Daca vechiul stil alimentar ti-a adus kilograme in plus si ai ales sa le pierzi, sper ca propunerile alimentare propuse de specialistul in nutritie iti vor aduce placere.

Altfel, o data sau de doua ori pe saptamana vei alege sa mananci alimente, care iti impiedica slabirea, adica alimentele care te-au ingrasat.

Deci raspunzi surplusului de grasime prin restrictii alimentare si restrictiilor prin „cheat day”. Nu stiu cum o vezi tu, insa mie imi pare autosabotaj.

Dar aici este si un mesaj, care iti spune ca nu iti place ceea ce mananci, ceea ce iti va face dificila perpetuarea noului stilului alimentar, impactand slabirea sau mentinerea greutatii. Faci un lucru bun pentru tine, adica slabesti, dar asta nu te face sa te simti bine.

Din punctul meu de vedere, teoria care sta in spatele ideii de “zi de trisat”, aceea ca iti permite sa urmezi mai usor dieta, este eronata.

Dupa cum stii, eu nu imi apropii ideea de dieta nici in relatia cu mine si nici in relatia cu clientii.

In plus, a te reintoarce in cadrul procesului de slabire la alimentele care te-au ingrasat are un impact negativ atat fizic cat si psihologic.

Pe plan fizic, consumand iarasi pizza, paste, prajituri, aduci o cantitate mare de glucoza, ceea ce va impacta insulina si grelina – hormonul apetitului. Si iti spun din experienta ca a doua zi cand te vei cantari, vei observa cam 1 kg – 1,5 kg in plus. Glucoza va fi stocata in muschi si in ficat sub forma de glicogen, atragand multa apa. Desi corpul nu a format multa grasime, tot progresul obtinut in ultima saptamana a disparut, iar in locul lui a aparut regretul.

O sa iti creasca apetitul, ceea ce inseamna ca vei manca mai mult si dezorganizat. Vei simti balonare, disconfort, inflamatie. Si toate acestea iti vor impacta motivatia.

 Ce am vrut sa spun cu faptul ca vor fi efecte psihologice?

A trisa inseamna a minti. Ce iti spun valorile? Este in regula sa trisezi, sa minti? Ai auzit de trisat in vreun context pozitiv? Trisarea are o conotatie negativa, fiind asociata cu vina si rusine. Cine te judeca? Tu!

Si daca relatia cu tine este relatia cu ceilalti, adica in momentul in care trisezi iti incalci propriile valori, ce spune asta despre tine?

Este cumplit cum pentru a putea continua, este nevoie sa trisezi. In relatia de cuplu asta-i infidelitate, nu-i asa? Insa pe tine este ok sa te minti, nu?

Si daca nu esti la prima tentativa de a slabi, cand vei vedea rezultatul oferit de cantar, o sa apara dezamagirea ca iar ai esuat. De aceea te si intreb: tu ce relatie ai cu o persoana care te-a dezamagit? Si apoi apare gandul: iar nu te-ai putut abtine. Relatia cu tine este compromisa si vei renunta.

 Autosabotarea vine si din faptul ca mintea primeste mesajul ca fostul comportament alimentar este ok, desi ea are nevoie de fapt sa se distanteze de el. Pastrezi inca vie amintirea fostului comportament alimentar.

 „Cheat day” iti intareste ideea ca trebuie sa rezisti tentatiilor, ceea ce este obositor. Ce iti spune faptul ca ai tentatii? Ca iti interzici accesul la ceea ce iti face placere. Si ceea ce ce este interzis este tentant.

La un moment dat o clienta imi zice:

„-Marian da-mi si mie o reteta de papanasi care nu ingrasa.

– Din pacate nu am o astfel de reteta.

– Marian, mie nici nu imi plac papanasii, insa din momentul in care mi-ai spus ca nu sprijina slabirea, mi s-a facut pofta.”

 Deci care ar fi solutia pentru „cheat day”:

In primul rand, este nevoie sa raspunzi dezamagirii prin a nu iti mai stabili obiective nerealiste, de tipul 2 kilograme pe saptamana. In medie se pierde cam 700 gr – 1 kg. Astfel ca nu vei pune atat de multa presiune pe tine si nu vei avea frustrare in situatia in care nu reusesti sa slabesti cat ti-ai propus.

In al doilea rand, este important este sa intelegi ce se afla in spatele poftelor tale: esti obosit, plictisit sau suparat? Da, exact. Sa devii constient de ceea ce se intampla cu tine.

Si da, este firesc sa ai aceste stari. Viata este cu „ups and downs”. Asa ca atunci cand esti jos si vrei sa mananci ceva care iti sabotata slabirea, intinde mana pentru a-l apuca si intreaba-te: „Ma ajuta?” Intrebarea te va aduce in prezent, te va trezi, te va face constient de actiunea pe care urmeaza sa o faci.

 Si daca apreciezi ca te va ajuta sa-l mananci, fa-o si asuma-ti ca in saptamana respectiva nu vei avea un rezultat de 700 gr – 1 kg. Cheia sta in asumare. A-ti asuma inseamna ca nu te vei acuza, ca nu te vei pedepsi.

Dar cum ar fi sa fii pregatit pentru momentele dificile si sa ai la indemana produse care iti fac placere si iti sprijina slabirea, de tipul fructe de padure sau dulciuri low carb?

Si asta intrucat: mintea cauta placere; nu vrea starea de durere. 

Cand sunt intrebat „ce sa mananc ca sa slabesc?”, raspund printr-o alta intrebare: „ce iti place sa mananci?”. Si plecand de la raspunsurile clientului creionam impreuna planul alimentar, aducand solutii alimentare pentru produsele care ii impiedica slabirea. Intotdeauna sunt solutii.

Si da tu poti!

Marian Banateanu
Nutritionist low carb.
Life coach, specializare cognitiv-comportamentala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *