Atunci cand slabesti, a sti sa citesti ingredientele alimentelor poate face diferenta dintre stagnare si un progres saptamanal de 1 kg, respectiv dintre a pierde motivarea si a o pastra.
Scopul acestui material este acela de a-ti deschide ochii si a vedea dincolo de ceea ce este scris pe ambalajul produselor.
 
Avand in vedere ca ai mei clienti aleg sa slabeasca si sa isi mentina greutatea urmand un stil alimentar low carb, iti voi relata mai jos cum procedeaza ei atunci cand citesc cele 2 parti ale etichetei:
– eticheta compozitionala
si
– eticheta nutritionala.
 

Eticheta compozitionala

– cuprinde lista ingredientelor si a aditivilor, in functie de ponderea prezentei lor in alimentul respectiv si in ordine descrescatoare.
Ai nevoie sa o citesti chiar si atunci cand ambalajul contine mesaje de tipul:
– „biscuiti fara gluten„: glutenul este o proteina care se gaseste in cereale, precum graul si secara, fiind un element care stimuleaza activitatea sistemului imunitar.
TINE MINTE: activitatea sistemului imunitar se efectueaza prin intermediul inflamatiei, care inseamna, printre altele, retinere de apa. Deci, cantarul va arata in ziua urmatoare o crestere in greutate, ceea ce este demotivant.
In plus, cand ai inflamatie, nu slabesti.
Cu toate acestea produsul alimentar este preparat din faina de grau si zahar, avand un aport ridicat de glucide, blocand procesul de slabire.
 
– „ciocolata fara zahar”: in multe cazuri zaharul a fost inlocuit cu indulcitori artificiali de tipul aspartam, acesulfam, zaharina, maltitol ori sucraloza. Practic, mintea primeste placerea oferita de dulce, insa creste pofta de dulce, fiind stimulat centrul placerii si al recompensei din creier. In plus, multi indulcitori artificiali stimuleaza insulina, blocand slabirea.
Daca ciocolata este indulcita cu stevia sau eritritol sau xilitol ori green sugar, indulcitori care sprijina slabirea, apare intrebarea: “Contine lapte?”. Si asta intrucat laptele contine lactoza, care, de asemenea, blocheaza slabirea. Acelasi lucru este valabil si in cazul inghetatei si al prajiturilor cu crema.
Legat de zahar, vezi ca acesta este “ascuns” sub diverse denumiri: melasa, sirop, sirop de porumb, sirop de glucoza-fructoza, sucroza, concentrat de fructe, fructoza, glucoza, dextroza.
 
– “continut ridicat de fibre”: nu inseamna ca produsul respectiv nu are o cantitate mare de glucide, care impiedica slabirea.
 
– “produs de dieta”: produsul respectiv poate contine indulcitori artificiali si / sau multi aditivi pentru a imbunatati gustul, ceea ce va stimula sistemul imunitar blocand slabirea.
 
– “produs light”: se aduce in atentia consumatorului faptul ca produsul respectiv are putina energie (de obicei nu are grasimi si/sau zahar). Dar ce contine?
 
Tot legat de eticheta compozitionala as dori sa iti mai evidentiez doua aspecte:
a) aditivii alimentari, de tipul substantelor chimice, de sinteza pot cauza boli inflamatorii intestinale si reactii alergice. Asta inseamna stimularea sistemului imunitar si retinere de apa. Si orice efort de-al tau de a slabi este sortit esecului.
 
b) alimentele care contin organisme modificate genetic sau produsele din organisme modificate genetic, pot afecta sistemul imunitar si / sau bariera intestinala, ar trebui etichetate. In cazul marfii fara ambalaj, precum cel al fructelor si legumelor care se vand vrac, marcajul trebuie aplicat pe raft.
Si daca aceasta identificare nu este efectuata, iata cum poti face diferenta intre produsele bio, cele crescute conventional si cele modificate genetic – exista un cod care trebuie aplicat pe produs, un cod numit PLU, care indica:
– daca fructul a fost crescut conventional, fiind stropit, caz in care va contine cifrele 4011;
– daca fructul este bio, caz in care va contine cifrele 94011;
– daca fructul este modificat genetic, caz in care va contine cifrele 84011.
Deci, ai grija la codul PLU care incepe cu cifra 8.
 

Eticheta nutritionala

– prezinta continutul de macro si uneori de micronutrienti la 100 gr. / 100 ml de produs, precizand valorile energetice si cantitatile de grasimi, proteine, glucide / carbohidrati, fibre alimentare si sare.
Daca urmezi o alimentatie low carb in timp ce slabesti, te-ar avantaja sa ai zilnic nu mai mult de 7 gr. net de glucide / carbohidrati pentru 100 gr de produs. Numarul net de glucide il obtii prin scaderea numarului de fibre din numarul total de glucide.
De exemplu: daca produsul contine 47,7 gr glucide vei scadea cele 4,4 gr de fibre si vei obtine 43,3 gr glucide net si vei sti ca esti in prezenta unui produs care nu sprijina slabirea. 
Femeilor cu varste intre 19 si 50 de ani li se recomanda un consum zilnic de circa 25 gr de fibre alimentare; in timp ce barbatilor cu varste intre 19 si 50 de ani li se recomanda circa 38 de gr. Am dedicat un articol fibrelor alimentare, pe care il gasesti pe site.
Informatii legate de cantitate de glucide / carbohidrati sunt suficiente pentru prima parte a procesului de slabire, caracterizata, printre altele, prin mentinerea unui nivel inalt al metabolismului.
Partea a doua a procesului de slabire, caracterizata printr-o pierdere in greutate mai lenta, pe fondul scaderii metabolismului, iti cere sa ai o grija mai mare la aportul energetic zilnic. Deja esti atent la aportul zilnic de glucide. In aceasta etapa ai nevoie sa tii cont si de aportul de grasimi. Pentru a continua slabirea intr-un ritm care sa te avantajeze, ar fi indicat sa ai zilnic un aport de circa 60 -70 gr de grasime.
De exemplu, daca ai mancat 100 gr de mascarpone ai adus 40 gr de grasime. Ca sa nu mai spun ca 100 gr de migdale vin cu circa 60 gr de grasime.
 
In final, te invit sa tii cont de contitatea de sare continuta de produsele alimentare. Este recomandabil sa nu avem un aport mai mare de 5 gr. de sare zilnic. Daca vei depasi cele 5 gr. de sare exista riscul sa retii apa, ceea ce va bloca cantarul si te demotiva.
 
Eu te invit sa nu fii mai catolic decat Papa: daca eticheta conservei de peste in sos tomat sau eticheta borcanului de castraveti murati mentioneaza 2 gr. de zahar, te asigur ca acel zahar, folosit pe post de conservant, nu iti va impacta procesul de slabire.
 
Daca ai intrebari, lasa-mi-le intr-un comentariu.
.
Si da, tu poti!
Marian Banateanu
Nutritionist, specializare low carb.
Coach, specializare cognitiv-comportamentala

Un răspuns la „VIDEO: Despre cum citim etichetele in cadrul procesului de slabire”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *