Fructoza este un carbohidrat, dar nu reprezinta energie precum glucoza, si se gaseste nu doar in fructe, dar si in zahar si in siropul de porumb.
In cele ce urmeaza o sa va ofer niste cifre si o sa intelegeti imediat de ce o fac.
– 100 grame de zahar inseamna 50 gr de fructoza si 50 gr de glucoza. In 1900, o persoana din SUA consuma circa 43 de kg de zahăr pe an, pentru ca in 2009, mai mult de 50% dintre Americani sa consume peste 90 de kg de zahar pe an.
– 100 gr de sirop de porumb sunt compuse din 50 gr fructoza si 50 gr de zahar. Adica la 100 gr de sirop de porumb gasesti 75 gr de fructoza. Iar siropul de porumb, un produs modificat genetic si este foarte ieftin, este utilizat ca ingredient in majoritatea produselor din comert: ketchup, iaurt, sosurile pentru salate sau pizza congelata, prajituri, sucuri.
Asa ca atunci cand cumperi prajituri ieftine, facute cu praf de ou si margarina, sa stii ca au si sirop de porumb.

.
Cei care sufera de diabet de tip 2 primesc recomandarea sa consume fructoza in loc de zahar si asta intrucat fructoza mentine scazut nivelul glicemiei.
Insa se omite faptul ca fructoza este transformata de ficat in trigliceride, adica in grasime, care se depune.
Fructoza in exces atrage “ficatul gras”, ceea ce determina rezistenta la insulina in ficat.
Stii vorba aceea „Eu mănânc sănătos, mănânc multe fructe!”? M-am vazut la un moment dat cu o clienta care mi-a spus ca nu consuma alcool. Si nu intelegeam ce vrea sa imi spuna. Doctorul ii spusese ca avea ficatul gras si sa o lase mai usor cu alcoolul. Se simtise jignita in conditiile in care ea nu consuma acool. Si atunci am intrebat-o: „Cate fructe mananci zilnic?„. „Un bol mare„, mi-a raspuns. „Imi plac mult fructele„.
Asa ca un consum marit de fructoza resprezinta un risc crescut de obezitate, boli de inima si diabet de tip 2 atat la copii, cat si la adulti.
.
Consumul crescut de fructoza determina cresterea acidului uric, un reziduu, crescand riscul sa faci guta, adica o inflamatie a articulatiilor, la nivelul carora se depun cristale de acid uric, si de asemenea ca se pot forma si pietre la rinichi. Si asta intrucat, enzimele care transforma fructoza in grasime folosesc mult ATP (energie moleculara), ceea ce genereaza mult acid uric.
Acum intelegi relatia dintre zahar si acidul uric?
Fructoza nu numai ca ofera un nivel mai scazut de satietate impactand leptina, hormonul satietatii, insa stimuleaza foarte putin sistemul de recompensa din creier. Ceea ce te va determina sa consumi cantitati mai mari de alimente.
Daca diseara iti mananc 2 mere, maine nu voi putea practica intermitent fasting. Ma trezesc cu foame si voi alege sa mananc micul dejun, in conditile in care prima masa eu o am in jurul orei 12.
.
Si daca ai de ales intre un fresh de portocale si 2 portocale, alege portocalele. Altfel, ficatul va fi obligat sa proceseze valurile mari de fructoza.
Imagineaza-ti 2 portocale mari. Le vezi? Ce iti este mai usor: sa le mananci bucata cu bucata sau sa bei fresh-ul?
In plus, fructul vine cu fibre care sprijina activitatea microbiomului intestinal.
Eu nu spun sa nu mananci fructe. Insa, tine cont de cantitatea pe care o consumi.
Mai pe scurt: orice substanţă poate fi medicament sau otrava în functie de cantitate.
.
Si da tu poti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *