Ce este HDL-ul?
La fel ca si LDL-ul, HDL-ul este o lipoproteina, respectiv o lipoproteina cu densitate mare. Lipoproteinele sunt particule sferice (adica transportatori) prin intermediul carora colesterolul si trigliceridele pot fi transportate prin sange.
Imagineaza-ti ca ai doua hoteluri identice: unul are 30 de angajati la curatenie si celalalt are 60 de angajati la curatenie. In care hotel crezi ca se va face curatenie mai bine? Asta face HDL-ul: curata interiorul vaselor de sange de depunerile de coleterol.
HDL-ul face parte din “transportul invers al colesterolului”, un proces in mai multe etape prin intermediul caruia colesterolul este mutat din tesuturile periferice catre ficat pentru a fi elimininat sau redistribuit.
Un nivel scazut de HDL este asociat cu un risc de boala coronariana, stabilirea nivelului de HDL fiind un instrument util in identificarea unui risc crescut de boala coronariana.
Un nivel optim de HDL este de 60 mg/dl sau mai mare.
Fiecare crestere cu 1 mg/dl a nivelului de HDL este asociata cu o scadere cu 2-3% a riscului unei boli cardiovasculare, independent de nivelurile LDL-ului, al colesterolului total si al trigliceridelor.
Urmare a functiilor sale anti-oxidative, HDL-ul protejeaza LDL-ul de oxidare. Oxidarea atrage aparitia “small dense LDL”, a colesterolului „rau”, despre care am vorbit intr-o postare anterioara.
Cauzele scaderii nivelului de HDL
Studiile arata ca HDL isi pierde proprietatile protective intr-un mediu inflamator (adica caracterizat de activitatea sistemului imunitar), precum infectii, diabet si ateroscleroza coronariană.
Un nivel scazut de HDL a fost observat in randul persoanelor afectate de rezistenta la insulina, obezitate si diabet de tip 2, intrucat un nivel crescut al VLDL – „very low density lipoprotein” (o particula care transporta trigliceridele) determina o scadere a HDL-ului.
Fumatul scade nivelul de HDL prin doua mecanisme:
– pe de o parte afecteaza metabolismul HDL,
– iar pe de alta parte aduce modificari oxidative, ceea ce face HDL-ul sa devina disfunctional si sa isi piarda proprietatile ateroprotectoare.
Prin urmare, fumatul are un impact negativ atat asupra cantitatii, cat si asupra functiilor HDL-ului, ceea ce creste riscul de aparitie a unei boli cardiovasculare in cazul fumatorilor.
Ce facem pentru a ne imbunatati nivelul de HDL?
Este dovedit faptul ca nutritia ne poate modifica profilul lipidic, avand rol de preventie sau de tratament.
O alimentatie low carb creste nivelul de HDL si scade nivelul trigliceridelor.
Consumul de soia si al produselor care contin vitamina B3 (niacina), precum ton, ficat, seminte, nuci, creste nivelul HDL si scade nivelurile de trigliceride si de LDL.
Acelasi efect benefic in relatia cu HDL-ul il are consumul de cacao si de fistic.
Proteina nu impacteaza nivelul de HDL. La fel cum o alimentatie cu multe fibre nu are niciun efect asupra nivelurilor de HDL si al trigliceridelor, insa scade nivelul LDL-ului.
Un studiu din 2015 a aratat ca untul spre deosebire de uleiul de masline creste nivelul HDL.
Un studiu din anul 2000 a stabilit ca vinul rosu consumat zilnic in cantitati moderate determina producerea unei componente proteice a HDL, crescand nivelul HDL cu aproximativ 14%.
Intr-un studiu din 2016, 154 de adulti, care sufereau de obezitate, au primit 2,7 gr. de DHA zilnic (un acid gras Omega 3), timp de 10 saptamani, ceea ce a determinat o crestere a HDL cu 7,6%.
Acum ca stii cum sa abordezi chestiunea cresterii nivelului de HDL, eu iti spun ca: “Si da, tu poti!”.
Marian Banateanu
Nutritionist, specializare low carb.
Coach, specializare cognitiv-comportamentala