Printre altele fie nu avem informatiile necesare pentru a face alegerile alimentare care ne avantajeaza, fie am primit genele care determina ingrasarea, fie suntem tributari modului in care familia privea relatia cu mancarea (stii vorba aceea: „grasa si frumoasa”, nu?).
La fel de bine este o combinatie a tuturor celor mentionate mai sus.
 
In plus, daca ai avut mult timp kilograme in plus, greutatea actuala inseamna pentru creier “normalitatea”.
Ce faci atunci cand vrei sa slabesti? Schimbi “normalitatea”, firescul.
Si o parte din tine va opune rezistenta, sustinuta de creier care pentru o perioada va perpetua aceleasi cai hormonale care te-au ingrasat.
Apar, asadar, doua forte:
– una la nivel constient, care se exprima prin vointa si care iti va transmite mesaje de tipul “nu manca”, “abtine-te”, “trebuie sa slabesti„.
– si alta la nivel neconstient, care cauta sa pastreze placerea adusa de alimente si care este sustinuta prin automatismele create de-a lungul timpului, care iti stimuleaza apetitul;
 
Sa spunem ca actualul stil alimentar iti aduce un nivel de placere de nota 9. Crezi ca daca noul stil alimentar sanatos, care nu te ingrasa, iti va aduce o placere de nota 7, va reusi sa inlocuiasca vechiul stil alimentar? Crezi ca vei reusi sa slabesti sau sa iti mentii greutatea?
 
Printre solutiile slabirii, cea mai importanta este aceea sa iti placa ceea ce mananci. Si spun asta intrucat noi nu perpetuam ceea ce ne face bine.
Noi perpetuam ceea ce ne face bine si ne face sa ne simtim bine, dar si ceea ce nu ne face bine, dar ne face sa ne simtim bine.
 
Si da, tu poti!
Marian Banateanu
Nutritionist, specializare low carb.
Coach, specializare cognitiv-comportamentala.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

wpcf7.cached = 0;