Intram in anul urmator cu speranta, cu sentimentul ca totul este posibil; si ne formulam o serie de rezolutii, adica luam decizii prin care stabilim la sfarsitul acestui an ceea ce urmeaza sa facem in urmatorul. Indiferent de continutul rezolutiei, de fapt cautam sa ne imbunatatim relatia cu noi insine si cu cei apropiati noua.
.
Stii ce? Nu-i spune rezolutie. Spune-i promisiune. Este un angajament pe care il faci fata de tine ca te vei transforma intr-o prioritate, ca te vei imbunatati, ca vei deveni mai bun, ca iti vei schimba anumite obiceiuri. De aceea si doare, atunci cand nu reusim sa punem in practica rezolutiile. Prin urmare, te invit ca atunci cand te gandesti la rezultate, sa ai in vedere si procesul prin care le vei obtine.
.
Cert este ca rezolutiile sunt rezultatul unor cautari si constientizari legate de ceea ce functioneaza in viata noastra si ceea ce ne reprezinta, legate de ceea ce ne aduce mai aproape de noi.
.
Nu uita: ceea ce iti propui pentru 2021 este o posibilitate si nu realitatea.
.
Ce ai putea face pentru ca rezolutiile sa nu se mai transforme in dezamagiri?
Reusita consta in a acepta ca unele rezolutii vor fi dificil de realizat, dar cu rabdare si perseverenta vei reusi.
.
Nu iti promite ceea ce nu vrei cu adevarat.
Promite-ti ca te vei ocupa de aspecte pe care le-ai lasat neterminate anul trecut. Ia-le cu tine in noul an.
.
In stabilirea rezolutiilor pentru anul urmator, ai putea incepe cu o trecere in revista a ceea ce ai realizat din ceea ce ti-ai propus anul trecut.
Cum te-ai ajutat sa iti atingi obiectivele?
Intreaba-te de asemenea: ce obstacole ti-au aparut si care au fost motivele pentru care ai ales sa nu mai continui?
Si nu iti spun asta pentru a-ti oferi motive sa te acuzi, sa te invinovatesti, ci ca sa descoperi cum poti face diferit anul acesta.
.
De asemenea, atunci cand stabilesti rezolutiile pentru anul viitor ar fi indicat sa tii cont si de situatia atipica in care ne aflam. Asa ca intreaba-te: cat de mult mediul in care te afli iti poate sustine realizarea obiectivelor propuse?
.
Daca rezolutiile sunt realiste nu vor ramane in stadiul de dorinte. Esuam intrucat ne stabilim niste obiective mult prea mari, neluand in calcul pasii intermediari care ne ofera structura si motivatia. Daca stabilesc sa slabesc 20 kg, obiectivul este descurajant, insa daca stabilesc sa slabesc cate 4 kg pe luna pana cand voi ajunge sa pierd 20 kg, inseamna ca am obiectiv mult mai usor de indeplinit.
Lucrurile pot deveni problematice atunci cand perfectionismul din noi aduce presiune sau obligatie.
.
In plus, pentru a ramane devotat rezolutiei un factor important il reprezinta sa fii incantat de procesul care te poarta catre rezultate.
.
Stii si tu ca pentru a realiza ceea ce ti-ai propus in 2021, ai nevoie de claritate ca sa alegi intre ceea ce te trage inapoi si ceea ce te avantajeaza, nu-i asa?
.
Pentru anul care vine eu iti doresc ca iti gasesti bucuria de a trai in acord cu tine insuti si a o impartasi cu cei dragi tie.
.
Si da, tu poti!
Marian Banateanu
Nutritionist, specializare low carb.
Coach, specializare cognitiv-comportamentala
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *