In cadrul procesului de slabire ceva facem gresit. Am incercat de atatea ori sa slabim si sa ne mentinem greutatea si nu reusim.
Una dintre cauzele nereusitei o reprezinta faptul ca ne dorim gratificare instantanee, ca nu avem disponibilitatea de a ne bucura de emotia anticiparii atingerii obiectivului propus.
.
A astepta inseamna efort si mintii nu ii place efortul.
A astepta inseamna uneori sa rezistam frustrarii adusa de lipsa rezultatului imediat.
A astepta inseamna sa invatam sa ne controlam impulsurile.
 
Sunt, insa, proiecte pe termen lung, cu „ups and downs„, precum procesul de slabire, care nu ne ofera gratificare instantanee. Este greu sa asteptam sa slabim, in conditiile in care ne-am obisnuit ca din relatia cu mancarea sa experimentam placerea in mod imediat, neintarziat.
 

Seamana cu procesul de slabire?

Ma gandesc sa fac o comparatie si sa privesc slabirea precum urcatul pe munte. Vezi varful muntelui si iti spui ca vrei sa ajungi acolo. Ceea ce nu vezi este drumul pana in varf.
Seamana cu procesul de slabire?
 
Ca sa ajungi in varf ai nevoie ca aceasta calatorie sa fie incantatoare, sa te bucure fiecare moment in care calci pe munte. Si daca te simti bine, efortul nu se simte. Deci, rabdarea nu mai este necesara pentru a termina calatoria pana in varful muntelui.
Seamana cu procesul de slabire?
 
In urma cu ceva timp, am fost cu un prieten si cu David pe munte. La un moment dat am pierdut marcajul. Ne-am intors la ultimul marcaj si am continuat sa urcam. Chiar daca pentru o perioada ne-am ratacit, am gasit drumul catre traseul care ne ducea in varf.
Seamana cu procesul de slabire?
 
De ce nu am renuntat, atunci cand ne-am ratacit? Pentru ca ne-am dorit prea mult sa ajungem in varf. In plus, experienta ne-a invatat ca astfel de momente se mai intampla, si am stiut cum sa procedam.
Seamana cu procesul de slabire?
 
Unii urca mai lent (gen David), altii urca mai repede. Conteaza ce am stabilit cand ne-am propus sa urcam muntele. Mi-am asumat ca va dura mai mult intrucat David este mic si nu poate tine pasul cu noi adulti. Dar, asta nu e impiedica sa ne bucuram de prezenta pe munte.
Seamana cu procesul de slabire?
 
Cand urci pe munte, faci efort, dar nu se simte. Efortul face parte din proces. Esti prea incantat de proces, pentru a simti efortul si a renunta.
Seamana cu procesul de slabire? In place ceea ce mananci in timp ce slabesti? 
 
Nu te duce pe munte cu cineva caruia nu ii place muntele. Te va chinui cu intrebarea: “Mai avem mult?”. „M-am plictisit.” Si asta intrucat are nevoie de vointa pentru a termina calatoria.
Seamana cu procesul de slabire?
 
Poti urca la cota 2000 cu telecabina si vei vedea cum arata muntele de sus sau poti urca pe jos si te vei bucura de contacten cu muntele. Depinde ce urmaresti, nu?
Poti slabi repede printr-o dieta si sa te ingrasi la fel de repede sau poti slabi intr-un ritm controlat si sa iti mentii greutatea. Actiunile noastre au consecinte.
Procesul de slabire, la fel ca urcatul pe munte, este rezultatul micilor pasi pe care ii faci, chiar daca sunt zile in care nu ii faci, zile in care alegi sa iei o pauza. Acumularea acestor mici pasi te va duce la kilogramele dorite si te va ajuta sa iti formezi un nou obicei alimentar, necesar mentinerii greutatii.

In loc de concluzii

Si ca sa inchei acest material, la intrebarea „Cum ajungi in varful muntelui?” parte din raspuns il reprezinta faptul ca te incanta traseul, compania, mai iei pauze, mai razi. Cu alte cuvinte, este o calatorie in cadrul careia te simti bine.
 
De la 80 kg la 60 kg este o calatorie, care iti cere nu doar timp, ci sa te simti si bine. Nu stii exact ziua in care ti-ai schimbat efectiv stilul alimentar, insa iti vei da seama cand vei spune: “imi place ceea ce mananc si imi face bine”.
 
Cum stii ca te simti bine in procesul de slabire?”, iti voi raspunde printr-o alta intrebare: „simti ca este un proces simplu si placut?”. Adica, simti ca nu faci efort si ca primesti gratificare instantanee atunci cand mananci?
.
Tata a adus muntele in viata mea. Acum il aduc si eu in viata lui David.
Slabirea mi-am adus-o eu in viata mea. Astazi o aduc in viata celor care aleg sa lucreze cu mine.
Daca doresti sa iti fie simplu si sa iti placa ceea ce mananci atunci cand slabesti, eu te astept in cadrul Comunitatii UP-GRADE.
.
Si da, tu poti!
Marian Banateanu
Nutritionist, specializare low carb.
Coach, specializare cognitiv-comportamentala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *