Cand le spun clientilor ca am avut 118 kg ma privesc neincrezatori, considerand probabil ca este o strategie de a-i convinge sa lucreze cu mine. Le arat o poza cu mine “before – after” si se gandesc, poate, ca a fost masluita. Dar poza din buletin nu minte.
In medie am pierdut cam 900 gr. – 1 kg. pe saptamana, pana cand am atins pragul de -31 kg.
Succesul slabirii, in cazul meu, a fost bazat pe capacitatea de a ramane motivat de-a lungul procesului de slabire.
 
Asa ca iata motivele pentru care mi-am pastrat motivatia la cote inalte in cadrul acestui proces:
 
1️⃣ am mancat tot ceea ce mi-a placut. Pentru mine a functionat in special alimentatia LOW-CARB, intrucat mi-a oferit varietate alimentara. M-am focusat pe incantarea adusa de gustul alimentelor, dar si pe rezultatul indicat de cantar. Tinta mea a fost aceea de a-mi forma un stil alimentar. Tu ai slabit vreodata mancand sarmale, ciorba si prajituri? Eu da.
 
2️⃣ am acceptat existenta poftelor pentru dulce ca fiind ceva firesc, normal. Si astfel le-am dat curs in contextul respectarii celorlalte elemente care imi sprijineau slabirea. Stiam ca a-mi infrana poftele ar fi atras frustrare, asa ca am ales sa imi ofer placere si nu durere. In conditie in care zaharul si faina de grau ingrasa, solutia pentru lipsa dulcelui am gasit-o in prajiturile low-carb. Iata un link catre dulciuri care te ajuta sa slabesti: https://pinklemonade.ro
 
3️⃣ nu mi-a fost foame. Avand satietate, nu am avut frustrare. Am mancat si inca mai mananc de 2-3 ori pe zi, eu stabilindu-mi programul de masa. Infometarea pentru mine ar fi insemnat durere. As fi putut-o accepta o perioada, insa rezultatele ar fi fost temporare, iar dezamagirea de sine pentru neatingerea obiectivului propus mult prea dificil de dus.
 
4️⃣ am acceptat ca anumite alimente imi stimulau ingrasarea. Asumandu-mi lipsa rezultatelor in cazul in care le-as fi consumat, mi-am indreptat atentia in directia identificarii solutiilor pentru a inlocui alimentele pline de glucide. Asa ca astazi consum paine din faina de migdale, prajituri low-carb, pizza cu blat din cascaval sau din faina de migdale, etc.
Am fost interesat de ceea ce imi placea mie sa mananc si nu de ceea ce ceea ce ar fi “trebuit” sa mananc ca sa slabesc.
Nu imi plac limitarile. Daca nu exista nicio solutie acceptabila, aleg raul mai mic. Dar, alegerea imi apartine.
 
5️⃣ am avut raspunsul la intrebarea “Care vor fi consecintele pentru mine si pentru cei apropiati daca nu slabesc?”.
Am acceptat faptul ca avand probleme cu greutatea, in viitor urma sa am si probleme de sanatate. Si asta ar fi insemnat sa nu mai apucat majoratul baiatului meu, care tocmai se nascuse. Dorinta mea de a fi parintele de care avea nevoie copilul meu a facut parte din motivatia pentru a slabi.
Cautand sa slabesc si sa fiu sanatos a insemnat sa ma alitiez propriilor valori. 
Repet: nu a trebuit sa slabesc, ci am ales sa slabesc.
Stii si tu ca schimbarea apare, de cele mai multe ori, atunci cand te doare, nu-i asa? De ce ai schimba ceva care functioneaza?
 
6️⃣ am stiut ca reusita acestui proiect ar fi impactat relatia cu mine insumi, iar stima de sine ar fi explodat. Progresele saptamanale imi aratau ca eram pe drumul cel bun. Am inteles ca mancand ceea ce ma avantaja (adica raspundea nevoii de placere a gustului, dar si slabirii) ma ajuta sa stau departe de durerea instaurata de perpetuarea vechiul stil de viata.
 
7️⃣ fire analitica, mi-am analizat obstacolele si am observat ca motivatia imi scadea atunci cand eram obosit, stresat sau ma simteam coplesit de task-urile zilnice si am stiut astfel cum sa raspund acestor stari. Ce se intampla cu motivatia ta atunci cand ai astfel de stari?
 
8️⃣ nu am cautat, insa am avut parte de sustinerea celor din jur, iar unii apropiati au ales la randul lor sa reduca aportul de sucuri, prajituri cu zahar, paste si paine. Conteaza sa nu fii singur in acest proces. De aceea, pentru a avea sprijin permanenet clientii mei au aderat la comunitatea UP-GRADE.
 
Astazi am obtinut mai mult decat slabirea: imi mentin greutatea intrucat mi-am format un stil alimentar sanatos, care imi aduce satisfactie si care nu imi impune sa apelez la vointa atunci cand mananc. Mananc ceea ce imi place si ma avantajeaza fara efort.
 
Tu cate din cele 8 puncte ai reusit sa bifezi?
 
Grija pe care am aratat-o pentru mine, o exprim si in relatia cu clientii.
Te astept la o intalnire de 50 de minute pentru a discuta despre ce inseamna alimentatia sanatoasa si cum iti gasesti motivatia sa iti schimbi stilul alimentar.
Mai multe informatii gasesti accesand: https://marianbanateanu.ro/coaching-nutritional/
 
Si da, tu poti!
 
Marian Banateanu
Coach, specializare cognitiv-comportamentala.
Nutritionist, specializare low carb.
.
PS:  Cand privesti inotul ca fiind ceva ce „trebuie” sa faci, actionezi in baza unei motivatii externe si vei simti nevoia de o recompensa. Si uite asa, iti vei oferi ceva de mancare pentru ca ai facut miscare.
Dar daca esti sub imperiul unei motivatii intrinseci, vei privi inotul ca fiind ceva placut, incantator si vei continua sa o faci pentru a obtine satisfactia pe care ti-o aduce. Nu ai nevoie de o recompensa pentru a inota. Inotul in sine este recompensa.
Asa ca atunci cand mananci, faptul ca mananci ceva gustos, sanatos si care nu te ingrasa ar putea fi recompensa pe care o cauti. 
.

2 răspunsuri la „8 motive care m-au ajutat sa imi pastrez motivatia de a slabi”

  1. Nu am reusit sa bifez punctul 7. Am inca probleme cu oboseala, stresul, task-urile zilnice di lipsa somnului. Sunt pe un platou de cateva luni, cam din aprilie, cand m-am oprit la 77 kg (am inceput procesul de la 86,7).
    O problema mare la mine este lipsa somnului, dar nu e tot timpul.
    In rest, m-am cam adaptat la stilul low carb, imi fac prajituri singura cu faina de migdale sau de cocos cu ciocolatelele sweet&safe. Am reusit sa il conving si pe sotul meu sa manance dulciuri de-ale mele, ceea ce e o mare realizare.
    Pentru toate astea Marian, ITI MULTUMESC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

wpcf7.cached = 0;