In perioada cuprinsa dupa ovulatie si pana in prima zi a menstruatiei (adica in faza luteala), apar simptome precum balonare, crampe, schimbari emotionale si de apetit (asa numitul sindrom premenstrual).
Ce se intampla de fapt?
In aceasta faza, progesteronul sustine procesul de ingrosare a mucoasei uterului (endometrul) pentru a-l pregati pentru un posibil ovul fecundat. Sa spunem ca organismul incepe sa creeze o “perna” in uter pentru a sprijini fertilizarea, iar acest proces este consumator de energie. Asa ca sunt transmise mesaje in corp prin intermediul hormonilor pentru a se manca mai mult.
 
Care este legatura dintre schimbarile hormonale si pofte?
Poftele, care pot insemna atat lipsa de energie, cat si nevoia de a te simti bine, te determina sa te indrepti catre alimente de tipul prajituri, ciocolata, inghetata, fructe, intrucat se metabolizeaza foarte repede si au si un gust placut, ceea ce stimuleaza dopamina.
Lipsei de energie i se raspunde prin cresterea nivelului de progesteron, care este asociata cu o crestere a poftelor pentru produsele care contin multi carbohidrati, dupa cum arata un studiu medical facut la Viena in anul 2018;
La nivel emotional, intrucat nivelul de cortisol creste, se va inregistra o scadere a nivelului serotoninei – hormonul fericirii. Pusa sa suporte o stare negativa, mintea incearca sa raspunda oboselii, tristetii si iritabilitatii prin cresterea nivelului dopaminei si serotoninei.
Stii exact ce te face sa te simti bine, atunci cand nu te simti bine, nu-i asa? Alimentele care contin multi carbohidrati au un gust placut si stimuleaza dopamina. Daca ai de ales intre spanac si grisine, ce vei alege?
 

Mai mult decat atat, produsele care contin carbohidrati vor stimula in mod indirect secretia serotoninei.

Iata care este mecanismul: serotonina se produce din triptofan, un aminoacid care se gaseste in albusul de ou si in carnea de curcan. Atunci cand mancam produse care contin carbohidrati, insulina, care are rolul de a introduce in celule glucoza obtinuta din carbohidrati, va determina si patrunderea aminoacizilor gasiti in proteinele din alimentele consumate. Si asta va atrage o scadere a numarului aminoacizilor din sange, mai putin triptofanul care nu interactioneaza cu insulina, ci cu albumina (un transportator care se gaseste in sange). Si astfel, pe fondul stimularii insulinei, in creier va ajunge o cantitate mai mare de triptofan, ceea ce va genera o crestere a nivelului serotoninei.

Ce este de facut?
Esti in prezenta unui raspuns natural al corpului, prin urmare invinovatirea pentru cresterea poftelor in aceasta perioada nu isi gaseste locul. Ca sa impiedici luarea in greutate in aceasta perioada eu iti recomand:
– sa mananci un dulce care nu ingrasa; poti apela la ciocolata cu stevia de la Sweet and Safe sau la prajiturile si biscutii low carb de la Pink Lemonade;
– sa bei cel putin 2,2 litri de apa pe zi, intrucat de multe ori cand iti este foame, de fapt iti este sete;
– sa iei in considerare folosirea unui supliment numit 5HTP (un precursor de serotonina);
– sa ai parte de satietate, intrucat iti tine departe poftele; asa ca poti pune accentul pe produse care contin: carne, peste oua, cedar, parmezan, nuci, seminte;
– sa apelezi la un complex de vitamine pentru a raspunde cererii de micronutrienti din aceasta perioada a lunii;
– sa faci miscare, intrucat determina aparitia endorfinelor;
 
Si da, tu poti!
Marian Banateanu
Nutritionist, specializare low carb.
Coach, specializare cognitiv-comportamentala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *