O analiza publicata in anul 2019 cu ocazia Zilei Europene Impotriva Obezitatii a stabilit, printre altele, ca obezitatea apare de obicei ca rezultat al combinatiei unor factori de risc, printre care se numara:
Genetica. Genele pot juca un rol in modul in care organismul arde calorii si pot afecta cantitatea de grasime corporala depozitata in organism si locul unde aceasta este distribuita. Genele insa se exprima intr-un mediu; iar mediul este format, de obicei, din produse hiperglucidice.
Stilul de viata al familiei. Daca unul sau ambii parinti sunt obezi, riscul de a se imbolnavi copilul este crescut, dar nu doar din cauza geneticii, ci si a obiceiurilor alimentare din cadrul familiei.
Inactivitatea. Sedentarismul determina acumularea caloriilor sub forma de grasime, in situatia in care caloriile provenite din alimentatie nu sunt consumate.
Alimentatia nesanatoasa. O alimentatie bogata in produse fast-food si bauturi hipercalorice este o alimentatie inflamatorie (adica, stimuleaza sistemul imunitar), contribuind, de asemenea, la cresterea in greutate.
Problemele medicale. In cazul anumitor persoane, obezitatea poate avea cauze medicale, precum hipotiroidismul ori artrita, boala care prin reducerea activitatii fizice poate determina cresterea in greutate.
Anumite medicamente pot duce la cresterea in greutate, daca persoana nu compenseaza prin alimentatie sau activitate. Aceste medicamente includ unele antidepresive, medicamente pentru diabet, medicamente antipsihotice si steroizi.
Relatiile de familie si de prietenie. Daca exista prieteni sau rude obeze, creste probabilitatea de a acumula greutate in exces.
Varsta. Pe masura ce inaintam in varsta, modificarile hormonale si stilul de viata mai putin inclinat catre alimentele care sprijina slabirea maresc riscul de obezitate. In plus, masa musculara tinde sa scada odata cu varsta, ceea ce duce la o scadere a metabolismului. Aceste modificari reduc, de asemenea, necesarul de calorii si pot face mai dificila mentinerea greutatii corporale normale.
Sarcina. In timpul sarcinii, femeia creste in greutate. Multe femei “se lasa” sa manance ceea ce nu le avantajeaza sub scuza ca sunt insarcinate. Nu le este usor, dupa nastere, sa piarda greutatea in exces, ceea ce in timp poate duce la dezvoltarea obezitatii.
Renuntarea la fumat este adesea asociata cu cresterea in greutate.
Lipsa de somn. Prea putin somn poate provoca modificari ale hormonilor care cresc apetitul. Cresterea apetitului duce la consumarea in exces a unor alimente hipercalorice si hiperglucidice, ceea ce duce la cresterea in greutate.
Tu cati din cei 11 factori de risc ai ingrasarii ai bifat?
Studiile arata ca oferirea de suport emotional si schimbarea comportamentului alimentar reprezinta solutia pentru a reduce greutatea si a o mentine pe termen lung.
Plecand de la cele mentionate mai sus si avand in minte faptul ca mai mult de 90% dintre cei care slabesc se ingrasa, am gandit Programul UP-GRADE ca o abordare multidisciplinara a procesului de slabire.
Pe de o parte, programul te invata “ce?“, “cum?” si “cand?” sa mananci, astfel incat sa slabesti si sa iti mentii greutatea, iar pe de alta parte, abordeaza zona emotionala care iti „saboteaza” demersul de a fi multumit/a de tine.
Daca vrei sa dobandesti disciplina, care iti va oferi controlul asupra deciziilor tale alimentare, Programul UP-GRADE este ceea ce cautai.
Si da, tu poti!
Marian Banateanu
Nutritionist, specializare low carb.
Coach, specializare cognitiv-comportamentala