Multi dintre noi stiu ca procesul de slabire are si o componenta care nu tine de zona alimentara. Adevarul este ca nu putem manca asa cum ne recomanda nutritionistul. Aplicam recomandarile primite o perioda si apoi renuntam. De ce opunem rezistenta procesului de slabire, daca ne dorim sa slabim?
 
Voi impartasi cu tine concluziile unor sedinte de coaching nutritional legate de rezistenta manifestata fata de procesul de slabire, in speranta ca te vor ajuta.
 
Dupa cum stii, rezistenta inseamna opozitie. Ne opunem unui proces pe care noi l-am initiat. Rezistenta la slabire inseamna rezistenta la schimbare.
 
Sedintele de coaching nutritional mi-au aratat ca procesul de slabire intra in “flow” in momentul in care intelegem ca noi ne opunem schimbarii.
 
Altfel reeditam in prezent trecutul, traind aceleasi frustrari ca in cadrul incercarilor anterioare de a slabi. Nerecunoscand prezenta rezistentei, ne blocam in tipare care nu ne avantajeaza.
 

Iata cateva motive pentru care opunem rezistenta procesului de slabire:

1. Siguranta noastra rezulta din modul in care percepem ca detinem controlul asupra vietii noastre. Iar rutina zilnica ne da sentimentul de siguranta. A incepe un stil alimentar nou ne afecteaza rutina zilnica. Ca ne dam sau nu seama, starea noastra de bine depinde a accesul la anumite mancaruri. A le scoate din alimentatie ne aduce disconfort. Si asa apare intrebarea: “astazi ce voi manca?”.
 
2. Frica de a pierde. Putem pierde: energie si timp (pe care le investim intr-un efort suplimentar de a ne organiza si planifica meniul zilnic), dar si placerea gustului (cauzata de privatiuni si interdictii). Eu le spun clientilor ca daca vor simti ca de-a lungul procesului de slabire le este simplu si placut, vor putea sa isi mentina kilogramele.
Ce s-ar intampla, daca nu ai mai simti ca nu pierzi? Ce ar deveni posibil?
 
3. Ne-am obisnuit cu durerea adusa de respingerea de sine (pentru ca avem prea multe kilograme) si de neputinta (am tot reusit sa slabim si nu am reusit). A initia un proces de slabire inseamna, printre altele, sa depunem efort pentru a dobandi abilitati noi (sa gatim, sa ne organizam / planificam mesele). A esua in demersul nostru ne va face sa ne simtim incompetenti si ne vom invinovati. Asa ca mai bine nu mai efectuam schimbarea.
 
4. Atunci cand nu stim ce sa facem, ne retragem in propriile noastre slabiciuni. Ne intoarcem la ceea ce este familiar. Alegem sa mancam ceea ce nu sprijina slabirea pentru a ne schimba starea negativa din acel moment. Din aceasta perpectiva a lua in considerare o eventuala schimbare a stilului alimentar genereaza intrebarea: „oare implementand schimbarea voi mai putea mananca ceea ce imi face placere?”.
 
5. Frica de cunoscut. Da, ai auzit bine. Stim ce inseamna slabirea (privatiuni, limitari) si nu vrem sa mai traim durerea adusa de fostele diete. Fostele incercari de a slabi ne-au adus si ideea de esec. Stim ca am mai incercat si nu am reusit. Prin urmare, motivatia va fi scazuta, iar succesul, din aceasta perspectiva, va fi incert. Cum am putea sa incepem o calatorie cu cineva in care nu avem incredere? Cata incredere ai in tine ca te vei sprijini in procesul de slabire? Si apoi vorbim despre “autosabotaj”. Iti las un link catre un material care abordeaza aceast subiect.
 
Cineva spunea la un moment dat: “cred ca nu vreau sa slabesc; daca as slabi si as realiza ca viata mea nu se va schimba, as avea certitudinea ca am esuat in viata. Asa ca neslabind, mai pot trai cu speranta ca viata mi s-ar schimba daca as slabi.”.
 
Din punctul meu de vedere, ca sa reusesti sa slabesti ai nevoie, nu doar sa stii ce sa mananci, ci sa iti constientizezi propriile mecanismele prin care iti blochezi slabirea.
Pentru a prelua controlul in relatia cu mancarea, pentru a fi fericit atunci cand mananci, Program UP-GRADE este ceea ce ai nevoie.
.
Ca sa poti aplica, ai nevoie sa intelegi.
Si da, tu poti!
Marian Banateanu
Nutritionist, specializare low carb.
Coach, specializare cognitiv-comportamentala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *