Corpul uman este conceput să rețină energie în exces. Dacă ajungem în situația să nu avem ce să mâncăm, pentru a nu muri de foame, corpul, constituind depozite de grăsime, adică depozite de energie, se asigură că va avea acces la o sursă suplimentară de energie. Corpul nostru este conceput pentru a ne crește șansele de supraviețuire. Celulele de grăsime se comportă precum baloanele, care pot retine o cantitate mai mică sau mai mare de aer. 

Un adult in medie poartă cu sine circa 30 de miliarde de celule de grăsime, numite și adipocite.

10% dintre celulele adipoase mor și sunt înlocuite în fiecare an, indiferent de vârsta sau greutatea unui individ. 

Studiile arată că numărul celulelor adipoase poate crește în cazul unui copil sau unui adolescent, care suferă de obezitate. Acest proces de creștere se va opri în jurul vârstei de 24 de ani. 
Pe de altă parte, copiii care nu sunt obezi își formează celulele de grăsime în 2 etape: la vârsta de 2 ani și apoi între 10 și 18 ani. Prin urmare, copiii care au probleme de greutate ajung să aibă mai multe celulele de grăsime decât cei care nu au probleme de greutate. 

Dacă un adult, care nu a fost obez în copilărie sau în adolescentă, se îngrașă, celulele sale de grăsime, în general, cresc în dimensiuni, dar nu în număr. Vor crește în număr doar atunci când cele existente nu mai pot conține grăsimea care se acumulează în corp. 

Atunci când grăsimea este utilizată de către organism, celulele de grăsime se micșorează în dimensiuni. Faptul că slăbim nu atrage o dispariție a celulelor de grăsime. 

Persoanele care au slăbit după operația de micșorare a stomacului au avut același număr de celule adipoase chiar și 2 ani mai târziu. Celulele, totuși, erau mai mici, deoarece conțineau mai puține grăsimi.

Celulele de grăsime conțin nu doar trigliceride, dar și apă, colesterol și toxine. Acesta este unul dintre motivele pentru care de-a lungul procesului de slăbire de multe ori se observă o creștere ușoară a LDL-ului. 

Un studiu din anul 2020 arăta că în cazul persoanelor care suferă de obezitate, țesutul adipos devine disfuncțional, promovând un mediu proinflamator și rezistent la insulină, care contribuie la apariția diabetului de tip 2. 

Pentru a avea controlul în relația cu celulele de grăsime avem nevoie să ne schimbăm stilul alimentar. Ne-ar avantaja să consumăm alimente care îndeplinesc în mod cumulativ două condiții:
– ne oferă de sațietate, pentru a aduce mai puțină energie și
– ne încântă gustul, pentru a nu apărea frustrarea generata de abținere.

Pentru a ne ajuta copiii să își schimbe stilul alimentar și pentru a-i ține în siguranță și a înlătura pericolul îngrășării, am creat Program UP-GRADE online pentru copii. Programul le va oferi un univers alimentar care le va răspunde dorinței de a mânca variat și nevoii de a mânca optim din punct de vedere nutrițional. 
Putem să ii ajutăm astăzi să învețe ce să mănânce sau putem să îi ajutăm în viitor să se vindece de complicațiile aduse de greutatea în exces. 
Mai multe informații găsești pe site. Îți las un link aici

Și da, tu poți!
Marian Bănățeanu
Health Coach

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *