Pentru a intelege fertilitatea, prezenta postare isi propune sa aduca putina lumina asupra modului in care hormonii produc schimbari fiziologice de-a lungul celor 4 faze ale ciclului menstrual.
 
1͟.͟ ͟M͟e͟n͟s͟t͟r͟u͟a͟t͟i͟a͟ ͟
De obicei menstruatia dureaza intre 3 si 7 zile. Cu cateva zile inainte de producerea menstruatiei femeile au frecvent simptome premenstruale, iar durerile menstruale apar in special in primele zile ale menstruatiei. Acest lucru se datoreaza faptului ca 𝐡𝐨𝐫𝐦𝐨𝐧𝐢𝐢 provoaca uterul sa se contracte si sa se elibereze de endometrul (mucoasa uterina) formata in ciclul menstrual anterior.
Nivelul de 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐞𝐬𝐭𝐞𝐫𝐨𝐧 scade si acest lucru determina ruperea si eliminarea mucoasei uterine. Odata cu inceperea menstruatiei, hormonii sexuali – prezenti pana acum in cantitati mari – scad brusc.
 
2͟.͟ ͟F͟a͟z͟a͟ ͟f͟o͟l͟i͟c͟u͟l͟a͟r͟a͟ ͟(͟p͟r͟e͟-͟o͟v͟u͟l͟a͟t͟o͟r͟i͟e͟)͟
Faza foliculara incepe dupa menstruatie si dureaza 7-10 zile. Glanda pituitara (hipofiza), pe fondul unui nivel scazut de 𝐞𝐬𝐭𝐫𝐨𝐠𝐞𝐧 din tipul menstruatiei, elibereaza un hormon numit 𝐡𝐨𝐫𝐦𝐨𝐧 𝐬𝐭𝐢𝐦𝐮𝐥𝐚𝐭𝐨𝐫 𝐟𝐨𝐥𝐢𝐜𝐮𝐥𝐚𝐫 (𝐅𝐒𝐇), anuntand ovarul sa pregateasca un nou ovul pentru ovulatie. Acesta stimuleaza foliculii (adica saculetii cu lichid care contin ovulele in ovare) din unul dintre ovare sa se maturizeze.
 
Dintre toti foliculii care incep sa se dezvolte, doar unul va deveni „dominant” si ovulul continut de acesta va ajunge la maturitate, in timp ce ceilalti foliculi se vor dezintegra.
In acelasi timp, foliculii au inceput sa produca o cantitate tot mai mare de 𝐞𝐬𝐭𝐫𝐨𝐠𝐞𝐧, pentru a se asigura ca endometrul va oferi ovulului fecundat toti nutrientii si suportul de care are nevoie ca sa creasca, in eventualitatea in care are loc fertilizarea si implantarea.
 
Cand nivelul de 𝐞𝐬𝐭𝐫𝐨𝐠𝐞𝐧 ajunge la un nivel maxim anunta glanda pituitara ca foliculul este pregatit sa ovuleze —> glanda pituitara va creste nivelul de 𝐡𝐨𝐫𝐦𝐨𝐧 𝐥𝐮𝐭𝐞𝐢𝐧𝐢𝐳𝐚𝐧𝐭 (𝐋𝐇) care determina ruperea foliculul dominant si eliberarea ovulului matur din ovar in trompa uterina. Acest proces este cunoscut sub numele de ovulatie si aici se incheie faza foliculara.
 
3͟.͟ ͟O͟v͟u͟l͟a͟t͟i͟a͟ ͟
Faza ovulatorie este cea mai scurta faza si dureaza 1-2 zile. Este punctul culminant al tuturor actiunilor solicitante pe care le-a facut corpul in saptamanile precedente.
Ovulul va supravietui 12-24 de ore si, daca se intalneste cu un spermatozoid, probabil va fi fertilizat; altfel va muri. Spermatozoizii supravietuiesc mai mult, de obicei intre 3-5 zile, astfel incat zilele dinainte de ovulatie si ziua ovulatiei sunt cel mai fertile.
Ovulatia are loc cu circa 14 zile inainte de urmatorul ciclu menstrual.
 
4͟.͟ ͟F͟a͟z͟a͟ ͟l͟u͟t͟e͟a͟l͟a͟ ͟(͟p͟o͟s͟t͟-͟o͟v͟u͟l͟a͟t͟o͟r͟i͟e͟)͟
Odata ce ovulatia a avut loc, ovulul eliberat se deplaseaza prin trompa uterina spre uter. Din acest moment incepe faza luteala. Ovulul poate trai pana la 24 de ore.
Imediat ce ovulatia a avut loc, 𝐅𝐒𝐇 scade brusc si, sub actiunea 𝐋𝐇, foliculul gol incepe sa produca un alt hormon: 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐞𝐬𝐭𝐞𝐫𝐨𝐧
𝐏𝐫𝐨𝐠𝐞𝐬𝐭𝐞𝐫𝐨𝐧𝐮𝐥 determina ingrosarea in continuare a endometrului in curs pentru a-l pregati pentru un ovul fecundat.
Intre timp, foliculul gol din ovar incepe sa se micsoreze si se transforma in corp luteal sau corp galben, si continua producerea de 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐞𝐬𝐭𝐞𝐫𝐨𝐧, si, de asemenea, incepe sa produca 𝐞𝐬𝐭𝐫𝐨𝐠𝐞𝐧 pentru a ajuta la pregatirea endometrului pentru o posibila sarcina.
Pot sa apara simptome de tensiune pre-menstruala (PMS), cum ar fi cresterea sensibilitatii sanilor, balonare, letargie, depresie si iritabilitate in aceasta etapa.
 
In cazul in care ovulul nu este fertilizat, nivelurile de 𝐞𝐬𝐭𝐫𝐨𝐠𝐞𝐧 si 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐞𝐬𝐭𝐞𝐫𝐨𝐧 se reduc. Fara nivelurile ridicate de hormoni pentru a ajuta la mentinerea sa, mucoasa uterina ingrosata incepe sa se descompuna, si corpul o elimina.
Acesta este inceputul menstruatiei si a urmatorului ciclu menstrual: glanda pituitara va raspunde nivelului scazut de 𝐞𝐬𝐭𝐫𝐨𝐠𝐞𝐧 si va incepe sa elibereze iarasi 𝐅𝐒𝐇, pregatind ovarul sa selecteze un nou folicul.
 
In cazul in care ovulul a fost fecundat, se poate implanta cu succes in endometru. Aceasta are loc de obicei la aproximativ o saptamana dupa fertilizare. De indata ce ovulul fertilizat s-a implantat, organismul incepe sa produca hormonul sarcinii, 𝐠𝐨𝐧𝐚𝐝𝐨𝐭𝐫𝐨𝐩𝐢𝐧𝐚 𝐜𝐨𝐫𝐢𝐨𝐧𝐢𝐜𝐚 𝐮𝐦𝐚𝐧𝐚 (hCG), care va pastra corpul luteal activ.
Acesta continua sa produca 𝐞𝐬𝐭𝐫𝐨𝐠𝐞𝐧 si 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐞𝐬𝐭𝐞𝐫𝐨𝐧 pentru a preveni eliminarea endometrului, pana la 12 saptamani cand placenta, care contine toti nutrientii de care are nevoie embrionul, este suficient de matura pentru a mentine sarcina.
 
Despre solutiile oferite celor care sufera de infertilitate, vom discuta in cadrul webinarului din data de 16 noiembrie ora 19.
 
Si da, tu poti!
Marian Banateanu
Nutritionist, specializare low carb.
Coach, specializare cognitiv-comportamentala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *