Stresul te ingrasa chiar daca nu contine calorii sau carbohidrati.
Pentru inceput o sa iti explic mecanismul care determina organismul sa aprecieze existenta stresului: Hipotalamusul reprezinta partea din creier care interpreteaza evenimentele zilnice. Apreciind ceea ce este periculos pentru organism, el va genera reactia la stres si va regla starile emotionale primare, precum furia si frica.
Daca interpreteaza informatia din mediu ca fiind pericol, Hipotalamusul va transmite mesaj Hipofizei (Glandei Pituitare) sa secrete un hormon numit corticotropina, care va impacta Suprarenale pentru a secreta cortizol – hormonul stresului.
Cortizolul are rolul sa iti mobilizeze energia astfel incat sa raspunzi pericolului printr-o atitudine de tipul: “fight” or “flight” (“lupta” sau „fugi”). Din pacate, ceea ce ni se intampla in prezent este ca nici nu luptam, nici nu fugim, ci „inghetam” (‘freeze’).
Practic mecanismul descris mai devreme are rolul de a adapta organismul la pericolul din mediu. Se cauta sprijinirea supravietuirii.
Ceea ce se uita este ca mintea va percepe pericol si atunci cand sunt prezenti factori psihologici, precum incertitudinea, lipsa controlului, conflictul, negarea ori nesatisfacerea nevoilor emotionale (precum lipsa iubirii). Si pericolul este “real” intrucat il simti.
Raspunsul la stres apare urmare a interpretarii pe care creierul o ofera mediului. Deci, cauza stresului este rezultatul modului nostru de a gandi.
Stresul iti influenteaza alegerile alimentare. De obicei, raspunsul in fata stresului acut este de a suprima apetitul. Stresul cronic insa te provoaca sa cauti produse cu un gust placut.
De ce?
Intrucat mancand ceva placut, iti schimbi pentru moment starea negativa cu care te confrunti, dar iti cresti si vulnerabilitatea in fata produselor cu multi carbohidrati.
In timp, repetand acelasi comportament in creier se vor crea anumite asocieri si vei sti ce sa mananci cand esti stresat.
Ca o gluma, iti spun ca nu am avut niciun client care sa imi spuna ca atunci cand este stresat mananca salata.
Si determinandu-te sa mananci mai mult decat ai nevoie, stresul te ingrasa.
Iata care sunt mecanismele din spatele ingrasarii cauzate de stres:
1. in cazul situatiilor stresante pe termen lung non fizice (probleme maritale, la munca) energia eliberata din depozite de cortizol ramane neconsumata (vorbeam mai devreme despre faptul “inghetam”), ceea ce face sa creasca nivelul glucozei in sange, determinand in decursul lunilor sa se elibereze constant un nivel ridicat de insulina —> la hiperinsulinimie —> rezistenta la insulina —> ingrasare.
2. in caz de foamete, boala sau stres acut, T3 (hormonul tiroidian care regleaza metabolismul) va ramane inactiv, devenind „Revers T3”. Rolul lui “Revers T3’ este acela de a pastra energia, scazand metabolismul, determinand celulele corpului sa foloseasca mai putina energie.
Pe fondul scaderii metabolismului, vom incepe sa raspundem starilor emotionale negative apeland la ceea ce se numeste “comfort food” – adica produse dulci sau de patiserie.
Asa ca desi nu vom consuma energie din corp, vom aduce energie din alimente, stimuland constant insulina —> ingrasare.
3. lipsa somnului inseamna stres pentru corp; astfel ca o singura noapte de nesomn inseamna o crestere a nivelului de cortizol cu 100%, disturband leptina (hormonul satietatii) si grelina (hormonul apetitului). Nu ti s-a intamplat sa te prinda 12 noaptea si sa ti se faca foame?
4. in timp, cortizolul va impacta ficatul, astfel ca gluzcoza in exces nu va mai fi transformata in glicogen (energie stocata in muschi si ficat) stimuland constant insulina, iar proteinele alimentare si cele gasite in muschii corpului vor fi transformate in glucoza, favorizand procesul de gluconeogeneza si stimuland insulina —> ingrasare.
Ce este de facut?
a) culca-te la ora 22.30. Pe fondul declansarii Melatoninei si a Hormonului de Crestere, corpul va avea un nivel scazut de cortizol si va accesa depozitele de grasime;
b) daca vei alege sa mananci pentru a face fata stresului, indreapta-te catre produse care contin putini carbohidrati si iti aduc satietate;
c) fa miscare, intrucat se declanseaza endorfine;
d) lucreaza cu cineva de specialitate care sa te ajute sa iti schimbi filtrele prin care interpretezi ceea ce se intampla in jurul tau; si asta intrucat frica care te determina sa faci compromisuri, efectele compromisurilor, etichetarile, criticile, gandirea inflexibila si gandirea negativa inseamna stres cronic, activand secretia de cortizol.
Din pacate degeaba stii cum sa actionezi pentru a slabi, daca nu poti perpetua acest comportament din cauza stresului.
Progresele clientilor mei sunt sprijinite prin intermediul sedintelor de coaching nutritional, componenta esentiala a Programului UP-GRADE.
Si da, tu poti!
Marian Banateanu
Nutritionist, specializare low carb.
Coach, specializare cognitiv-comportamentala.