Introducere

Leziunile acneice sunt prezente la aproape toți oamenii într-o anumită perioadă a vieții lor.
Acneea poate apărea la copii înainte de pubertate și cel mai frecvent la începutul adolescenței, când începe producția de sebum și apar primele puncte negre, care ulterior se pot transforma în leziuni inflamatorii.
După cum știi, sebum este o substanță, alcătuită din mai multe tipuri de grăsimi, secretată de glandele sebacee care protejează pielea față de agresiunea factorilor nocivi din mediul extern.

Este demonstrat că acneea este cauzată de diferiți factori precum:
– alimentația,
– producția crescută de sebum,
– inflamația din corp și prin urmare și de la nivelul pielii,
– predispozițiile genetice,
– anomaliile hormonale (androgenii joacă rolul cheie),
– factorii psihologici,
– răspunsuri la folosirea unor medicamente.

Materialul de astăzi va aborda cauza alimentară a apariției acneei, care este în strânsă legătură cu celelalte cauze menționate mai devreme.

Alimente cu indice glicemic ridicat

Studiile arată că alimentația în cadrul căreia abundă produsele cu indice glicemic ridicat conduce la hiperinsulinemie. Nivelurile crescute de insulină stimulează secreția hormonilor androgeni și provoacă o producție crescută de sebum, care joacă un rol fundamental în dezvoltarea acneei. În hiperinsulinemie, nivelul hormonului numit factor de creștere asemănător insulinei 1 (IGF-1) crește, care atrage dezvoltarea leziunilor acneice.

S-a demonstrat că hormonii androgeni cresc nivelurile factorului de creștere asemănător insulinei 1 în sânge, care la rândul său influentează nivelul hormonilor androgeni. Se creează astfel un cerc vicios, care contribuie la o creștere a producției de sebum.

Un studiu publicat în august 2020 arăta că o alimentație care are un indice glicemic scăzut, reduce nivelurile factorului de creștere asemănător insulinei 1.

Într-un alt studiu care a implicat 31 de pacienți de sex masculin cu acnee (cu vârsta cuprinsă între 15 și 25 de ani) care au utilizat o alimentație cu indice glicemic scăzut, a raportat o reducere a leziunilor acneice după o perioadă de 12 săptămâni.

Ce alimente au un indice glicemic ridicat?

În 2002, s-a efectuat un studiu în rândul a două populații non-occidentale – locuitorii insulelor Kitavan din Papua Noua Guinee și vânătorii-culegătorii Aché din Paraguay. În cadrul celor aproximativ 1300 de subiecți, nu au fost raportate cazuri de acnee.

Autorii studiului au sugerat că absența acneei în aceste societăți ar fi putut fi o consecință directă a alimentației lor. Ambele populații subzistă cu diete cu încărcătură glicemică scăzută, lipsite de alimente rafinate occidentale, cum ar fi cerealele, chipsurile, prăjiturile, pâinea, sucuri.

Aceste constatări au fost confirmate de un studiu din martie 2022  care arăta că factorii de mediu prezenți într-un stil de viață rural, neindustrializat, protejează oamenii de dezvoltarea acneei, spre deosebire de un stil de viață industrializat, care promovează o dietă occidentale, cu conținut ridicat de zahăr.

Cum impactează lactatele?

O altă cauză a apariției acneei o reprezintă prezența în alimentație a laptelui și a produselor lactate, care pot contribui la închiderea porilor urmare a prezenței hormonului numit factor de creștere asemănător insulinei 1 (IGF-1):
– care stimulează proliferarea sebocitelor (celule din piele care produc sebum), ducând la dezvoltarea și progresia leziunilor acneice
– și care stimulează formarea hormonilor androgeni (precum testosteronul), care la rândul lor stimulează producția de sebum.

Un studiu din anul 2006, desfășurat de-a lungul a 3 ani de observare și care a inclus peste 6.000 de fete cu vârste cuprinse între 9 și 15 ani, a demonstrat o corelație pozitivă între consumul de lapte cu conținut diferit de grăsimi și apariția acneei.
Într-un alt studiu pe 44 de pacienți cu acnee, a fost demonstrată o corelație pozitivă între apariția acneei și un consum crescut de lapte și înghețată (care conține și lapte și zahăr).

Ce alte schimbări alimentare putem implementa?

A reduce aportul de glucide și de produse lactate nu este însă suficient pentru a ne ajuta copilul și a reduce acneea. Avem nevoie să aducem schimbări și în ceea ce privește aportul de:
– fibre;
– Omega 3;
– antioxidanți;
– Vitamina A;

Într-un studiu în care pacienții cu acnee au consumat zilnic un mic dejun bogate în fibre, a fost demonstrată o îmbunătățire semnificativă a stării pielii.

Acizii grași Omega-3 au capacitatea de a scădea nivelurile factorului de creștere asemănător insulinei 1 (IGF-1), ceea ce sugerează, de asemenea, că pot avea un efect benefic în tratamentul acneei.

Un studiu realizat în 1961 în Carolina de Nord în rândul a peste 1000 de adolescenți a arătat că persoanele care consumă cantități mari de pește și fructe de mare, au mai puține simptome de acnee (puncte negre, papule, pustule, piele grasă).
Un mic studiu publicat în 2008 a arătat că în rândul pacienților care au consumat suplimente alimentare pe bază de acizi grași omega-3, seleniu, zinc și crom, s-a observat un număr redus de leziuni de acnee.

În 2008, un studiu care a comparat nivelurile sanguine de antioxidanți liposolubili (vitamina A și E) la 100 de pacienți cu acnee și la 100 de subiecți de control sănătoși fără acnee a descoperit că pacienții cu acnee aveau concentrații plasmatice semnificativ mai mici ale acestor antioxidanți în comparație cu subiecții de control.

Atelier ”Iată cum alegem un dulce sănătos”

Sâmbătă, 4 Februarie – ora 10 voi organiza prima ediție a Atelierului intitulat ”Iată cum alegem un dulce sănătos”, dedicat în exclusivitate celor mici. Sunt convins că Atelierul îi va fi de un mare ajutor. Este foarte important să îi învățăm pe cei mici să mănânce sănătos și hrănitor, nu-i așa? 🤗
Eu cred că îl pot ajuta.

Pentru a-l înscrie, dă click aici.

Și da, tu poți!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *