In urma cu 2 ani, m-am intalnit cu un domn care cantarea 160 kg. Mai slabise si cu alte ocazii si a ales sa ne vedem intrucat voia sa isi pastreze rezultatele slabirii; nu mai voia sa se ingrase.
La un moment dat discutand despre motivatia de a slabi mi-a zis: “Tie iti este usor sa vorbesti: esti nutritionist. Daca te ingrasi, vei ramane fara clienti.” Si i-am raspuns printr-o intrebare: “Crezi ca de peste 1500 de zile eu aleg sa ma infometez pentru a-mi pastra clientii?”. Asa ca am vorbit apoi despre motivatia mea de a slabi, cea care este prezenta si la mentinere.
 
Motivatia de a slabi ne “loveste” de cel putin 2 ori pe an. De cele mai multe ori, nemultumirea legata de noi insine ne face sa actionam catre atingerea greutatii dorite.
 
La inceputul procesului de slabire, motivatia poate veni din mai multe zone:
din zona aspiratiilor: iti doresti mai mult pentru tine, stiind ca poti fi mai mult decat esti;
din zona validarii: cauti sa obtii admiratia celor din jurul tau;
din zona durerii: lipsurile, fricile, frustrarile vor sta la baza demersului tau de schimbare.
Dupa cum stii, cand vine vorba despre slabire atat zona validarii, cat si zona durerii iti ofera o motivatie temporara, de cateva saptamani.
Fara o energie adusa din zona aspiratiilor, efortul despre care iti voi vorbi putin mai tarziu te va determina sa renunti.
 
Eu apreciez ca te-ar ajuta sa iti intelegi sursa motivatiei. Si ti-am pregatit un mic desen care va reflecta ceea ce ti-am spus mai sus.
 
Pe parcursul procesului de slabire, exista riscul ca motivatia sa isi piarda din substanta. Apare o prapastie intre ceea ce iti doresti pentru tine si ceea ce faci pentru tine.
In interior apare un conflict, generat de ceea ce pierzi zilnic versus ceea ce vei castiga la sfarsitul slabirii.
Ce pierzi zilnic?
Energie si bucuria gustului. Efortul mental de a te organiza pentru a avea la indemana alimente care sprijina slabirea se adauga efortului pe care il depui in activitatile cotidiene. Uneori pare ca este un prea mult efort pentru un progres de doar 1 kg saptamanal.
Cand ti se spune ca unele alimentele sunt interzise in slabire realizezi ca varietatea alimentara ti-a disparut. Si odata cu ea si placerea gustului.
Prin urmare, ai nevoie de un sistem care sa te ajute sa nu petreci prea mult timp in bucatarie si sa mananci ceea ce iti place. Sistem pe care sa il utilizezi si la mentinere. Iar Programul UP-GRADE raspunde acestor nevoi.
In plus, ai nevoie sa stii cine vrei sa devii in urma procesului de slabire.
 
Mai mult decat atat, te-ar ajuta sa cunosti si raspunsul la intrebarea “ce se va intampla daca nu voi slabi?”. Si poti face aceeasi schema ca cea aratata de mine mai devreme.
 
Stii, motivatia creste atunci cand actionezi, asa ca important este sa faci primul pas.
 
Si da, tu poti!
Marian Banateanu
Nutritionist, specializare low carb.
Coach, specializare cognitiv-comportamentala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *