Se afirma ca aceasta boala apare urmare a faptului ca mediul in care se dezvolta celulele corpului a devenit neprietenos pentru o functionare celulara normala, ceea ce atrage modificari genetice.

Pentru a putea trai si evolua mai toate tipurile de cancer au nevoie de energie, adica de glucoza. Corpul nostru insa poate functiona si cu alt tip de energie: acizii grasi, respectiv corpii cetonici (pentru creier). Asta insemna ca procesul de insanatosire ar putea fi sprijinit prin schimbarea “combustibilului”, urmarindu-se “infometarea” cancerului si prin utilizarea unui spectru diversificat de micronutrienti.

Iar acest lucru se poate realiza prin utilizarea:
unei ALIMENTATII LOW CARB, adica prin evitarea alimentelor care contin multi carbohidrati. O astfel de alimentatie va aduce in plus o refacere a receptorilor celulelor, atat de necesari absorbtiei vitaminelor si mineralelor din alimente.

VITAMINEI K2, care este implicata in diminuarea procesului de inflamatie specific acestei boli si care determina activarea anumitor enzime produse de Vitamine A si D3. Studiile arata ca se regaseste in cantitati mari in maduva spinarii si creier. Surse: unt, patrunjel, seminte de dovleac, spanac.

VITAMINEI D3, care, printre altele, este implicata in sprijinirea activitatii sistemului imunitar si in declansarea apoptozei (moartea programata) a celulelor canceroase. Surse: supliment de 5000 UI zilnic sau expunere la soare in intervalul orar 10-14.

VITAMINEI A, care inhiba proliferarea si migrarea celulelor canceroase. Surse: ulei de cod, unt, patrunjel, morcov.

VITAMINEI E, care are efect protectiv. Surse: seminte de floarea soarelui si migdale.

OMEGA 3 intrucat are efect antiinflamator. Surse: somon, hering, sardine ori suplimente de Krill.

CALCIULUI, care sprijina apoptoza si reparea ADN-ului prin anumite mecanisme in care este implicat. Surse: parmezan, cedar, susan, chia.

ZINCULUI, care este implicat in sinteza ADN. Surse: fruste de mare, ou, seminte de floarea soarelui si de dovleac.

CURCUMINEI, intrucat produce un efect antiinflamator, stabilizand activitatea unor substante care produc inflamatie, precum radicalii liberi si citokinele.

RESVERATROLULUI, care detine proprietati antiaging si incetineste progresia tumorilor. Surse: fructe de padure.

INTERMITENT FASTING-ULUI intrucat sprijina autofagia (eliminarea elementelor invechite din celule) si apoptoza. Despre intermitent fasting poti citi aici.

ANTIOXIDANTILOR. Este un fapt cunoscut ca celulele si tesuturile sunt constant atacate de radicalii liberi rezultati din metabolism sau proveniti din factori externi (poluare, tutun, pesticide, radiatii), care afecteaza structura celulara.
Pentru obtinerea antioxidantilor avem la dispozitie doua surse:
1. interna. Corpul nostru produce MELATONINA (din serotonina, care se produce din aminoacidul numit triptofan, care se gaseste in oua, nuci, seminte dovleac, dar este necesar sa ne culcam la ora 22), cu rol in prevenirea afectarii ADN-ului si determinarea producerii apoptozei) si GLUTATION (care se produce din selenium, care se gaseste in cantitati optime in nucile braziliene). Cantitatile optime de glutation permit vitaminelor A, C si E penetrarea membranei celulare.
si
2. externa. Si aici includem Vitamina C si Vitamina E, carotenoidele si flavonoidele (surse: lamai, patrunjel, grapefruit), cu rol in prevenirea si inhibarea tumorilor.

Mancam nu doar pentru gust, placere, dar si pentru a sprijini organismul cu macro si micronutrientii necesari imbunatatirii rezistentei si energiei acestuia, a reducerii riscului de infectii si a sustinerii repararii si vindecarii.

Si da, tu poti!
Marian Banateanu
Nutritionist.
Life coach, specializare cognitiv-comportamentala.
NLP Practitioner.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *