Când eram mici, că ne era sau nu foame, trebuia să luăm micul dejun. Ni s-a spus că micul dejun era cea mai importantă masă a zilei.
Dar chiar este atât de important micul dejun pentru copii?
Este oare asociată lipsa micului dejun cu îngrășarea celor mici?
Si dacă le tot spunem să ia micul dejun, oare ce alimente ar trebui să conțină acesta?
Sunt câteva dintre întrebările la care voi răspunde de-a lungul acestui material, în realizarea căruia am apelat la o serie de studii, pe care le voi prezenta în ordine cronologică:

a) un studiu din anul 2007,
la care au participat 802 școlari, băieți și fete, cu vârsta cuprinsă între 10-15 ani, arăta că doar 42,8% dintre aceștia au luat luau dejun în mod regulat. Motivul pentru care cei mai mulți copii săreau frecvent micul dejun era că se trezeau târziu. Pentru a confirma importanța micului dejun pentru cei mici, autorii studiului au arătat că școlarii care au luat micul dejun au avut o creștere cuprinsă între 1/4 și 1/3 din necesarul zilnic total de energie și proteine.

b) un studiu din anul 2013,
arăta că după consumul micului dejun se observă o creștere a atenției copiilor de-a lungul orelor de curs. Iar atenția conduce la o creștere a performantei cognitive, ceea ce se va reflecta în modul în care cei mici vor rezolva sarcinile în timpul lecțiilor, crescând capacitate de a participa și de a reține informațiile în timpul lecțiilor.
Autorii studiului au arătat că cei mici au un metabolism crescut al energiei in creier în comparație cu adulții. Mai mult decât atât, faptul că aceștia nu mănâncă nimic in timpul nopții, pe fondul solicitărilor energetice mai mari din timpul somnului, li se epuizează rezervele de glicogen ale corpului peste noapte.
Pentru a menține ridicată această rată metabolică mare, este nevoie așadar de o aprovizionare continuă de energie derivată din alimente. Prin urmare, micul dejun este important pentru a furniza energie adecvată dimineața, care este folosită pentru rezolvarea sarcinilor în sala de clasă și se reflectă în calitatea notelor școlare.

c) un studiu din anul 2019,
a observat o creștere a săritului peste micul dejun în rândul copiilor și adolescenților.

d) un studiu din anul 2020,
a observat că acei copii și adolescenți care consumă micul dejun au un aport zilnic mai mare de micronutrienți decât cei care sar peste micul dejun. Studiul se referă la micronutrienții de tipul: B-urilor, vitaminei C și mineralelor: Fier, Calciu, Magneziu, Potasiu, Zinc și Iod.

e) un studiu din anul 2021,
a găsit o asociere pozitivă între performanța cognitivă a adolescenților și un mic dejun de calitate, care a inclus și produse lactate. Conform studiului un mic dejun de calitate înseamnă o sursă optimă de aminoacizi, vitamine, minerale, antioxidanți și fibre.
Studiul a confirmat că adolescenții care iau micul dejun de calitate au performanțe cognitive mai bune decât cei care nu o fac.
Elevii supraponderali/obezi care au declarat că au sărit peste micul dejun în mod regulat au prezentat o performanță cognitivă mai scăzută decât colegii lor cu IMC (indice de masă corporală) normal.
Mai mult decât atât, un mic dejun de înaltă calitate a fost legat de un risc mai scăzut de obezitate. Și asta întrucât, printre altele, copii care sar peste micul dejun au tendința de a consuma mai mult fast-food, ceea ce cauzează creșterea în greutate.
Studiul mai arăta că în copilărie și adolescență, obiceiurile alimentare, care sunt puternic influențate de familie, cultură și contextul socio-economic și care influențează frecvența și calitatea meselor, afectează performanța cognitivă.

f) un alt studiu din martie 2021,
a întărit aceste constatări. Realizat în șase țări europene: Belgia, Finlanda, Bulgaria, Ungaria, Grecia și Spania, studiul a evidențiat influența membrilor familiei asupra consumului zilnic al micului dejun de către cei mici.
Conform acestuia cea mai mare proporție a copiilor care consumau micul dejun a fost constatată în cadrul familiilor în care mamele consumau de obicei micul dejun. Iar copiii care consumau micul dejun în mod regulat au avut un aport mai mare de lapte sau produse lactate, știut fiind cât de importat este calciul pentru dezvoltarea lor armonioasă.
Adevărul este că noi părinții influențăm alimentația copiilor.

Din punctul meu de vedere un mic dejun de calitate conține de pildă: ouă gătite în diferite forme (fierte, ochiuri, omletă), lapte, iaurt, granola low carb, sandwich-uri cu felii de pâine din faină de migdale, gofre din faină de migdale cu gem fără zahăr.

Foarte multe meniuri și rețete care să ii ajute pe cei mici să își formeze un stil alimentar sănătos și să slăbească, dacă este cazul, vei găsi în cadrul primului curs de nutriție online din România dedicat copiilor.
Îți las un link aici

Și da, tu poți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *