Întâlnirea cu un băiețel de 12 ani și jumătate, să îi spunem Luca, căruia colegii în clasă îi spuneau “balena țâțoasă”, întrucât avea o greutate prea mare pentru vârsta lui și îi crescuseră sănii, a stat la baza materialului de astăzi.
Povestea lui Luca nu este una tragică, ci vorbește despre speranță, răbdare și reușită.
Problema creșterii sânilor este des întâlnită în rândul preadolescenților și adolescenților care au probleme de greutate.
Atunci când cauzele creșterii sânilor în cazul băieților sunt hormonale, iată ce se întâmplă de fapt în corpul lor:
1. – celulele de grăsime (adipocitele) produc o enzimă, numită aromatază, care sintetizează estrogen (hormon feminin) din testosteron (hormon masculin). Nivelul crescut de estrogen atrage creșterea sânilor, care de altfel este un răspuns normal al țesutului mamar. Mai mult decât atât, acumularea de grăsime în zona coaptelor și a pieptului accentuează dimensiunile sânilor. Creșterea nivelului de estrogen înseamnă, așadar, o scădere a nivelului de testosteron.
2. – un studiu din 2019 arăta că în condiții normale, după debutul pubertății, hipotalamusul secretă hormonul de eliberare a gonadotropinei (GnRH) pentru a stimula glanda pituitară să producă și să elibereze hormonul luteinizant (LH) și hormonul foliculostimulant (FSH).
Hormonul Luteinizant (LH) stimulează celulele Leydig pentru a produce testosteron. Hormonul Foliculostimulant (FSH) sprijină celulele Sertoli ale testiculului pentru a oferi sprijin și nutriție spermatozoizilor în curs de dezvoltare in testicul.
După cum menționat la punctul nr 1, în caz de obezitate, din cauza excesului de țesut adipos, există o conversie crescută a testosteronului în estradiol.
Printr-un mecanism de feedback negativ, estrogenul inhibă secreția hormonului de eliberare a gonadotropinei GnRH din hipotalamus, precum și eliberarea de Hormonului Luteinizant și a Hormonului Foliculostimulant din hipofiză, determinând o scădere a producției de testosteron.
.
3. – nivelul globulinei care leagă hormonii sexuali (SHGB) impactează, de asemenea, nivelul testosteronului.
SHGB este o proteină care se leagă de testosteron atrăgând biodisponibilitatea acestuia, adică modul în care acesta ajunge sa fie utilizat de către celule in corp.
Nivelurile SHGB la băieții cu obezitate sunt mai scăzute în toate etapele de dezvoltare, de la pre-pubertate până la post-pubertate, comparativ cu băieții cu greutate normală care prezintă niveluri mai ridicate de SHGB. Explicația constă în faptul ca nivelul insulinei este corelat negativ cu nivelul acestei globuline. Insulina inhibă producția hepatică a SHGB, iar nivelurile mai scăzute ale SHBG duc la o scădere a utilizării testosteronului și, prin urmare, la o degradare metabolică mai mare a acestuia.
Prin urmare, un grad ridicat al obezității viscerale, care apărut pe fondul hiperinsulinimiei și al rezistenței la insulină, a fost corelat cu niveluri mai scăzute ale SHBG.
.
4. – rezistența la insulină. Nivelurile scăzute de testosteron la bărbați sunt asociate cu rezistență la insulină. Un studiu din 2017 arăta că rezistența la insulină în cazul subiecților obezi este asociată cu hiperinsulinemie și scăderea nivelului globulinei care leagă hormonii sexuali, ceea ce crește nivelul de estrogen și promovează dezvoltarea sânilor.
Și după cum știi rezistența la insulină determină îngrășarea. La rândul ei rezistența la insulină apare urmare a consumului produselor alimentare de tipul pâine, paste, pizza, sucuri, prăjituri, etc.
.
5. – leptina. Este secretată de către celulele de grăsime, denumite adipocite, care, printre altele, suprimă foamea.
În mod normal ar trebui să ne gândim la mâncare la un interval de 5 ore de la ultima masă. În plus, corpul ar trebui să aibă capacitatea de a accesa energia stocată în stratul adipos, dar nu poate face acest lucru pe fondul rezistenței la insulină, ceea ce determină o creștere a grelinei – hormonul apetitului.
Cu cât avem mai multe grăsime in corp, cu atât avem mai multă leptină, ceea ce atrage rezistență la leptină. Și asta înseamnă că receptorii din creier responsabili cu reglarea apetitului nu mai sunt stimulați corespunzător de către leptina; deci, nu mai pot primi mesajul că a intervenit sațietatea și mâncăm mai mult decât avem nevoie.
Obezitatea este asociată cu creșterea nivelului leptinei.
Mai mult decât atât:
– nivelurile ridicate de leptina au efectul opus și inhibă eliberarea unei secreții optime de FSH și LH;
– celulele Leydig prezintă receptori de leptină, iar efectul excesului de leptină asupra acestor celule conduce la suprimarea producției de testosteron.
S-a demonstrat că nivelul ridicat de leptină în cazul adolescenților cu obezitate contribuie la hipogonadism (adică un nivel redus de testosteron).
.
6. – inflamaţia. Adipocitele, adică celulele de grăsime, secretă o multitudine de factori inflamatori, precum citokinele.
Într-un studiu la care au participat 671 de copii și adolescenți cu o vârstă medie de 13,3 ± 2,7 ani, nivelurile mai ridicate ale citokinei proinflamatorii interleukin-6 au fost direct legate de rezistența la insulină a țesutului adipos.
Un alt studiu a găsit o corelație pozitivă între greutate și numărul de neutrofile (celulele inflamatorii) din sânge. Această stare inflamatorie este asociată cu niveluri reduse de hormoni sexuali atât la adulți, cât și la adolescenți. Obezitatea crește nivelul de inflamație în corp ceea ce contribuie la deteriorarea celulelor Leydig, la inhibarea semnalizării LH și, astfel, la reducerea producției de testosteron.
.
Am căutat să îți arăt de-a lungul acestui material faptul că alimentele inflamatorii și cele care abundă în glucide determină nu doar îngrășare, dar și o cascadă hormonală, care, printre altele, cauzează apariția sânilor în cazul băieților preadolescenți și adolescenți.
Antidotul, în cele mai multe cazuri, îl reprezintă așadar schimbarea alimentației.
Din fericire, situația lor este reversibilă. Din păcate, în cazul multora dintre ei, amânarea luării unor decizii de schimbare a comportamentului alimentar îi păstrează în aceeași situație dezavantajoasă.
Neschimbând nimic, nu se va schimba nimic.
Și după cum știi, îngrășarea le afectează copiilor atât sănătatea fizică, cât și cea emoțională, prin faptul că devin ținta atacurilor colegilor la școală sau ironiilor membrilor familiei, dar și prin faptul că, nedobândind un comportament alimentar sănătos, îl vor perpetua pe cel existent și vor deveni adulți obezi sau supraponderali.
Greutatea în plus nu ”vorbește” despre caracterul lor, ci spune ca au nevoie de ajutor.
Luca poate fi copilul oricăruia dintre noi.
Greutatea în plus nu ”vorbește” despre caracterul lor, ci spune ca au nevoie de ajutor.
Luca poate fi copilul oricăruia dintre noi.
.
Program UP-GRADE online pentru copii vine în întâmpinarea dorinței acestora de a avea o viață fericită, aducând tehnici ușor de aplicat pentru schimbarea stilului lor alimentar și oferind suport părinților și bunicilor în demersul lor de a-i ajuta. Mai multe informații găsești pe site. Îți las un link aici.
Program UP-GRADE online pentru copii vine în întâmpinarea dorinței acestora de a avea o viață fericită, aducând tehnici ușor de aplicat pentru schimbarea stilului lor alimentar și oferind suport părinților și bunicilor în demersul lor de a-i ajuta. Mai multe informații găsești pe site. Îți las un link aici.
.
Și da, tu poți!
Marian Bănățeanu
Health Coach
Și da, tu poți!
Marian Bănățeanu
Health Coach