Am ales un subiect delicat: IERTAREA.

Daca vor fi lucruri care te vor deranja, gandeste-te de ce te deranjeaza „adevarul meu”. Cum ar putea sa te deranjeze un neadevar?

Am auzim la un moment dat intr-o emisiune o comparatie reusita legata de iertare: imagineaza-ti ca mintea ta este precum softul numit Windows, iar creierul tau este precum hardul unui laptop.
Ce se intampla cand stergi ceva din calculator? Se duce in Recycle Bin, dar nu dispare din calculator. Asa se intampla si cu amintirile noastre negative. Le ascundem, le indepartam in subconstient, dar nu dispar.
Ce se intampla cand Recycle Bin este plin? Calculatorul nu mai functioneaza bine. Si este nevoie sa dai comanda sa se stearga totul din Recycle Bin pentru a putea functiona in parametri optimi. In cazul nostru, umplerea “cosului” inseamna ca ne vom genera stari negative si boli. Gandurile ne afecteaza sanatatea. Dar ca sa le stergem este nevoie sa iertam.
Si daca nu o vei face, la un moment dat, asa cum mie mi s-a intamplat, corpul va exprima ceea ce mintea nu va putea sa o faca.

Daca iertarea inseamna pace interioara, ce crezi ca inseamna neiertarea? Cine ti-a spus ca poti instaura pacea in tine folosindu-te de agresivitate? Ura, dorinta de razbunare sunt forme interne de agresivitate pasiva.
Si stii care este ironia? Noi ii cerem lui Dumnezeu sa schimbe situatia, iar el ne-a trimis-o ca sa ne schimbam noi.
Ceea ce nu accepti din trecut, te impiedica sa iti creezi prezentul.

De ce nu ierti? Poate ca iti este frica de tine: te vei judeca ca fiind slab, vei fi nemultumit de tine. Asta-i egoul, nu esti tu.
Si ce faci cand nu ierti? Te retragi in propriile slabiciuni, distorsionezi modul in care iti privesti viata.
Cum iti este somnul? Dormi bine? Insomnia care te afecteaza noaptea este mesajul mintii, intrucat eviti constant sa rezolvi gandurile negative generatoare de durere.
Fugi, te ascunzi de un adevar, care iti vorbeste prin durere. A fugi de ceea ce este in tine reprezinta calea sigura de a purta durerea cu tine. Si alimentezi durerea prin minciunile pe care ti le spui: „am trecut peste”, „este greu”, „nu merita”, “este prea tarziu”. Stii ca te amagesti, nu-in asa? Si daca inca nu esti pregatit sa ierti, inseamna ca iti este inca frica. Aminteste-ti ca ceea ce s-a intampla nu se va schimba, tu insa poti schimba modul in care te raportezi la ceea s-a intamplat.

Si daca durerea ar fi un mesaj, ce crezi ca ar vrea sa iti spuna? Sa perpetuezi ceea ce faci acum sau sa schimbi ceea ce faci?
Ce ar trebui sa se intample ca sa intelegi ca nu iti faci bine?
Ai oricand posibilitatea sa cureti gandurile care te blocheaza. Si daca spui ca este prea tarziu pentru tine sau daca spui ca vrei sa ierti, in ambele variante ai dreptate. Ai mereu la indemana cel putin o alegere.

Cum stii ca ai iertat?
Acceptarea a ceea ce s-a intamplat si iertarea exclud emotia. Deci, emotia este un barometru care iti indica daca ai trecut sau nu peste ceea ce te-a afectat.
Semnul ca te-ai vindecat il vei primi atunci cand vei putea povesti fara sa apara lacrimile.
Dar nu te poate vindeca nimeni; te vindeci singur.
Nu poti sa ierti? Eu imi ajut clientii printr-o tehnica de eliberare emotionala numita CALATORIA. Insa, ei se vindeca pentru ca accepta sa fie vulnerabili iar.

Si da, tu poti!
Marian Banateanu
Nutritionist, specializare low carb.
Coach, specializare cognitiv-comportamentala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *