Tu cum rezisti in perioada asta?
M-am gandit sa ofer un material despre cum sa nu te mai ingrasi si l-am creionat in jurul a doua intrebari:
– Ce ne face sa mancam ceea ce ne ingrasa zilele acestea?
– Ce putem face astfel incat sa nu ne mai ingrasam?
Voi raspunde prin a-ti spune ce mi-au adus sedintele de coaching nutritional din martie pana in prezent: rutina zilnica a fost schimbata total intr-un mod fortat si ne-a afectat pe toti. Nu-i usor sa jonglezi cu copii care vor ceva, cu mancarea de pe foc si cu task-urile de la serviciu. Inainte aveam stresul impartit pe momente ale zilei: dimineata cu copii, ziua la munca, seara cu toata familia. Astazi avem un mix de surse concomitente de stres: copii, munca, casa.
Clientii mi-au spus ca muncesc mai mult decat o faceau atunci cand erau la birou.
Adevarul este ca avem nevoie de supape, prin care sa eliminam tensiunea acumulata in interior.
Inainte de izolare, unele supape erau insesizabile: o iesire la o tigara cu colegii in timpul programului sau o iesire seara cu prietenii la restaurant, mersul la sala, la film sau la mall. Mintea primea starea de bine. Astazi este doar incordata, stresata.
De fapt ce inseamna iesirile de care vorbeam mai devreme?
Conexiune. Tanjim dupa prezenta fizica a celorlalti.
Si ce inseamna conexiunea? Afectiune. Alinare. Ne ofera hrana emotionala.
La un moment dat a fost efectuat un experiment: a fost introdus un hamster intr-o cutie, care continea 2 boluri: unul avea apa, iar altul apa cu droguri. Soarecele a gustat din apa cu droguri si a ajuns dependent de ea.
In al doilea experiment, cutia a fost modificata: hamsterul a primit branza, bile colorate, tuneluri si alti hamsteri cu care sa se joace, precum si cele 2 boluri cu apa si cu apa cu droguri. Apa cu droguri nu a fost frecventata de hamster. Si are sens. Avea alte forme de distractie, relaxare.
Deci ce poti face astfel incat sa nu te mai ingrasi?
Sa continui sa faci ceea ce faceai pana acum, nu pare eficient? Sa schimbi mediul este aproape imposibil.
Sa ii duci pe cei mici la bunici? Daca cumva sunt asimptomatici? Sotul a fost la Mega si nu si-a pus masca, a transmis virusul copiilor si acestia il transmit mai departe bunicilor.
Asa ca este nevoie sa ne adaptam situatiei actuale si macar sa nu ne mai ingrasam.
Este o perioada de amanare a normalitatii.
Eu le recomand clientilor sa nu se mai certe atunci cand nu reusesc sa manance ceea ce ii avantajeaza – pentru ca pun si mai multa presiune pe ei. Si pentru a evita sa manance produse care ii ingrasa, este nevoie sa fie ancorati in prezent, sa fie constienti, sa iasa de pe pilotul automat, le-am recomandat ca atunci cand intind mana sa apuce un aliment sa se intrebe: “Ma ajuta?”. Atat. “Ma ajuta?”.
Si daca apreciezi ca te ajuta, mananca-l. Asuma-ti ca va impacta cantarul si maine o iei de la capat, mancand ceea ce te avantajeaza.
Dar daca te-ai organiza si ai avea produse care nu te ingrasa, precum cele low carb, care iti aduc si placere si satietate, astfel ca mananci mai putin? Clientii mei au la indemana doua solutii : fie isi pregatesc acasa (am cautat sa le pun la dispozitie retete), fie isi cumpara de la Pink Lemonade.
Cand iti apar poftele? Seara, nu-i asa? Sfatul pe care l-am auzit a fost: culca-te devreme! Pai, acela este momentul in care ai putina liniste si tanjesti dupa el toata ziua.
Eu iti recomand sa mananci mai tarziu in cursul zilei. Eu si clientii mei practicam intermitent fasting: prima masa in jurul orei 13 si ultima in jurul orei 21. Iar mesele vin cu satietatea care iti tine poftele la departare.
Ai guma in casa? In loc sa rontai biscuiti si covrigei, mesteca niste guma.
Solutii sunt in lucrurile mici si iti sunt la indemana.
.
Stii si tu ca ai nevoie sa schimbi modul in care privesti relatia cu mancarea, nu-i asa?
.
De cate ori este nevoie sa cazi pentru a intelege ca iti faci rau?
Eu sunt aici.
Si da, tu poti!
Marian Banateanu
Nutritionist low carb.
Life coach, specializare cognitiv-comportamentala
Life coach, specializare cognitiv-comportamentala