Stii ce aud des din partea clientilor mei? “O sa ma abtin o perioada”. A te abtine nu reprezinta solutia pentru a indeparta nevoia de zahar.
“#rezist” iti va aduce constat tentatii.
Cum poti rezista in fata a ceva ce apreciezi ca are rolul de a te relaxa, de a-ti aduce bucurie si chiar de a te alina?
Asa ca atunci cand te abtii, de fapt iti stopezi accesul la experientele emotionale aduse de consumul acelui aliment.
Doar nu credeai ca slabirea este doar despre a inlocui anumite alimente si a te forta sa mananci ceea ce nu iti place, nu?
Alimentele care contin zahar poarta promisiunea de placere, insa placerea este de scurta durata spre deosebire de durerea pe care o aduce imposibilitatea de a te opri din consumul lor.
Nevoia de zahar te pune in fata unui impuls atat de puternic incat in timp nu ii vei putea rezista, intrucat are rolul de a te face sa te simti bine, chiar daca nu iti face bine.
Incapacitatea de a rezista te aduce intr-o lupta cu tine insuti.
Insa lupta nu este solutia. Intelegerea a ceea ce se intampla si empatia pentru dificultatile cu care te confrunti reprezinta solutia.
AJUTOR IN DIALOGUL INTERN
Iti ofer 4 intrebari care te vor ajuta sa iti formezi un proces intern prin care sa opresti impulsul de a manca ceea ce nu te avantajeaza:
1. Ce se intampla acum?
Prin raspunsul pe care il oferi acestei intrebari constientizezi ceea ce simti.
Intreaba-te: starea pe care o am este reala sau mintea incearca sa compenseze?
Gandul care contine nevoia de a manca zahar primeste un caracter imperativ, care cere a fi dus la indeplinire imediat.
Asa ca te invit sa te gandesti ca este doar un gand, nu o nevoie reala, nefiind nicio urgenta de a manca un produs care contine zahar.
Ceea ce iti cere aceasta intrebare este de a fi prezent, de a fi constient de ceea ce ti se intampla in acel moment. Nu ai nevoie sa actionezi, sa ii dai curs gandului care te preseaza.
2. Ce imi spune ceea ce simt?
Imi spune ca am un gand care nu ma ajuta, dar si ca nu este vina mea ca am acest gand. Gandul este un produs al anilor in care mintea mea a raspuns cum a stiut ea mai bine sentimentului de lipsa, stresului: a ales sa manance dulce pentru a declansa dopamina si a se simti bine.
Eu iti spun ca nu este vina ta pentru ca nu ai stiut cum sa rezolvi anumite nevoi emotionale. Nu spune nimic despre tine. Nu esti o persoana slaba. Este doar un raspuns creat de-a lungul anilor in fata unor circumstante pe care nu ai stiut cum sa le gestionezi. Insa astazi sta in puterea ta sa iti schimbi modul in care interactionezi cu acele circumstante sau cu circumstante asemanatoare.
Si este normal ca acel gand imperativ de a manca ceva dulce sa se intoarca. Nu-i nimic. Sesizezi ca s-a reintors si relationezi cu el din nou astfel cum am discutat in cadrul prezentului material. In timp, gandului ii va slabi puterea.
3. Care sunt urmarile?
Intrebarea te va ajuta, fara a te invinovati, sa intelegi ce anume ti se va intampla pe termen mediu si lung, daca alegi sa crezi gandul. Practic, retraiesti in prezent trecutul si perpetuezi o stare de nefericire: te-ai ingrasat, nu mai poti imbraca hainele care iti plac, ti-ai pierdut increderea in tine, etc.
Gandul imperativ incerca sa te ajute, insa de fapt te pastreaza intr-o zona care te dezavantajeaza. Gandul iti promite bucurie, liniste, insa iti aduce de fapt amaraciune.
Gandeste-te asa: “cum m-a impactat ieri faptul ca l-am crezut?”, “dar zilele trecute?”. Constientizand faptul ca nu te ajuta, vei putea in timp sa nu ii mai dai crezare.
4. Ce este de facut?
Da-ti timp. Nu te judeca ca nu vezi imediat rezultate dorite. Nu ceea ce simti este important, ci ceea ce faci. Dezvatul cere timp. Oferati-l!
Intre timp utilileaza tehnica simpla in 3 pasi pe care am oferit-o clientilor mei si care ii ajuta sa faca fata momentelor in care gandul care impune consumul de zahar apare. Iata pasii:
a) Ma ajuta?
Cand vezi produsul care contine zahar intreba-te daca te ajuta sa-l consumi. Si daca spui ca “da”, atunci intreaba-te:
b) Deci, aleg sa ma ingras?
Si daca raspunsul este iarasi: “da”, intreaba-te:
c) Ce se va intampla daca aleg sa nu il mananc?
Scopul acestei ultime intrebari este de a-ti demonstra ca poti face fata gandului imperativ de a manca ceva cu zahar. Este un test, nu o interdictie. Poate ca la inceput nu vei putea rezista mai mult de 10 minute, insa important este ca ai facut-o, ca nu ai mai actionat neconstient si ca usor-usor vei prelua controlul asupra vietii tale.
Intre timp poti face o alta activitate care iti face placere, iar mintea va uita de demersul sau nesanatos.
Stii ca poti manca oricand un dulce sanatos marca Pink Lemonade, nu-i asa?
In incheiere iti spun ca in Nepal, cand unui elefant ii intra o aschie in picior, i se pune boia de ardei iute intr-un ochi. Elefantul este atat de preocupat de durerea provocata de ardei, incat uita de durerea provocata de aschie, iar oamenii i-o pot scoate fara riscul de a fi striviti.
Pentru multi dintre noi zaharul este precum ardeiul iute pentru elefant. Ne distrage atentia de la ceea ce ne deranjeaza, dar nu putem sau nu vrem sa rezolvam.
Ceea ce ti-am propus in acest material este un lucru provocator si chiar dificil, dar nu este imposibil. Ti-l propun intrucat functioneaza. Ofera-ti rabdare si intelegere atunci cand nu reusesti.
Important este ca actionezi in directia formarii unui nou comportament alimentar.
Si daca spui ca poti si daca spui ca nu poti, in ambele variante ai dreptate.
Si da, tu poti!
Marian Banateanu
Nutritionist, specializare low carb.
Coach, specializare cognitiv-comportamentala