Cat de liber esti atunci cand nu te poti abtine si mananci ceea ce te ingrasa?
Te-ai gandit vreodata ca dincolo de interdictia de a manca anumite alimente, se afla libertatea de a spune “nu”, de a alege sa nu le consumi?
Dar ce inseamna libertate?
Pentru mine libertatea inseamna posibilitatea de a actiona conform propriilor interese, precum si lipsa constrangerilor in realizarea acestora. Cu alte cuvinte, sa simti ca tu esti sursa alegerilor si actiunilor tale.
Asa ca ajung la intrebarea: „Care sunt interesele mele in relatia cu alimentele?” sau „Ce urmaresc sa obtin in urma consumului acestora?„. Ei bine, pe de o parte caut sa obtin energie, materiale de constructie, vitamine, minerale, antioxidanti si apa sa fiu sanatos, sa nu ma ingras si pe de alta parte caut ca alimentele sa aiba un gust bun pentru a-mi aduce incantare. Deci, sunt in prezenta a doua conditii care se cer a fi intrunite in mod cumulativ.
Ce se intampla cand ma ingras?
Nu imi mai respect propriile interese si caut sa indeplinesc doar conditia legata de gust si placere. Si apoi voi acuza alimentele ca m-au ingrasat sau ii voi invinui pe membrii familiei ca aduc tentatii in casa. Pentru ca intr-un final sa ma acuz pe mine ca nu m-am putut abtine.
Si acum apare intrebarea de 1000 de puncte:
De ce nu ma pot abtine?
Cauzele sunt multiple. Printre ele se poate mentiona faptul ca mecanismele interioare sunt slabite in fata asteptarilor pe care le am din partea contactului cu anumite alimente. Iar asteptarile apar de multe ori pe fondul unor stari emotionale negative de tipul respingere, tristete, suparare sau pe fondul unor credinte inconstiente, adanc implementate in psihicul nostru, de tipul: “nu arunc mancarea trimisa de mama”.
Cand esti sub presiune sau stresat, vointa dispare si mintea incearca sa compenseze schimbandu-si starea negativa intr-una pozitiva, chiar si pentru scurt timp, apeland la un element extern.
Tine minte: cand esti stresat (adica interpretezi ca esti amenintat cu un pericol) sau te gasesti sub presiune, nu esti liber. Si vei manca, in mod constient sau nu, ceea ce nu ajuta slabirea, dar nu te vei putea atine.
Ce se intampla?
Libertatea iti cere o prezenta vigilenta, adica iti cere efort. Asta pana cand noul tau comportament alimentar sanatos devine unul automat si vei manca ceea ce te avantajeaza.
Pana atunci vei crede ceea ce iti va spune o parte a mintii: “am nevoie sa mananc ca sa ma simt bine”. Si vei sti ca este doar o amagire, intrucat nu doar ca te vei simti bine pentru cateva momente, ci te vei si invinovati ca nu ai tinut cont de propriile interese. Asa se intampla de fiecare data. Si ajung sa ma ingras.
Ce inseamna pentru mine ca am nevoie sa ma amagesc?
Amagirea inseamna aparare.
Impotriva a ce ma apar?
Ma apar impotriva propriei neputinte de a gestiona situatiile cu care ma confrunt. Mancand, scap de realitatea care imi reaminteste ca sunt nefericit, ca nu ma pot face fericit.
Stiu ce inseamna sa nu te poti impotrivi impulsului de a manca ceea ce nu sprijina slabirea in fata singuratatii, supararii, stresului, plictiselii, agitatiei. Parea ca scopul imediat era in interesul meu: sa eliberez tensiunea mentala si sa simt debarasat de orice apasare, insa stiam ca imi blocam celalalt interes: acela de a fi sanatos.
Au fost momente in care imi parea ca nu aveam nicio putere in relatia cu consumul anumitor alimente. Priveam neputincios in timp ce faceam ceea ce nu ma ajuta. Mintea mea era blocata. Nu puteam crede cum era mai important sa mananc ceva nepotrivit decat sa ma ingrjesc de mine si totusi o faceam.
Stiam ca supraevaluez anumite alimente, uitand de alternativele sanatoase, dar nu puteam face altfel. Mai mult decat atat, se intampla atat de repede, incat nu prea aveam timp sa decid daca era in avantajul meu sau nu.
Deci cata libertatea aveam, daca nu ma puteam abtine. Neputand sa spun “nu”, mancam, pentru ca apoi sa fiu coplesit de regrete. Nu peste mult timp o facea iar. Incercand sa imi alin suferinta imi provocam mai multa suferinta.
In timp mi-am creat si perfectionat un sistem, care m-a ajutat sa preiau controlul, sistem pe care astazi il aplica si membrii UP-GRADE.
Stii si tu ca obiceiurile vechi dispar greu, nu-i asa? Despre cum sa nu te lasi prada pornirilor compulsive am facut un material, pe care il gasesti pe site sub denumirea: “Despre cum sa scapi de nevoie de zahar”.
Tot ceea ce ti-am spus in acest material a fost pentru a te ajuta sa te intelegi pe tine (cel mai mare critic al tau) sau sa-l intelegi pe cel care nu se poate abtine si care ti-a cerut ajutorul. Nu este loc de invinovatire, ci de intelegere si empatie.
.
Si da, tu poti!
Marian Banateanu
Nutritionist, specializare low carb.
Coach, specializare cognitiv-comportamentala