David, baietelul meu de 7 ani, imi spunea intr-o perioada ca sub patul nostru se afla un lup. Se acoperea cu frica, ascunzandu-se langa mine, pentru a se proteja de ceea ce mintea lui stia ca exista. Era realitatea lui.
I-am desfiintat realitatea luminand impreuna in fiecare seara zona de sub pat. Astfel, cu timpul gandul ca am aveam un lup in camera a disparut.
Si noi adultii avem monstri, care ni se prezinta sub diverse forme: putini bani, probleme de sanatate sau la munca, comportamentul partenerului, experientele din trecut, etc.
Procedez cu adultii la fel cum am procedat cu David: “luminam” in cadrul sedintelor de coaching zonele cu “monstri” pentru a „vedea” cat de reali sunt, cum le impacteaza potentialul si cum le diminueaza experienta de a simti ca traiesc.
De asemenea, exploram interiorul (locul unde se creeaza realitatea), fapt care atrage cresterea cunoasterii de sine. Sau credeai ca realitatea se afla in afara ta?
Claritatea “vederii” clientului va sta la baza modului in care se va raporta la orice situatie care ii va aparea in viata.
Daca vrea sa isi schimbe viata nu poate apela la o tehnica sau implementa o strategie, ci are nevoie de un nou mod de a vedea lucrurile. Vazandu-le cum sunt de fapt, va actiona intr-un mod care ii va afecta pozitiv viata, relatiile, cariera.
Pentru a beneficia de o iubire mai profunda, de conexiuni mai bune si de o crestere a starii de bine, el va trebui sa devina arhitectul propriei vieti – caci nimeni nu o poate face in locul sau.
Mai concret, imi sprijin clientul:
– fie in schimbarea perspectivei, facand trecerea de la pasivitate la actiune, de la frica la incredere.
– fie in obtinerea transformarii, adica sa se schimbe pe “el” si implicit modul cum experimenteaza tot ceea ce se intampla in jurul sau.
Stii si tu ca nu poti construi nimic daca fundatia nu te sprijina, nu-i asa? Iar fundatia este modul in care te raportezi la ceea ce se intampla in jurul tau. Atata timp cat respingi mai tot ceea ce nu corespunde modului in care gandesti, la nivel emotional aceasta este o forma de negativism. Imi pare rau ca trebuie sa iti spun insa perpetuand acelasi comportament vei acelasi rezultat.
Depinde ce esti dispus sa pierzi pentru te schimba.
PS: Multora dintre noi ne este frica de schimbare. Iar pentru a nu parea slabi imbracam frica in prudenta. Asta ne ajuta sa ne pacalim ca suntem in siguranta si sa ne justificam inactiunile in fata noastra si a celorlalti. In timp devenim rigizi. Si imbatranim prematur, caci frica ne face pasivi si pasivitatea ne face plictisiti.
Sunt lucruri pe care iti doresti sa le fi facut, lucruri pe care spui ca le faci si lucruri pe care efectiv le faci. Sper sa iti gasesti curajul sa faci tot ce nu ai facut si tot ceea ce pretinzi ca faci.
Si da, tu poti!
M.