I-as spune ca daca dietele ar functiona, toti am fi slabi.
I-as spune ca pentru unii a fi slabi conteaza atat de mult, incat isi masoara valoarea, dupa cantarul gresit.
I-as spune ca daca va folosi vointa ca sa slabeasca, dupa o perioada de timp dupa un timp va esua, neputand perpetua ceea ce face cu efort si frustare.
I-as spune ca este in regula sa manance atunci cand ii este foame, sa invete sa isi cunosca apetitul in loc sa se teama de el.
Crezi ca l-ar ajuta?
.
Apoi as folosi o comparatie.
Si i-as spune ca foamea si folosirea energiei sunt controlate de creier. Hipotalamusul, partea din creier, care regleaza greutatea emite mai mult semnale chimice corpului pentru a ne ingrasa sau pentru a slabi. Este ca un termostat: pastreaza temperatura stabila in casa indiferent de temperatura de afara. Poti deschide fereastra, iar termostatul va regla temperatura in casa.
La fel functioneaza si hipotalamusul: daca te infometezi, iti creste apetitul; daca slabesti prea mult, iti scade metabolismul.
 .
Rezistenta la slabire este fireasca pentru ca tine de un mecanism de supravietuire.
Daca stai la o greutate prea mult timp, si incerci sa slabesti, creierul va aprecia ca aceea este greutatea ta si va tinde sa te readuca la acea greutate. Si un pic mai mult.
Daca cineva ti-a spus ca viata este nedreapta, sa stii ca s-a referit si la faptul ca de cele mai multe ori greutatea o ia in sus si de prea putine ori in jos.
Studiile arata ca persoanele care au tinut diete in adolescenta prezinta un risc de 3 ori mai mare sa devina supraponderale comparativ cu cele care care nu au tinut dieta. Deci ce ne invatam copii?
 
Ce functioneaza?
Functioneaza sa fii prezent, constient de ceea ce faci. Sa iti intelegi senzatiile: iti este foame sau iti este sete? Mananci ca iti este foame sau pentru ca esti plictisit ori nervos?
Functioneaza sa stii care produse te ingrasa pentru a nu le consuma.
Functioneaza sa iti modifici mediul, astfel incat sa nu ai tentatii, sa ai solutii alimentare pentru a inlocui produsele care te ingrasa cu produse care iti plac si sprijina slabirea.
Cu alte cuvinte, sa iti schimbi comportamentul alimentar.
Pe mine asta m-a ajutat si asta imi invat clientii, folosind coachingul, cum sa slabeasca astfel sa isi pastreze greutatea dupa ce au slabit.
Mi-as fi dorit ca cineva sa imi spuna aceste lucruri cand eram mic.
Tu ce metoda folosesti ca sa iti mentii greutatea?
.
Si da, tu poti!
Marian Banateanu
Nutritionist low carb.
Life coach, specializare cognitiv-comportamentala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *