Unora le este frica de Iad, stiind ca pentru a ajunge acolo este nevoie sa pacatuiasca.
Din punctul meu de vedere daca pacatul ar exista, acesta ar insemna sa nu iti dai voie sa fii cine iti doresti sa fii, sa traiesti in functie de gandurile altora si nu ale tale.
Cam greu sa fii “fara de pacat”, in conditiile in care poti „gresi” oricand cu gandul, cuvantul sau cu fapta, nu? Caci a fi om inseamna, printre altele, sa fii supus imperfectiunii.
.
Ne-am creat o cultura a pacatului si ne-am interiorizat-o. Este ca aerul. Atata timp cat respiri, pericolul pacatului exista.
Stai cu frica ca poti pacatului si stai cu frica ca vei fi pedepsit ca ai pacatuit.
Oricum ar fi, stai cu frica. Acesta-i Iadul: frica.
.
Ni s-a spus ca Iadul este un loc al fricii, al suferintei, al pedepsei. Regasesti aceasta descriere in viata ta? Sesizezi aparitia urii, invidiei, geloziei ori furiei in interiorul tau atunci cand te gandesti la anumite momente din viata ta?
.
In plus, nimic din ceea ce poti face rau la adresa ta nu se compara insa cu a te respinge pe tine, pentru motivele doar de tine cunoscute. Si Iadul se adanceste si mai tare cand cineva pe care il pretuiesti iti va arunca cuvinte care te vor ofensa sau va renunta la tine, reamintindu-ti ca meriti sa suferi.
Respingerea de sine practicata zilnic pare un antrenament pentru acomodarea in Iadul religios.
Ni s-a spus ce ne asteapta acolo, asa ca ne chinuim pe noi insine aici si acum, reamintindu-ne de ce meritam sa suferim.
.
Si daca nu ar exista Iad. Ar inseamna ca poti sa faci tot ce vrei?
Hai sa iti raspund printr-o intrebare: ai nevoie sa stii de frica, sa fii amenintat ca sa fii bun? Si da, poti face orice. Insa vei suporta consecintele faptelor tale, rezultatul lor.
Si intreaba-te: ce s-ar intampla daca toti ceilalti ar proceda asa cum procedezi tu?
.
Si daca am inlocui cuvantul “greseala”, sursa pacatului, cu “nu ma ajuta”? Cum ar aschimba asta dialogul interior?
De pilda:
1. gresesti cand accepti compromisuri care te dor, cand te judeci si te critici.
sau
2. nu te ajuta sa accepti compromisuri care te dor, sa te judeci si te critici.
Ce este schimbat in tine acum?
.
Venim pe lume cu nimic si plecam cu nimic. Asa ca scopul pentru care am venit il vom descoperi atunci cand vom face ceva ce ne va implini.
Incearca sa faci pe altcineva fericit. Posibil sa gasesti bucuria, daruind-o si poate te va ajuta sa iti schimbi parerea despre tine, pentru a iesi din Iad.
Si poti incepe cu tine.
Si da, tu poti!
Marian Banateanu
Life coach, specializare cognitiv-comportamentala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *