De ce nu slabim, desi stim ce sa facem?

Avem foarte multe informatii despre slabire si ingrasare, dar continuam sa facem aceleasi alegeri care ne impiedica sa slabim.
Deci, de ce nu reusim sa slabim?
Sunt multe raspunsuri.
.
Pe de o parte, de prea mai multe ori alegerile noastre sunt emotionale si nu rationale. Alegem ceea ce ne face sa ne simtim bine, desi nu ne face bine. Pare autosabotaj
.
Pe de alta parte, de foarte multe ori alegerile noastre reprezinta un automatism. Alegem ceea ce ne este familiar. Repetam un comportament care in prezent nu ne avantajeaza, insa in trecut ne-a ajutat si am continuat sa il perpetuam. Il putem schimba, insa avem nevoie sa ne cultivam atentia cu privire la momentele in care se manifesta.
Sa iti dau un exemplu: in urma cu 3-4 saptamanı la ora 21 eram pe canapea si mi-a venit pofta de a manca ceva. Mancasem la ora 19, deci nu putea sa imi fie foame. Asa ca m-am intrebat ce se intampla cu mine: eram obosit si plictisit. Pofta de a manca ceva aparuse ca o modalitate de a-mi schimba starea. Asa ca m-am intrebat, ceea ce imi sfatuiesc si clientii sa faca: “ce se va intampla daca nu voi manca?”. A fost un test pentru a nu manca timp de 10 minute si nu o interdictie de a nu manca. Mi-am amintit ca nu am mancat abia la ora 22.30, cand m-am dus sa ma culc.
.
Fiind un automatism avem nevoie de sprijin pentru a deprinde competentele pentru a-l sesiza si a-l schimba. Si acest lucru se intampla prin intermediul sedintelor saptamanale de coaching nutritional si zilnic prin intermediul Comunitatii UP-Grade, care te sustine in demersul de schimbare a stilului alimentar.
.
Un alt motiv pentru care nu reusim sa slabim ar fi ca nu ne ascultam nevoile, ni le reprimam, interzicandu-ne sa mancam ceea ce ne place. Eu nu te indemn sa mananci ceea ce nu te avantajeaza, ci sa negociezi cu tine astfel incat sa ai acces la ceea ce iti place, dar in acelasi timp sa pastrezi un progres in slabire satisfacator.
Daca nu vei gasi un echilibru intre nevoia de a manca ceea ce iti incanta gustul si nevoia de a slabi, vei ajunge sa “trisezi”, dand curs tentatiilor si vei avea “cheat day”.
.
Oare de ce nu practici “cheat day” si in relatia de cuplu? O fi pentru ca nevoile iti sunt vazute si indeplinite?
 .
Daca tot ceea ce ti-am spus are sens pentru tine, inseamna ca Programul UP-Grade este pentru tine.
.
Si da, tu poti!
Marian Banateanu
Nutritionist, specializare low carb.
Coach, specializare cognitiv-comportamentala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *