Ce reprezinta Craciunul?
Incep acest material prin a-ti adresa o intrebare: „Ce reprezinta Craciunul pentru tine?”.
Pentru mine inseamna sa ne aratam recunostinta pentru toate lucrurile primite din viata noastra. Si ne-o aratam printre altele si prin intermediul mancarii, inconjurati de cei dragi.
Dar, pana sa ajungem la Craciun hai sa ne gandim ce stare emotionala avem in aceasta perioada. Imi spunea o clienta in urma cu ceva timp ca se simte precum personajul principal din in filmul “Ziua Cartitei”. L-ai vazut? Over and over again the same day. Si aceasta rutina avuta in ultimile luni a atras foarte multa oboseala si stres.
Pe acest fond, acum mai mult ca niciodata perioada Sarbatorilor este una a exceselor: cumparam lucruri care nu ne sunt necesare si mancam mai mult decat avem nevoie, incercand sa compensam starile negative, sa umplem golurile si insatisfactiile emotionale. Stim exact ce actiuni sa intreprindem (ce sa mancam, ce sa bem, ce sa cumparam, etc) pentru a ne reduce stresul si a ne schimba starea negativa pentru o perioada scurta de timp.
Asociem Sarbatorile cu relaxarea, iar relaxarea inseamna permisiune.
De asemenea, asociem Sarbatorile cu abundenta. Iar zona alimentara nu face exceptie, intrucat suntem obisnuiti sa sarbatorim prin mancare.
Adauga la acestea si faptul ca stand mai mult in casa, pe fond de plictiseala, mancam de Craciun mai mult decat avem nevoie si nu mai desfasuram activitate fizica, si vei avea o imagine clara a ceea ce inseamna relatia cu kilogramele in aceasta perioada.
Iar ingrasarea va atrage nemultumire si vina.
Americanii l-au numit efectul “what the hell” si se refera la sentimentul de vinovatie pe care il avem atunci cand facem abateri de la stilul de viata pe care ni l-am propus. De pilda, in loc sa mancam un ecler, mancam patru ecleruri, iar motivele nici nu conteaza (este Craciunul, este vacanta, esti cu cei dragi, etc); iar apoi ne pare rau ca am facut-o.
Mesajul meu catre Clienti
Obisnuiesc sa le spun clientilor ca nu ceea ce mancam de Craciun ne va ingrasa, ci modul in care vom alege sa interactionam cu mancarea in perioada 25 decembrie – 4 ianuarie.
In aceasta perioada de doar 2 saptamani reusim sa ne ingrasam in jur de 2-3 kg, iar cei care deja au probleme cu greutatea ajung la un surplus de circa 4 kg pe fondul rezistentei la insulina.
Dupa cum stii ingrasarea are doua cauze: fie o cauza hormonala (mancam alimente care contin multi carbohidrati, care se transforma in grasime), fie o cauza energetica (mancam prea mult si ne ingrasam intrucat aducem in corp prea multa energie, care nu este eliminata, ci transformata in grasime).
In plus, consumul alimentelor care contin multi carbohidrati (paine, cartofi, prajituri cu zahar, orez) atrage balonare, retinere de apa si crestere apetit.
Deci, ce mancam de Craciun?
In cantitati rezonabile, produsele specifice Sarbatorilor de iarna, precum friptura, sarmalele, carnatii nu te vor ingrasa.
Salata beuf pentru a sprijini slabirea poate contine radacinoase de tipul: morcov fiert (5 gr de carbo net), telina fiarta (2,4 gr de carbo net) si radacina de patrunjel fiarta (2,5 gr de carbo net).
Daca esti in cautarea unui cozonac low carb eu iti recomand cozonacul preparat de PINK Lemonade, care are doar 3 gr. de carbo net.
Cand spun mancare includ si alcoolul, care nu doar ca iti creste apetitul, dar este transformat in grasime de catre ficat. Cu titlu de exemplu, mentionez ca la 1000 ml de vin ficatul va produce aproximativ 100 gr. de grasime pe care le va stoca, pentru a fi folosite atunci cand tu nu mananci.
In perioada Sarbatorilor ai putea sa iti incepi ziua cu o cana de cafea sau cu o cana de ceai – si acesta ar fi micul tau dejun. Prima masa o vei putea avea un jurul orei 13, iar ultima nu mai tarziu de ora 21. Vei avea, asadar, un interval de 8 ore in care sa te bucuri de bunatatile alimentare preferate, dar si un interval de 16 ore in cadrul caruia corpul va efectua digestia si va accesa depozitele de grasime, prevenind ingrasarea. Vei practica ceea ce se numeste “intermitent fasting”.
Daca ai ales sa slabesti in aceasta perioada, cand te vei duce in vizita de Craciun vei avea de facut o alegere:
– fie vei manca ceea ce nu te avantajeaza si gazda va fi incantata, dar tu vei fi nemultumit intrucat ti-ai afectat procesul de slabire;
– fie te vei duce pregatit cu produsele tale, le vei pune pe masa si vei manca ceea ce sprijina slabirea.
Cum suna pentru tine ceea ce ti-am spus?
Un mic ajutor
Pentru a te pregati pentru Craciun, te invit sa te intrebi: „Ce imi arata istoria personala atunci cand vine vorba despre masa de Craciun?”. Raspunsul te va ajuta sa iti creezi un plan legat de modul in care vei interactiona cu mancarea.
Si daca totusi nu vei putea face fata tentatiilor?
Este in regula, intrucat „error humanum est„. Ar fi trist sa ajungi sa te invinovatesti ca ai mancat. Iar vina cere pedeapsa, care va veni fie prin infometare sau fie prin a manca si mai mult. Mai degraba fii curios cu privire la modul in care ai ales sa mananci. Nu te judeca.
Daca vei alege sa mananci ceea ce nu te va avantaja, eu iti recomand sa o faci doar in ziua de Craciun. Si apoi poti reveni la stilul alimentar care te avantajeaza.
In loc de incheiere
As vrea sa te intreb ceea ce i-am intrebat pe membrii UP-GRADE in intalnirea desfasurata pe ZOOM in urma cu cateva zile si in cadrul careia am discutat despre modul in care vom aborda din punct de vedere alimentar si mai ales emotional perioada Sarbatorilor: “Cate kilograme vrei sa ai pe 4 Ianuarie?”. In functie de raspunsul pe care ti-l vei oferi, vei sti cum sa actionezi.
Eu iti urez sa ne vedem in Ianuarie 2021 cu mai putine kilograme, caci stiu ca nimic nu este mai dulce ca momentul in care savurezi faptul ca esti subtire (cu exceptia dulciurilor).
Si da, tu poti!
Marian Banateanu
Nutritionist, specializare low carb.
Coach, specializare cognitiv-comportamentala