Pentru mine cand spui tentatie, spui dorinta interzisa. Adica, tu te opresti pe tine din a obtine o stare de bine.
Intelegi conflictul?
 
Tentatia apare din faptul ca ne ignoram sau nu ne acceptam anumite nevoi, ca nu cunoastem cauza acestor nevoi. Avem o imagine creata despre cum ar trebui sa fim si incercam sa actionam in conformitate cu aceasta imagine. Incercam sa fim perfecti in conditiile in care ne-ar fi mai usor sa imbratisam faptul ca suntem umani si prin urmare ca ne putem imbunatati, fara a fi insa perfecti.
 
Tentatia alimentara mie imi spune ca sunt nefericit cu ceea ce mananc. Asa ca atunci cand te superi pe tine ca nu ai rezistat tentatiilor, aminteste-ti ca supararea nu este justificata, intrucat ai ales sa respingi frustrarea pe care ti-o aduce rezistenta.
 
Nu stiu tu, dar eu nu consider ca traiesc pentru a suferi, pentru a ma frustra pentru alegerile alimentare ori pentru a ma respinge ca sunt slab ca nu imi pot reprima pornirile de a manca o portie de cartofi prajiti ori pentru a ma pedepsi pentru asta.
Cum ar fi daca insa ai accepta ca ai nevoie din cand in cand sa mananci ceva care nu sprijina slabirea, precum o inghetata. Ce se va intampla? Se va crapa cerul?
 
De ce ne invinovatim ca suntem slabi si ca nu putem face fata tentatiilor?
Pentru ca asa am fost invatati sa progresam: prin critica. Punem presiune asupra noastra prin critica si prin etichetare in speranta ca ne vom schimba comportamentul.
Ei bine, pana la aceasta varsta acest tip de comportament cum te-a ajutat in relatia cu kilogramele?
Si daca nu te-a ajutat, ce te face sa il perpetuezi?
In plus, te-ai dezamagit ca nu ti-ai putut respectat angajamentul de a nu te ingrasa; prin urmare ti-ai incalcat propriile valori. Asa ca meriti sa fii pedepsit. De catre cine? De catre tine. Tu esti si judecator si procuror si temnicer si detinut.
Stii ce faci? Alegi sa te faci nefericit refuzand sa te asculti, sa iti indeplinesti nevoile, sa iti negi anumite nevoi. Daca de-a lungul vietii nu ai fost ascultat, cum ar fi sa o faci tu acum cu tine?
 
La un moment dat o clienta mi-a zis ca nu se poate abtine sa nu manance alimente care o ingrasa, ca are tentatii. Si am intrebat-o daca si-a inselat vreodata sotul. Mi-a zis ca nu. Si am intrebat-o de ce nu a facut-o? Si mi-a raspuns ca nu avea nevoie, ca era felicita in relatie.
Asa ca am intrebat-o ce nevoi nu ii erau indeplinite in zona alimentara?
Solutii pentru tentatii?
Fie gasesti inlocuitori pentru produsele care te ingrasa (dupa cum stii eu mananc un dulce sanatos marca Pink Lemonade), fie accepti faptul ca daca mananci din cand in cand produse care impiedica slabirea, vei avea un progres mai mic.
In final, este relatia ta cu tine insuti; tu decizi cum te comporti cu tine.
 
Si da, tu poti!
Marian Banateanu
Nutritionist, specializare low carb.
Coach, specializare cognitiv-comportamentala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *