In aceasta primavara, pandemia ne-a schimbat modul in care traiam. Am luat o pauza de-a lungul verii, iar acum pare ca reeditam scenariul primaverii.
Multe persoane cu care am inceput sa lucreze de curand mi-au spus ca lucratul de acasa s-a transformat intr-un cosmar. Un cosmar alimentar.
Grijile financiare, munca in prezenta tuturor membrilor familiei si lipsa miscarii isi pun amprenta asupra corpului nostru.
 
Cu riscul de a te deranja, eu iti recomand sa nu folosesti lucratul de acasa ca pe o scuza pentru a perpetua obicieiurile alimentare care nu te avantajeaza. In schimb, iti poti folosi timpul stat acasa pentru a-ti reseta stilul alimentar si a fi incantat de ceea ce mananci.
 
Urmeaza acesti 9 pasi pentru a-ti sprijini relatia cu kilogramele:
 
1. nu lucra in sau langa bucatarie; frigiderul nu este prietenul tau.
2. stabileste-ti orele de gustare si de masa; asa cum iti cunosti agenda zilnica, asa vei sti si cand si ce vei manca. Pune-ti un postit mare pe frigider cu mesajul: “Bucataria este inchisa intre orele ….”- si stabilesti tu orele.
3. pune accentul pe alimentele care te fac sa te simti satul, iti aduc satietate. Astfel vei manca mai putin. Iti recomand sa ai in vedere urmatoarele categorii de alimente: carne, peste, oua, legume, nuci, seminte, cedar, parmezan, legume, fructe de padure, dulciuri low carb. Un studiu din 2015 a aratat ca atat in cazul legumelor, cat si al fructelor inghetate, nivelul de vitamine a ramas neschimbat comparativ cu cel a produselor proaspete.
4. bea apa; uneori foame este confundata cu setea. Tine apa pe birou. Femeile au nevoie de circa 2,2 litri de apa pe zi, iar barbatii de aproximativ 3 litri. Daca esti hidratat, vei functiona mai bine.
Nu iti este sete? Pune-ti o aplicatie pe telefon, care sa anunte sa bei apa.
5. nu manca in fata calculatorului; a fi distras in timpul mesei, te poate determina sa mananci mai mult. Asta inseamna sa fii prezent cand mananci; vei simti ca te vei satura mai repede.
6. nu tine in casa alimentele care te ingrasa; vei avea astfel control asupra mediului. Daca stii ca nu poti sta departe de ciocolata, ingetata si chipsuri, nu le cumpara.
7. portioneaza mancarea, astfel incat sa stii cand sa te opresti si sa nu mananci mai mult decat ai nevoie.
8. ai grija cu alcoolul. Un pahar de vin nu afecteaza mentinerea greutatii, insa mai mult de atat iti creste apetitul. Dupa cum stii, vinul insoteste anumite mancaruri. A-l consuma tarziu in noapte inseamna sa nu sprijine digestia. Faptul ca vei alege sa bei in fiecare seara reprezinta un mesaj. Care-i acesta?
9. fii atent daca iti este foame sau esti plictisit. In functie de ceea ce stabilesti ca simti, vei sti cum sa te raportezi la mancare. Daca vei manca constant cate ceva de-a lungul zilei, nu vei putea face diferenta intre starile despre care vorbeam mai devreme.
 
Cu alte cuvinte, pentru situatia in care lucrezi de acasa, te invit sa iti raspunzi la intrebarile:
Ce mananc?
Cat mananc?
Cand mananc?
Unde mananc?
Cum ma simt inainte de a manca?
 
Vrei mai mult pentru tine? Te invit in Comunitatea UP-GRADE.
Ai nevoie sa inveti sa te focusezi pe crearea unei noi rutine: te trezesti, mananci, te culci si faci miscare astfel cum ti-ai propus. Si daca nu reusesti sa duci la bun sfarsit ceea ce ai stabilit, inseamna ca ai avut nevoie sa procedezi altfel. Deci, ce este nevoie sa modifici pentru ca maine sa reusesti ceea ce ti-ai propus?
 
Iti las aici un testimonial despre slabirea si formarea unui nou stil alimentar din perioada cand toti eram in izolare.
 
Nu este usor sa dezvolti o noua rutina cand viata si munca se intampla in acelasi spatiu. Insa, cu sprijin, vei dobandi disciplina necesara pastrarii kilogramelor la distanta.
Ca sa ai control, ai nevoie sa te pregatesti pentru a avea control.
Si da, tu poti!
Marian Banateanu
Nutritionist, specializare low carb.
Coach, specializare cognitiv-comportamentala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *