au aflat pe propria piele ce inseamna sa mananci prajituri low carb in care s-a adaugat gluten. De aceea este important sa citesti etichetele.
Daca esti in cautare de produse low carb fara gluten eu iti recomand Pink Lemonade, furnizorul Comunitatii UP-GRADE.
 
Cu speranta ca prezentul material ti-a adus valoare, pentru a evita sa iti blochezi slabirea eu te invit sa iti descarci Ebook-ul gratuit intitulat: “Ghidul alimentelor care sprijina slabirea”.
 
Si da, tu poti!
Marian Banateanu
Nutritionist, specializare low carb.
Coach, specializare cognitiv-comportamentala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *