Unul dintre pilonii procesului de slabire regasiti in cadrul Programului Up-Grade il reprezinta respectarea unui interval de masa. Ca si mine, clientii mei practica intermitent fasting-ul, adica utilizeaza zilnic o fereastra de timp, in carul careia mananca (sa zicem un interval de 8 ore), dupa care in perioada de timp ramasa de 16 ore nu consuma nimic, cu exceptia apei, ceaiului si a cafelei. 
.
Problemele cu greutatea, printre altele, sunt cauzate de rezistenta la insulina, care blocheaza slabirea. Intermitent fasting-ul sprijina insanatosirea si slabirea prin diminuarea rezistentei la insulina. Cu alte cuvinte, crescand sensibilitatea la insulina si reducand aportul alimentar, ceea ce inseamna mai putina energie, corpul va accesa depozitele de grasime.

8 cu 16

Cel mai des utilizat interval de timp este cel de 8 cu 16. In primele 2-3 saptamani de Program, eu recomand sa existe 3 mese in intervalul de 8 ore, pentru ca in timp sa se treaca la 2 mese. Avand in vedere ca dimineata nivelul cortizolului, hormonul stresului, este ridicat, ceea ce determina o crestere a nivelului de glucoza, eu recomand ca prima masa sa ai loc in jurul orei 11, iar ultima nu mai tarziu de ora 19

6 cu 18

Preferatul meu este intervalul de masa 6 cu 18. Nu doar ca oferi corpului un interval mai mare de timp pentru a accesa depozitele de grasime, dar, dupa cum arata un studiu, persoanele care au ultima masa la ora 18 ard cu 10% mai multa grasime in timpul noptii decat persoanele care iau masa la ora 22. Cum suna pentru tine un interval de masa cuprins intre orele 12 – 18 sau intre orele 11-17?

4 cu 20

Celor care vor sa profite cat mai mult de beneficiile autofagiei, eu le recomand intervalul de masa de 4 cu 20.
In timpul procesului de slabire, Florina, care a reusit sa piarda nu mai putin de 40 kg si care astazi nu se mai ingrasa, mi-a spus ca i se lasase pielea de pe brate. Dupa aproape 4 luni de zile de utilizare a intervalului de 4 cu 20 si de aplicare a altor secrete invatate in cadrul Programului Up-Grade, Florina a fost foarte multumita de aspectul bratelor sale. 
Tinand cont de ceea ce am mentionat mai sus despre impactul cortizolului, dar si de faptul ca:
1. secretia de insulina este mai redusa in restul zilei daca ultima masa are loc la ora 15, permitand accesul mult mai lejer la depozitele de grasime,
2. grelina are un nivel mai crescut dupa ora 20 (asa se explica de ce ne creste apetitul seara) si scazut dimineata,
eu le recomand clientilor un interval de masa cuprins intre orele 11-15

OMAD

Cei care sunt in cetoza pot practica OMAD, adica “one meal a day”. Recomand ca masa sa fie in intervalul orar 11-15.
Ce este cetoza? Cetoza este starea fiziologica in cadrul careia corpul nu mai utilizeaza glucoza pe post de energie, ci acizii grasi si corpii cetonici, obtinuti din grasimea aflata in adipocite.
.
Deci, care este intervalul orar care iti sprijina tie slabirea? 
Materialul pe care ti l-am pus la dispozitie ti-a oferit mai multe variante. Eu te invit sa iti apropii varianta care te avantajeaza si te rog sa nu te infometezi. Asculta-ti corpul.
.
Ca sa poti aplica, ai nevoie sa intelegi.
Si da, tu poti!
Marian Banateanu
Nutritionist, specializare low carb.
Coach, specializare cognitiv-comportamentala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *