Pentru tine comunicarea reprezinta baza pentru reasigurarea angajamentului lui in relatie. Este un schimb emotional de care ai nevoie. Iti doresti sa simti apreciere, importanta, valorizare, intimitate.
De pilda, ti-ar placea sa ti se spuna motivele pentru care esti iubita, nu? Ti-ar placea (poate) sa auzi ca vede suportul pe care il oferi. Pentru el insa raspunsul este evident: “din moment ce suntem impreuna, nu mai sunt necesare alte detalii”.

Are propriile credinte despre rolul fiecaruia dintre voi in cadrul relatiei si despre rostul relatiei. Propriile neputinte si experientele anterioare care l-au ranit atrag comportamente defensive, care va blocheaza relatia.

Relatia voastra este buna, insa stagneaza. Daca ai putea, i-ai face un “up-grade” pentru a creste si a-ti intampina nevoile.
El are insa bagaje emotionale capatate de-a lungul timpului, care ii dicteaza cum sa reactioneze in relatiile prezente.
Iar daca la inceputul relatiei ti-a acordat incredere si s-a deschis, poate la un moment dat a interpretat ceva ce ai facut (intentionat sau nu) ca fiind un tipar care se repeta, determinandu-l sa se inchida si sa se retraga.

Si nu este vorba neaparat despre ceea ce faci tu, ci despre cum percepe el mesajul tau care vine imbracat in text, ton, atitudine. Uitam cat de importante sunt filtrele celui care ne interpreteaza actiunile.

Este adevarat ca nici experienta catre comunicare emotionala nu are – este barbat. I s-a spus in copilarie si in adolescenta ca va fi barbat si va trebuie sa se comporte ca atare. Si dupa ce 20 ani a primit mesajul ca trebuie sa fie puternic, sa nu isi arate slabiciunile, tu ai asteptari sa isi arate si sa vorbeasca deschis despre cele mai profunde frici si insecuritati?
Prefera sa taca si sa existe riscul sa fie considerat prost, decat sa vorbeasca si elimine orice dubiu.

Ceea ce tu ii ceri atrage asteptarea lui de a fi catalogat ca fiind lipsit de masculinitate, de a simti ca ti-a pierdut respectul. Asa ca mai bine isi ridica ziduri si foloseste reprica “Totul este ok”, folosind tacerea ca o cale de a evita discutiile pe care le considera inutile.
Iar inauntrul zidurilor nemultumirile nerezolvate ii creeaza tensiune si frustrare, ajungand sa detina o furie manifestata printr-o nervozitate constanta – nimic nu ii convine.
Si sufera ca prostul in tacere, nefiind capabil sa isi exprime emotiile si nevoile emotionale. Devine specializat in a-si reprima emotiile. Nestiind cum sa isi exprime emotiile negative de tipul vina, frica, rusine fara sa para vulnerabil, le mascheaza sub o alta emotie negativa (dupa cum ziceam mai sus): furie. Si tu te confrunti cu o masca pe care nu o intelegi. Insa, ceea ce a fost ascuns ramane acolo si in timp creste.

Si ii ceri sa vorbeasca, sa impartaseasca. Iar el interpreteaza cererile tale ca pe o presiune, simtindu-se controlat si inchizandu-se mai mult, conducand la blocarea oricarei conexiuni reale la tine.

Ca barbat stie ca nu trebuie sa fie slab, ca nu trebuie sa arate slab, neajutorat. Latura lui emotionala este asadar devalorizata, fiind expresia slabiciunii interioare.
Deci, nu iti va cere ajutorul caci asta ar insemna slabiciune, neputinta, incapacitate in rezolvarea situatiei cu care se confrunta. Si daca totusi este ajutat, trebuie sa simta ca decizia i-a apartinut.
Prin urmare, egoul il impiedica sa se deschida. Imaginea lui ar avea de suferit. De fapt ii este frica, insa nu va recunoaste asta nici mort. Va spune ca este stresat din cauza serviciului ori a traficului sau a oricarui alt element care nu are legatura cu tine sau cu voi.

Eu cred ca totul tine de gradul de incredere. Cu cat este mai mica increderea in celalalt cu atat este mai mare distantarea. El simte ca nu exista un mediu sigur in care sa se exprime, neavand garantia ca nu va fi judecat ori ca ceea ce va spune nu va fi folosit impotriva sa sau ca nu ii va afecta statutul in relatie.

Ai grija ca retragerea emotionala sau fizica este o forma de comunicare. Iti spune ca ceva s-a schimbat.

Pe de alta parte, adevarul este ca cea mai mare greseala pe care o poate face un barbat este aceea de a-si determina femeia care il iubeste sa simta ca nu poate vorbi cu el.

M.

PS: Femeile cred ca barbatii lor se vor schimba sau ele ii vor schimba; rar se intampla asta. Barbatii cred ca ele nu ii vor parasi; asta se intampla des.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *