Iti vorbeste cineva care a slabit 30 de kilograme. Stiu ce inseamna slabirea, dar ce inseamna si mentinerea, atat ca experienta personala, cat si profesionala.
Dupa ce ca uneori te confrunti cu un metabolism lent, cu poftele, cu timpul limitat ce vrei sa il acorzi si gatitului, ultimul lucru de care ai nevoie este rezistenta partenerului.
Stiu cat de important este sustinerea acestuia in acest proces lung de atingere a kilogramelor dorite si schimbare a stilului alimentar.
Imi povestea la un moment dat o clienta, care accesase programul de slabit UP GRADE, ca atunci cand ajungea seara acasa de la munca mirosea a paste, a pizza sau a cartofi prajiti, iar daca deschidea frigiderul gasea prajituri. Se simtea sabotata, in conditiile in care ii spusese sotului ca aceste alimente nu ii sprijineau slabirea.
 
Ca sa ii obtii sprijinul, este nevoie sa stii ce ii determina rezistenta.
O schimbare a stilului de viata al unuia dintre parteneri poate aduce tensiune in cuplu, in conditiile in care celalalt partener se poate simti lezat, presat sa renunte la numite alimente, care ii aduc o stare de bine.
Tot stim care alimente sunt sanatoase si care nu sunt. Asa ca atunci cand unul dintre parteneri cauta sa isi imbunatateasca stilul de viata, ii apasa celuilalt propriile butoane, respectiv ii reaminteste de propria neputinta.
Vorbeam mai sus de sabotaj din partea partenerului. Si dupa ce clienta si-a atins cele 55 de kg dorite, cine crezi ca s-a apucat de slabit de teama sa nu o piarda? S-a simtit amenintat.
 
Asadar, intelegand ce anume se intampla in interiorul partenerului, iata recomandarile mele pentru a-i obtine sustinerea:
1. Partenerul tau stie care este motivul pentru care vei sa slabesti? Poate ca vrei sa ai mai multa incredere in tine, poate ca vrei sa fii sanatoasa pentru a avea energia necesara sa te ocupi de cei mici. Pentru a te sustine are nevoie sa empatizeze cu tine. Si va empatiza, atunci cand ii vei explica. Apoi multumeste-i pentru suport, chiar daca inca nu ti-l ofera in forma pe care o doresti.
 
2. Invita-l sa fie parte din acest proces de schimbare. Daca nu o faci, exista riscul sa se simta respins sau nedorit. Si daca apreciaza ca nu este momentul potrivit pentru el, spune-i explicit cu ce anume te poate ajuta. Nu il face sa se simta vinovat ca el alege sa nu slabeasca; si-o reproseaza el deja.
 
3. Are nevoie de reasigurare. Spune-i cat de mult el conteaza pentru tine si indica-i ce anume iubesti din ceea ce face pentru tine. Are nevoie sa stie ca vezi sprijinul lui. Si intreaba-l ce anume poti face si tu pentru el. Intreaba-l cum il impacteaza faptul ca tu ti-ai schimbat stilul alimentar sau chiar stilul de viata? Se simte oare neglijat?
Exprimandu-ti interesul se va simti apreciat, ceea ce iti va crea oportunitatea sa ii ceri un sprijin suplimentar.
 
4. Daca discutiile nu te-au ajutat, scrie-i un bilet in care sa asterni ceea ce simti cu privire la chestiunea discutata. Tu cand ai primit ultima data un mesaj in aceasta forma aparte?
 
Intrucat proiectul de a slabi iti apartine, iti recomand sa faci tu primul pas catre sotul tau pentru a-i obtine sprijinul. Vorbeste-i cum ai vrea sa ti se vorbeasca tie.
 
Doar cineva care a slabit, stie cat de importanta este sustinerea in procesul de slabire.
 
 
Si da, tu poti!
Marian Banateanu
Nutritionist low carb.
Life coach, specializare cognitiv-comportamentala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *