Se spune ca ne-ar ajuta daca am invata din experienta celorlalti. Am putea descoperi cum sa ne imbunatatim viata, evitand propriile blocaje.
In urma cu cativa ani am lucrat cu 2 cliente: Monica si Catalina.
Monica dorea sa slabeasca ultimele 7 kg.
Catalina alapta si dorea sa piarda 15 kg.
Desi amandoua cauta sa slabeasca, Monica avea un obiectiv suplimentar: voia sa isi formeze un stil alimentar, care sa ii tina kg departe.
Asa ca fiecare a ales sa abordeze diferit procesul de slabire:
– Monica a preferat un interval de masa de 8 ore, a gatit, intrucat o relaxa, a ales sa manance variat si si-a apropiat dulce low carb, a baut cate un pahar de prosecco seara si se culca seara cel mai tarziu la ora 23. Cu alte cuvinte, pentru a nu se mai ingrasa s-a aplecat asupra interiorizarii procesului de slabire, formarii unui nou stil alimentar.
– Catalina, fiind focusata sa slabeasca un numar cat mai mare de kilograme intr-un timp scurt, a ales sa manance mai restrictiv, punand accentul pe proteina si salata, OMAD si a refuzat sa manance dulce, cautand sa-l scoata din viata sa. Frustrata de presiunea si restrictiile pe care si le impusese, manca si produse care nu sprijineau slabirea. Se plangea de tentatii, neintelegand ca acestea erau rezultatul actiunilor ei.
 
La sfarsitul celor 10 saptamani, Catalina pierduse (chinuindu-se) 7 kg, in timp ce Monica a slabit 6 kg, bucurandu-se de varietate alimentara.
 
Monica, pentru a permanentiza rezultatele, a ales sa fie incantata de procesul de a manca, ales sa fie fericita.
Astazi, ea ma recomanda prietenilor ei, uimiti ca isi mentine greutatea, in timp ce Catalina s-a ingrasat dupa ce a terminat programul de slabit.
 
Concluzia mea este ca in slabire procesul este mai important decat rezultatul aratat de cantar. Procesul vorbeste despre viitor; rezultatul vorbeste despre prezent.
Monica a inteles ca slabirea nu este doar un proces de a consuma niste alimente, ci si un proces de alegere a optiunilor, dar si ca regulile le stabilim noi insine in functie de propriul obiectiv.
 
Tu ce parere ai? In cadrul procesului de slabire, regulile ce rol au? Au rolul de a te face sa te simti in siguranta ca vei slabi sau ca vei simti placerea gustului?
 
In incheiere, avand in vedere cele auzite pana acum, te invit sa iti faci o radiografie a modului in care ai interactionat cu procesul de slabire de-a lungul timpului. Sunt sigur ca vei afla niste lucruri interesante despre tine.
Ca sa poti aplica, ai nevoie sa intelegi.
Si da, tu poti!
Marian Banateanu
Nutritionist, specializare low carb.
Coach, specializare cognitiv-comportamentala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *