La intrebarea “eu ce mananc, daca vreau sa slabesc?”, specialistii au raspuns de-a lungul timpului prin creionarea a numeroase diete.
Dieta Dukan pune accentul pe consumul proteinelor in detrimentul lipidelor și glucidelor, fiind si o dieta hipocalorica, intrucat reducerea numarul de lipide si glucide consumate conduce automat la un aport caloric mai mic. Prin reducerea absorbtiei de glucide si lipide, organismul va fi obligat sa apeleze la propriile rezerve adipoase.
Dieta Rina se bazeaza pe disocierea alimentara, astfel ca intr-o zi se poate consuma numai un tip de alimente. Iar la micul dejun se consuma doar fructe.
Dieta mediteraneana este o dieta, bazata pe consumul de legume, zarzavaturi, fructe proaspete sau uscate, peste, ulei de masline, vin în cantitati moderate.
Dieta Montignac este un regim de slabit care se bazeaza pe evitarea pe cat posibil a carbohidraților cu un indice glicemic mare (cum ar fi, de exemplu, cartofii, orezul alb, produsele din faina alba, dulciurile, etc), pentru ca acestea ar determina stocarea grasimilor de catre organism. In ceea ce privește cantitatea de alimente permise, dieta Montignac nu o limiteaza in nici un fel.
Dieta ketogenica este o dieta foarte bogata în grasimi, cu o cantitate moderata de proteine si scazuta în carbohidrati. Dieta determina organismul sa arda grasimi pentru energie. Ficatul va transforma grasimea în acizi grasi si corpi cetonici pentru a inlocui glucoza ca si sursa de energie.
Raw foodism, numita si dieta crudivora este numele dietei in care se consuma doar alimente ne-pregatite termic si ne-procesate. Dieta include consumul de fructe, legume, cereale, seminte, nuci, si produse lactate.
Reducerea numarului de calorii este o forma de cura de slăbire care presupune un consum redus cu 30 și 50% din caloriile consumate inainte de inceperea curei.
Spre deosebire de vegetarianism, veganismul exclude mierea, produsele lactate și ouale, carnea, pestele. Dietele vegane sunt numite cateodata si diete pe baza de plante.
 
Dar ce este dieta?
Termenul de „dieta” se refera la un regim alimentar special, recomandat fie in cazul unei maladii, fie pentru pastrarea sau atingerea unei anumite greutati corporale. Deci, este o exceptie de la regula, iar regula inseamna stilul tau alimentar.
O dieta consta practic intr-un set de reguli alimentare, reguli care impun consumul de nutrienți în anumite cantitati si din anumite grupuri de alimente.
Tu ce simti cand auzi cuvinte de tipul: “reguli” sau „ti se impune”?
 
Desi am slabit 30 kg, astazi pentru a-mi mentine greutatea nu apelez la o dieta. Eu nu recomand dietele.
Si asta intrucat nu imi plac lucrurile fortate, care vin cu “trebuie”.
Intotdeauna sunt solutii.
Din punctul meu de vedere dietele nu functioneaza pe termen mediu si lung:
– pentru ca promoveaza privatiuni, interdictii. Iti limitezi accesul la placere pe parcursul procesului de slabire. Alegi sa te frustrezi pentru o anumita perioada de timp si simti ca te pedepsesti. Ai parte de durere, in timp ce in viata cauti placerea. Si daca te infometezi, te vei simti si mai frustrat.
 
– pentru ca vei apela la vointa. Imagineaza-ti ca vointa este precum un muschi, care contractat des, ajunge sa oboseasca. Iar tu iti folosesti vointa inca din momentul in care te trezesti: ii duci pe cei mici la scoala, stai in sedinte si in call-uri, raspunzi stresului la munca, etc. In acest context, relatia cu mancarea tocmai a devenit si ea un factor de stres.
 
– pentru ca incercarile deliberate de a suprima anumite ganduri le vor face mai predispuse sa iasa la suprafata. Iti propun un exercitiu: „te rog sa nu te gandesti la un pinguing; ai reusit sa nu te gandesti?”. La fel functioneaza si atunci cand ai pofte legate de anumite alimente.
Stii si tu ca nu poti functiona, daca iti negi prea mult timp dorintele, nu-i asa? A te abtine nu iti aduce placere.
 
– pentru ca iti afecteaza rutina zilnica: poate ca trebuie sa gatesti zilnic ori poate ca trebuie sa completezi zilnic un excel cu numarul caloriilor prezente in alimentele ce urmeaza sa le consume sau sa mananci la anumite ore.
Poti transforma acest stil de a manca in ceva permanent? Si daca nu il poti utiliza pe termen mediu sau lung, care mai este scopul lui?
 
Si atunci care este solutia?
Pentru mine solutia a fost formarea unui stil alimentar propriu, plecat de la consumul alimentelor care sa imi sprijine refacerea corpului, avand un aport optim de macro si micronutrienti, si care sa imi raspunda placerii de manca. Am imbinat utilul cu placutul, adica nevoia de a manca variat pentru a fi sanatos, cu placerea gustului.
Iar acum imi vine natural, firesc sa imi mentin greutatea.
 
Totodata ai nevoie sa accepti ca anumite alimente care iti plac nu iti sprijina slabirea si nici mentinerea
Ma intreba un client la un moment dat:
„- Asta inseamna ca nu o sa mai mananc prajituri cu zahar niciodata?”.
Si i-am raspuns printr-o alta intrebare:
„- Daca ploua, iti iei umbrela? Si daca nu o iei, iti asumi ca te vei uda. Atata tot: iti asumi.”
Schimbarea modului de a gandi, te va ajuta sa iti obtii greutatea ideala, vei avea energie si te vei simti bine.
Clientii imi spun ca perioada, in care am lucrat impreuna in procesul de slabire, au dobandit o structura care le-a asigurat mentinerea greutatii.
Slabirea este usor de obtinut. Mentinerea insa este alta discutie.
Daca mentinerea reprezinta un proces, slabirea este inceputul acestuia.
 
Si da, tu poti!
Marian Banateanu
Nutritionist low carb.
Life coach, specializare cognitiv-comportamentala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *