Numerele nu mint: femeile traiesc mai mult decat barbatii. Un studiu Eurostat a aratat ca in Uniunea Europeana, in 2014 speranta de viata a femeilor era de 83,6 ani, iar in randul barbatilor de doar 78,1 ani, ceea ce inseamna o diferenta de 5,5 ani.
In ceea ce priveste Romania, femeile traiesc, in medie, cu 7 ani mai mult decat barbatii. Mai exact speranta de viata a barbatilor din Romania este de 71,4 de ani, in timp ce a femeilor este de 78,7 ani.
 
Longevitatea feminina este produsul fortelor evolutive, care se reflcta si in comportamentul celor 2 sexe. Asa ca iata ce mecanisme fiziologice sustin supravietuirea preferentiala a femeilor in fata barbatilor:
 
1. barbatii au cu 50% mai multe sanse sa moara din cauza bolilor de inima decat femeile. O posibila explicatie este ca barbatii au niveluri mai mici de estrogen decat femeile. Estrogenul produce modificari cardiovasculare. Ritmul cardiac creste cu aproximativ 20% in perioada ciclului menstrual si a sarcinii. Aceste provocari biologice atrag un raspuns din partea inimii comparabil cu efectele jogging-ului.
 
2. estrogenul este si antioxidant – adica neutralizeaza anumite substanțe chimice puternic reactive, numite radicali de oxigen, implicate in deteriorarea neurala si vasculara. 
 
3. barbatii au un comportament indreptat catre asumarea de riscuri inutile. Este stiut faptul ca barbatii consuma alcool si tutun in cantitati mai mari decat femeile, conduc mai agresiv si au o aplecare mai mica asupra stilului de viata sanatos; iar asta se traduce cu un risc crescut de boli cardiovasculare, ciroza hepatica, accidente.
Explicatia ar veni din faptul ca in cazul femeilor lobul frontal al creierului (partea care controleaza judecata si evaluarea consecintelor unei actiuni) se dezvolta mult mai rapid, spre deosebire de barbati.
In plus, un studiu din 2010  a aratat ca  femeile cu testosteron ridicat si barbatii cu testosteron ridicat au facut alegeri mai riscante decat omologii lor de acelasi sex cu testosteron scazut. Astfel, nivelurile ridicate de testosteron sunt asociate cu disponibilitatea de a suporta un risc mai mare la ambele sexe.
 
4. la scaderea varstei barbatilor contribuie si superficialitatea cu care acestia trateaza relatia cu diferitele afectiuni, precum hipertensiunea arteriala si nivelul de colesterol crescut. Femeile au un instict de autoconservare exprimat si prin grija sporita fata de sanatate. Barbatii prezinta asa numitul “sindrom John Wayne”, evitand controalele medicale de rutina, fie din teribilism, fie de teama de a nu descoperi ceva grav.
 
5. este cunoscut faptul ca atunci cand se confrunta cu o situatie de criza, femeile obisnuiesc sa ventileze starile negative, vorbind despre criza prin care trec, exprimandu-si deschis ingrijorarea. Barbatii aleg refularea, negarea, ceea ce determina o crestere a stresului. Barbatii isi pastreaza sentimentele pentru ei, incercand sa isi rezolve singuri crizele. A vorbi despre ce anume ii deranjeaza, inseamna sa se considere slabi, scazandu-le stima de sine. Si asta nu este o optiune pentru barbati.
 
6. un studiu din 1990 mentiona ca estrogenul creste HDL si scade LDL, in timp ce testosteronul scade HDL si creste LDL. 
 
7. sistemul imunitar al femeilor imbatraneste mai lent decat cel al barbatilor, fiind caracterizat printr-o activitate pro-inflamatorie scazuta si printr-o adaptabilitate crescuta, ceea ce poate contribui la longevitatea acestora. Un studiu din 2020 a aratat ca dupa varsta de 65 de ani, barbatii pierd celule B care produc anticorpi intr-o masura mai mare decat femeile, ceea ce atrage o creste a inflamatiei, si inregistreaza un declin al celulelor T (cele care ofera claritate celulelor ucigase ale sistemului imunitar, pentru a recunoaste potentialii invadatori) .
 
8. femeile aflate in premenopauza au de obicei 20% mai putin sange in corp decat barbatii si prin urmare o cantitate de fier corespunzator mai mica. Deoarece ionii de fier sunt esențiali pentru formarea radicalilor de oxigen, o incarcare mai mica de fier ar putea duce la o rata mai mica de imbatranire.
 
9. dupa cum stii, genele actioneaza ca un set de instructiuni care controleaza cresterea si functionarea corpului omenesc, fiind situate pe structuri filiforme numite cromozomi.
Femeile au doi cromozomi X, in timp ce barbatii au doar unul. Prezenta a doi cromozomi X face ca in cazul in care unul este afectat, celalalt sa intervina si sa ofere protectie, facand ca boala sa nu se mai exprime, imbunatatind speranta de viata a organismului.
 
Unii cred ca femeia reprezinta sexul slab. Femeile nu au puterea fizica a barbatilor, dar au o rezistenta pe care acestia nu o poseda. Fapt care se reflecta in longevitatea femeilor. Corpul femeii a evoluat pentru a rezista presiunilor sarcinii, nasterii si alaptarii. Si asta intrucat un corp prea slabit de daune, reprezinta o amenintare reala pentru sansele ei de a avea descendenti sanatosi. Din punct de vedere evolutiv, rolul reproductiv al barbatului depinde mai putin direct de sanatatea lui continua.
 
Dar exista o veste buna si pentru barbati. Dupa cum stii, efectele predispozitiilor genetice pot fi depasite prin adoptarea unui stil de viata sanatos. Cineva mai destept ca mine spunea ca speranta de viata depinde in proportie de 70% de factorii de mediu si stilul de viata si doar in proportie de 30% de predispozitia genetica.
Daca imi poti oferi si alte cauze pentru care femeile traiesc mai mult decat barbatii, te rog sa mi le scrii. 
Si da, tu poti!
Marian Banateanu
Nutritionist, specializare low carb.
Coach, specializare cognitiv-comportamentala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *