Coachingul mi-a aratat ca fiecare dintre noi detine propria reteta pentru dobandirea fericirii. Prin urmare, clientii mei cunosc mai bine (decat as face-o eu vreodata) calea catre aceasta.

Ne intalnim pentru a-i sprijini in depasirea blocajelor, care ii intarzie sa actioneze in sensul dorit. Dialogul ii ajuta sa isi adanceasca intelegerea despre propriul sabotaj pana in punctul in care isi schimba comportamentul. 

Iata cateva concluzii exprimate de acestia de-a lungul anului 2018, care intaresc ideea ca suntem creatorii propriei fericiri / dureri:

Concluzia nr. 1 – Este o mare provocare sa traiesti in prezent, chiar daca stii ca trecutul si viitorul nu exista. A fugi in trecut (prin nostalgie fata de vremurile de alta data) sau in viitor (prin speranta ca va fi mai bine) inseamna rezistenta fata de prezent, neacceptare a ceea ce este. Si asta reprezinta o cale catre durere, caci transformi prezentul in dusmanul tau.

De ce ai alege sa ai constant durere?

 

Concluzia nr. 2 – Perpetuezi durerea zilnic sub diferite forme, precum furie, suparare, razbunare, ura, violenta si uneori chiar boala. Sunt persoane care s-au resemnat si aleg sa traiasca fie ca victime (suporta durere), fie ca agresori (provoaca durere). Nefericirea a devenit parte din natura lor.

Intrucat durerea isi extrage energia tot din durere, ce castigi daca o alimentezi?

 

Concluzia nr. 3 – Intotdeauna sunt cel putin 2 perspective, care ne indeamna spre alegeri diferite. Actiunile prin care provocam si ne provocam durere vin din minte, care, dominata de ego, reprezinta un program de supravietuire. Ea aduna informatii si creeaza strategii impotriva altor minti care reprezinta un pericol (real sau potential) generator de durere pentru ea. Si asta intrucat o impiedica / o poate impiedica sa obtina ceea ce isi doreste.

Dar stii si tu ca lupta cu ceilalti reprezinta de fapt o proiectie a luptei interne, nu-i asa?

 

Concluzia nr. 4 – Egoul iti spune ca esti ceea ce ai. Ca reputatia ta, adica ceea ce cred altii despre tine, vorbeste despre valoarea ta, la fel cum o fac functiile si bunurile materiale detinute. Si astfel te agiti constant pentru a dovedi altora cine esti, pentru a avea, prin validarea lor, o stima de sine crescuta.

Dar cine vei fi tu atunci cand nu vei mai avea nimic din ceea ce ai agonisit? Cine esti tu atunci cand ceilalti nu te vad asa cum te vezi tu?

 

Concluzia nr. 5 – Accepti zilnic sa perpetuezi imaginea “celui ce pari a fi” in loc sa fii “cine esti de fapt”. Nesinceritatea in relatia cu tine este cea care iti provoaca durere, caci tu esti cel care “trebuie” sa aleaga sa fie cine nu vrea sa fie. Daca respingi cele scrise de mine, priveste-ti actiunile publice si cele intime, fii atent la sentimentele exprimate si la cele reprimate, la gandurile afisate si la cele ascunse. Trage in tacere propriile concluzii.

Deci, cine esti tu cand nimeni nu te priveste?

 

Concluzia nr. 6 – Iti folosesti experienta (adica trecutul) pentru a stabili ceea ce este posibil sau nu, imbinand o multitudine de experiente fara legatura intre ele pentru a-ti justifica lipsa increderii in sine. Si asta te determina sa te focusezi pe problema si sa ramai pasiv, in loc sa te focusezi pe posibilitati si sa actionezi. Iti subminezi alegerile, intarindu-ti convingerile legate de propriile limitari. Si asa cum umbra urmeaza corpul, asa si modul in care gandesti te blocheaza in ceea ce esti.

Cata durere iti provoci perpetuand acest comportament pagubos?

 

Concluzia nr. 7 – Ai asteptarea ca partenerul tau sa actioneze astfel cum iti doresti. Si atunci cand nu o face, te dezamageste. Nu-mi spune ca nu te-ai gandit niciodata sa ii ceri sa se schimbe (urmare a faptului ca al lui comportamentul nu se apropie de asteptarile tale)? Cu alte cuvinte, pentru a nu mai suferi, cauti in afara ta ceea ce esti tu, adica pe cineva care sa gandeasca si sa actioneze ca tine. 

Ce mesaj ii transmiti atunci cand te gandesti ca daca ar fi mai mult ca tine, te-ai intelege mai bine cu el? I-ai spune poate ca nu il accepti complet?

Ce devine posibil daca ai fi tu ceea ce cauti? Cauti rabdare, fii rabdator si prezent; cauti iubire, fii iubitor, s.a.m.d.

Rar sesizam ca ne aducem insecuritatea si scazuta stima de sine in relatie si ne asteptam ca celalalt sa ne faca fericiti. Il insarcinam cu ceva ce noi nu putem face. Este mai simplu pentru noi. Dar daca tu nu te placi, el de ce ar face-o?

 

Concluzia nr. 8 – Calitatea vietii tale depinde de cat esti de fericit, nu-i asa? Iar fericirea rezulta din modul in care percepi / te raportezi la situatiile cu care te confrunti, de satisfactia fata de ceea ce ai, netinand cont de numarul acumularilor materiale. Este firesc sa cauti sa depasesti saracia si sa iti asiguri confortul material, insa acumularea de bogatie nu iti va aduce linistea. Si fie vorba intre noi, senzatia ca nu ai destul vine dintr-un sentiment de nemultumire interna.

Iar daca definitia succesului si implicit a fericirii ar consta in materializarea sfaturilor date de ego, oare cand vei ajunge sa fii fericit?

 

Si da, tu poti!

 

M.

PS: Vor fi unii care iti vor spune ca exista o singura cale catre fericire – cea pe care o stiu ei. Ei bine, calea catre fericire reprezinta o chestiune de alegere personala. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *