Uneori calitatea vietii noastre nu este la nivelul dorit din cauza dialogului intern.
Dialogul interior ne spune ce sa facem sau ce sa simtim despre ceea ce ni se intampla. Uneori primim informatii pretioase, de tipul: ”sa nu uit sa bag benzina” sau “sa incui usa cand plec”.
Alteori, ne submineaza spunandu-ne lucruri de tipul: “si asa nu o sa mearga, ce rost mai are sa mai incerc” ori “nu am niciodata timp”. Modul in care vorbim cu noi ne declanseaza sentimente puternice precum furia ori tristetea. Ideea este ca nu ne intelegem comportamentele de autosabotare.
 
De cate ori nu ai proiectat parerea ta despre tine asupra aceluia care spus ceva “rau” despre tine si ai simtit imediat un impuls sa il corectezi aratandu-i propriile defectele.
Oare vezi viata ca pe lupta, in care exista invingatori si invinsi, iar tu incerci din rasputeri sa devii un invingator? Si urmand aceasta linie, cea mai buna aparare este atacul, iar cei care te contrazic iti sunt oponenti. Asa ca atunci cand iei o decizie, te vei lupta cu oricine pentru a o apara.
 
Deci, ce-i de facut?
1. Urmareste-ti dialogul intern despre tine. Sesizeaza gandurile negative despre tine. Nu poti schimba ceea ce nu observi.
Esti sclavul convingerilor negative despre tine. Ele iti formeaza sentimentul de sine. Ele iti ofera un sentiment de predictibilitate si certitudine, insa te fac sa privesti anumite situatii dintr-o perspectiva gresita si iti aduc stari negative.
De pilda, daca te certi cu partenerul, iata unde te poate purta schimbarea gandurilor negative, prin schimbarea credintelor negative:
– poti accepta ca celalalt are o perpectiva diferita asupra realitatii;
– il poti asculta pentru a-l putea intelege;
– poti evita sa il vezi ca fiind dusmanul tau;
– poti accepta ca sunt mai multe adevaruri si mai multe solutii;
 
2. Cat timp lucrezi la schimbarea credintelor negative despre tine, de tipul “nimanui nu-i pasa cu adevarat de mine”, “nu am incredere in oameni”, “fara el sau fara ea nu ma descurc”, “nimeni nu ma intelege”, etc, poti folosi un limbaj pozitiv pozitiv si sa iti spui:
– am incredere ca el / ea ma iubeste;
– am mai avut discutii si in trecut, dar le-am rezolvat;
– eu pot sa imi controlez actiunile;
– eu nu merit sa vorbesc asa cu mine;
– nu sunt singur;
– este normal sa fiu trist; tristeste imi spune ca anumite nevoi nu imi sunt indeplinite;
– ma intereseaza sa il / sa o descopar, asa ca voi asculta cu atentie ceea ce imi spune;
Te invit, asadar, sa privesti si partea plina a paharului.
 
Reusita schimbarii sta in a te lasa:
– sa descoperi ceea ce respingi la tine,
– sa identifici modalitatile prin care eviti sa raspunzi credintelor negative (cedezi si accepti parerile celorlalti despre tine, fugi si incerci sa uiti mancand dulciuri, stand la televizor pentru a uita, sau ataci, incercand sa demonstrezi tuturor ca esti special, superior) si
– sa stabilesti si sa repeti solutiile in abordarea situatiilor zilnice cu care te confrunti.
Iti repeti de ani de zile opinia ta despre tine si va dura ceva sa schimbi acest mod de a comunica cu tine.
Si daca ai de gand sa imi spui ca iti este greu si ca iti va lua mult timp, te voi intreba: “in cat timp ai invatat limba engleza?”.
 
Daca eu voi putea sa te ajut sa faci ceea ce nu te lasi sa faci, dar iti doresti sa faci, o voi face. Dar este nevoie sa imi spui.
Si da, tu poti!
Marian Banateanu
Life coach, specializare cognitiv-comportamentala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

wpcf7.cached = 0;