Am numit acest material „Despre nemultumirea de sine atunci cand ai prea multe kilograme”, avand in minte mesajele primite pe Facebook:
Mananc si dupa o ora mi se face iar forme. Si ma gandesc ce am in frigider. Stiu ca nu ma ajuta, insa nu ma pot abtine. Si o fac. Mananc, Iar apoi ma cert. Imi vine sa ma duc a vomit.
Mananc mai mult din cauza stresului de la munca si asta ma face sa ma simt si mai rau. La munca nu am cum sa ma apar, iar acasa nu ma pot abtine. Sunt o persoana slaba pe interior si grasa pe exterior.
Cred ca nu sunt ok. Desi oamenii ma complimenteaza, in interior stiu ca eu nu pot sa imi mentin greutatea. De fiecare cand am slabit, am sfarsit prin a ma infometa.
dar si un dialog cu un client:
– Sunt gras. Mananc ca o vita (si zambeste).
– Cum te-ai simti daca eu ti-as vorbi asa?
– M-ar deranja.
– Cu ce te ajuta sa ai dublu standard?
– M-am obisnuit sa vorbesc asa cu mine. Cred ca ma ajuta sa ma motivez. Iar daca tu mi-ai spune ceea ce imi spun eu, m-as simti criticat si respins.
 
Ai sesizat nemultumirea de sine?
Nemultumire de sine, uneori se manifesta prin NEGARE: te complaci si afirmi ca cei care vor sa te iubeasca te vor iubi asa cum esti.
Dar tu te iubesti? Negi nemultumirea de sine pentru a te proteja, ca sa nu te doara. Reprimarea conduce la ostilitate fata de sine si fata de cei care fac referiri la greutatea ta.
 
O alta forma de nemultumire de sine o reprezinta AUTOIRONIA.
Ce este gluma? Este o forma sociala acceptabila prin care spui adevarul, nu?
Si care este adevarul celui care are probleme cu greutatea?
Autoironia este o sabie cu doua taisuri: pe de o parte poate insemna ca te accepti asa cum esti, iar pe de alta parte poate fi un mecanism de aparare. Impotriva carui pericol te protejezi? A neacceptarii de sine sau a neacceptarii exprimata sau neexprimata de celorlalti, pentru a evita astfel sa te confrunti cu niste emotii negative incomode?
 
Nemultumirea de sine pastreaza constant in minte ideea kilogramelor in plus. Kilogramele sunt prezente cand mananci, cand te legi la sireturi, cand faci dus, cand te uiti in oglinda, cand iesi la intalnire.
Nemultumirea legata de kilograme sta in spatele deciziilor tale.
 
Vinovatia fata de propriile neputinte genereaza dezamagire, ceea ce te face sa apreciezi ca esti slab si nedemn de iubirea ta si a celorlalti.
 
Invinovatindu-te pentru pierderea vointei, pentru ca nevazand rezultate rapide ai abandonat procesul de slabire si te-ai refugiat in mancare, te pedepsesti considerand ca nu meriti ajutor.
 
Stresul creste atunci cand intelegi ca tu esti raspunzator pentru starea precara de sanatate adusa de kilogramele in plus: dureri de spate, diabet, boli cardio vasculare.
 
Pe de alta parte, absenta placerii alimentare, exprimata prin privatiune, limitari, interdictii, atrage ganduri si sentimente care cresc apetitului si aportul alimentar.
Asa ca apar iarasi sentimente de vinovatie si rusine si teama pentru lipsa de control in relatia cu mancarea si de dezamagire pentru incercarile esuate de a pierde in greutate.
 
Alimentele sunt folosite ca mecanism de evitare, de adaptare la stres, dar reprezinta si o sursa suplimentara de ingrasare; ele devin sursa de durere emotionala. Asocierea alimentelor cu nevoia de a atenua stresul mental, emotional este, asadar, una nefericita.
Ar fi mai indicat sa fie vizata cauza stresului, decat “indulcite” efectele lui, nu-i asa?
 
Stii cum este sa te gandesti constant la a manca ceva dulce? Sa te simti neputincios ca ai pierdut controlul si ca mananci compulsiv? Sa simti ca esti dependent si ca nu poti face nimic in acest sens?
Si tocmai aceste situatii genereaza nemultumire de sine, rusine si vinovatie.
 
Solutia nu este sa mananci mai putin, ci sa intelegi de ce mananci ceea ce nu te avantajeaza. Istoria personala a relatiei cu mancarea poate fi dovada faptului ca orice ai face esuezi sau poate fi un mesaj care iti spune ce anume sa schimbi pentru a nu o mai repeta. Ce alegi?
.
Hai sa schimbam povestea.
Si da, tu poti!
Marian Banateanu
Nutritionist, specializare low carb.
Coach, specializare cognitiv-comportamentala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *