– Esti obosit? Serios? Eu sunt cu cei mici de dimineata pe cap. Ai venit si te-ai trantit pe canapea. Mai patetic de atat poti fi?”.

– Sa imi aduc aminte cati bani arunci pe cumparaturile online? Muncesc ca un caine de dimineata pana seara si tu comporti ca o printesa rasfatata si plictisita, care zilnic doarme la pranz.

Cum se face ca doi oameni care se iubeau atat de mult, astazi isi vorbesc ca si cand s-ar uri? Ei bine, relatia li s-a schimbat radical in momentul in care au ales sa isi arate lipsa reciproca de pretuire. Asta i-a facut sa se rupa unul de celalalt, fiecaruia fiindu-i afectata stima de sine. Se uita unul la altul, dar nu se vad.

Pus intr-o lumina negativa, fiecare sot a primit constant mesajul ca nu este placut, apreciat, inteles. Si asta a transformat relatia dintr-un loc sigur intr-unul stresant. Intrucat stresul indica existenta pericolului, pericolul se prezenta sub forma respingerii. Fiecare simtea ca nu mai era dorit. 

Cand suntem suparati sau raniti, putem deveni rautaciosi – il tratam pe ceilalalt cu lipsa de respect, il batjocorim cu sarcasm, ii ridiculizam ori ne dam ochii peste cap. Comportamentul nostru este menit sa il faca sa se simta lipsit de valoare, dar relatia cu el nu va mai fi ce a fost.

Si astfel, persoana, care este vizata de dispret, umilita alege in cele mai multe cazuri sa paraseasca relatia, pe fondul gandului: „Daca tu nu ma vrei, atunci nici eu nu te vreau!„. 

Tu stii cum este sa te faca sa te simti inferior tocmai persoana pe care o iubesti? Nu doar ca esti dezamagit de ea, dar esti dezamagit si de tine ca ai ales sa ajungi in aceasta situatie.

Dispretul arata o atitudine aroganta spunandu-i interlocutorului pur si simplu: ”Esti un nimeni!”.

Care este cauza dispretului? Durerea. Ne dor atat de tare lipsa de implicare, de suport din partea celuilalt, gandurile negative despre acesta inabusite de multa vreme, incat simtim dorinta sa ne razbunam, sa simta si el ceea ce simtim noi – lipsa de iubire.  Poti oferi fara iubire, dar nu poti iubi fara a oferi.

Dispretul eclipseaza critica (despre critica am scris aici). Daca critica esueza in schimbarea comportamentului partenerului, dispretul vine sa il faca sa se simta inutil.

Stiut fiind ca dispretul reprezinta catalizatorul colapsului relatiei, tu cum raspunzi cand te simti atacat?

Ideal ar fi sa ajungi in punctul in care sa ii spui partenerului ce simti atunci cand isi manifesta dispretul fata de tine. Efortul va veni cand ii vei arata empatie, adica reamintindu-ti ca te ataca pentru ca il doare, ii vei arata ca iti pasa de sentimentele lui. Empatia are rolul de a va reapropia pentru a genera reconcilierea. Altfel, lipsa de deschidere aparuta pe fondul absentei conexiunii emotionale va conduce la escaladarea conflictului si implicit la disparitia relatiei.

In plus, ne simtim bine acolo unde suntem apreciati si ramanem acolo. Aratandu-i ca ii apreciezi calitatile si actiunile, il va face sa se simta valorizat. Multi inca mai cred ca infidelitatea inseamna doar sex in afara relatiei – despre infidelitate am scris aici. Este un punct de vedere incomplet, intrucat infidelitatea semnifica, printre altele, ca cel care savarseste adulterul primeste aprecierea care ii lipsea in relatia oficiala. 

Stiu ca ceea ce am recomandat nu este un exercitiu usor, insa doar tu poti sti daca merita sau nu sa mai investesti in relatia voastra. 

Si da, tu poti!

M. 

PS: Orice relatie, in care distanta este mai sigura decat apropierea, nu este o relatie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *