Dupa cum stii, mancarea nu ne ofera doar energie, antioxidanti, macro si micronutrieti. Mancarea:
– reprezinta un liant pentru conexiune, pentru socializare, pentru apropiere;
– ofera suport emotional: ne da alinare in fata respingerii si singuratatii, ne calmeaza;
– ne aduce recompensa pentru efortul depus in anumite situatii;
 
Mancare ne ajuta sa traim atat fizic, cat si emotional.
 
Din punctul meu de vedere bazele relatiei speciale cu mancarea se pun in copilarie, atunci cand aflam ca uneori pentru a dobandi starea de bine este nevoie sa dam curs conditionarii si conformarii. Cunosti expresiile “daca nu mananci tot, nu vei mai iesi la joaca” si “daca esti cuminte, vei primi ceva dulce”, nu-i asa? Tot in copilarie invatam ca mancarea poate juca rol de recompensa.
Tu cu al tau copil cum procedezi?
 
Cand mai crestem, anumite feluri de mancare devin modalitatea prin care capatam o stare de confort, de alinare, atunci cand ne simtim neintelesi, singuri. Si uite asa, in timp se creeaza o legatura intre starile noastre interioare si preferintele noastre alimentare.
 
Nu spun nimic nou atunci cand declar ca pentru a ne simti bine cu noi insine avem nevoie sa ne simtim:
– acceptati, doriti, de a fi impreuna si conectati cu cei dragi;
– in siguranta, fie ca vorbim de zona profesionala, de cea financiara sau de cea de cuplu a vietii;
– importanti, validati, speciali in ochi celorlalti; sa simtim ca ceilalti au nevoie de noi;
 
Ajungem sa ne bazam pe mancare si in situatiile in care:
– ne simtim blazati, plafonati, plictisiti intr-un mediu care nu ne sprijina cresterea, facandu-ne sa ne simtim neimpliniti; sau
– simtim ca nu avem un sens in viata, ca tot ceea ce facem, facem pentru ceilalti si nu pentru noi, ca timpul a trecut in dezavantajul nostru.
 
Cand ne confruntam situatiile de mai sus ori cand nevoile despre care am facut vorbire nu ne sunt indeplinite, in interior apare o stare de disconfort.
Ca raspuns de protectie in fata acestei stari neplacute, mintea va cauta un substitut si de multe ori isi va indrepta atentia catre zona alimentara, inlocuind linistea emotionala cu starea de placere adusa de alimente. Si asta intrucat a invatat ca textura si gustul alimentelor produc o stare de bine, acoperind temporar efectele starilor negative.
 
Nu realizam insa ca acest mecanism emotional care ne determina sa deschidem frigiderul ori de cate ori suntem stresati, suparati, singuri, epuizati sau plictisiti, desi ne ajuta sa ne simtim bine, producand in creier neurotransmitatori de tipul serotonina, dopamina, totusi ne blocheaza într-un ciclu nesanatos, in cadrul caruia problema reala nu este niciodata rezolvata, ci doar ocolita.
Si da, tu poti!
Marian Banateanu
Nutritionist, specializare low carb.
Coach, specializare cognitiv-comportamentala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *